Mainos

Kommentti: Kiljun juominen on riittävä rangaistus sen valmistamisesta

Yksi aikakausi päättyi alkoholilain uudistuessa, kun aiemmin kapinallisten ja humalahakuisten rahanpuutteen sanelema suosikkijuoma kilju päätyi laillisten nautintoaineiden piiriin, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Ville Eklund.

Kulttuurin saralla vedestä, sokerista ja hiivasta valmistettu kilju on tunnettua paitsi punkkarien humaltuotteena, myös Tuntemattoman sotilaan sankareiden juhlajuomana, minkä lisäksi myös historialliset lähteet tukevat kertomusta "pojan" valmistumista vartoneista sotamiehistä. Väinö Linnan klassikko on varmasti omalta osaltaan säilyttänyt tietoisuuden kiljusta ja sen vaikutuksista myös sukupolville, joille juoma ei muuten olisi tullut tutuksi. Klassikkoteoksen ohella esimerkiksi kiljun valmistus Big Brother -ohjelmassa vuonna 2008 nosti sen ainakin vertauskuvallisesti nuorten huulille.

Nuoriso- ja ryyppyporukoissa on kulkenut vuosia varoittavia kertomuksia huonosti hiivasta puhdistetun kiljun aiheuttamista vatsanväänteistä, naaman irvistykseen vääntävistä makuelämyksistä ja jumalattomista jälkioloista aamulla herätessä. Nämä ehkä osaltaan ovat auttanut vähentämään kiinnostusta juomaa kohtaan, erityisesti kun alkoholia on suhteellisen edullisesti ja laajasti ollut saatavissa muutenkin.

Tänä päivänä kotivalmisteiset juomat ovat toista maata kuin kiljun kultavuosina, sillä kotipanimot valmistavat ainakin mediatietojen perusteella lähinnä trendikkäitä artesaanioluita. Nuorisollekaan "harmaa viini" ei vaikuta onneksi entiseen tapaan maistuvan: Nuorten päihteiden käyttöä käsittelevän raportin mukaan vuonna 2015 kiljua oli viimeisen kuukauden aikana käyttänyt vain 3 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista, kun vuonna 1995 osuus oli 12 prosenttia.

Selvää lienee, että lainmuutos oli normienpurkua helpoimmasta päästä. Uudistus ei juuri kenenkään elämään vaikuta, sillä alan miehet ja naiset ovat luultavimmin vesilukon kuplimista kuunnelleet laista piittaamatta. Tukea päätös saa myös vanhalta asfalttiviidakon sananlaskulta: "Kiljun juominen on riittävä rangaistus sen valmistamisesta".

Eniten uudistus harmittanee nuorta kapinallista, jonka mielenosoituksellisesta juomavalinnalta riistetään pois kielletyn hedelmän maku. Laittomuuden leiman poisto ei silti valitettavasti liemen nautittavuutta paranna, ehkä jopa päinvastoin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.