Big Brother sallii kiljun valmistuksen!

Sunnuntaisten häätöäänestysuutisten jälkeen kiljun keittelyyn ryhtyneet BB-asukkaat saavat jatkaa iloliemensä valmistamista. Big Brother ei aio puuttua asiaan – ainakaan toistaiseksi.

– Kilju on mietoa alkoholijuomaa ja asukkaat tekevät sitä omaan tarkoitukseensa, joten se ei ole lainvastaista, tuottaja Mikko Räisänen kertoo MTV:n Viihdeuutisille.

Asukkaat ovat pohtineet, kuinka juomaan saataisiin mahdollisimman paljon prosentteja. Eikö kiljun mahdollinen väkevyyskään huoleta tuotantotiimiä?

– En ole vielä nähnyt, että asukkaat olisivat ruvenneet tislauslaitteita rakentamaan. Aika paljon saavat kiljuaan käyttää, että siitä tulisi yli 22 prosenttista.

–Reagoimme tilanteeseen, jos siihen on aihetta.

Nähtäväksi jää, millaiset vatsanväännöt ja humalat kilju asukkaille valmistuessaan aiheuttaa.

Tällaista kilju on:

  • Kilju on kotitekoisesti vedestä, sokerista ja hiivasta valmistettu alkoholijuoma.
  • Kilju valmistetaan yleensä muovisangossa, jonka tilavuus vaihtelee yleisimmin viiden ja kolmenkymmenen litran välillä. Toinen yleinen käyntiastia on 1,5–2 litran virvoitusjuomapullo, joka läpinäkyvyysominaisuutensa ansiosta antaa hyvän kuvan kiljun käymistilasta.
  • Käymisastian ei pidä olla täysin ilmatiivis, jottei hiilidioksidin paine räjäytä astiaa eikä täysin avoin, jottei ilmassa oleva happi ylikäytä alkoholia etaanihapoksi eli etikaksi.
  • Kilju voidaan maustaa erilaisilla mehuilla tai esansseilla. Yksi yleinen kiljun varianteista on appelsiinikilju, joka valmistetaan käyttämällä jäädytettyä appelsiinimehua. Tällöin käyminen voi alkaa ilman hiivaa, mutta villikäymisen todennäköisyys suurenee.
  • Helpon ja edullisen valmistusmenetelmänsä vuoksi kilju on erityisen suosittu nuorison ja alkoholistien keskuudessa. Epäoptimaaliset käymisolosuhteet, juoman nauttiminen kesken käymisprosessin sekä kirkastamisen poisjättäminen olennaisesti heikentävät lopputulosta. Kirkastamatonta kiljua kutsutaan toisinaan "lömpiksi". Pitkä säilöntäaika muuttaa säilöntäaineettoman kiljun sisältämän alkoholin, etanolin, hapen vaikutuksesta etaanihapoksi, jolloin maku muuttuu erittäin happamaksi ja alkoholipitoisuus pienenee. Kilju pilaantuu sahdin tavoin muutenkin melko nopeasti. Kilju on paras juoda mahdollisimman pikaisesti valmistusprosessin jälkeen (muutama päivä kirkastuksesta) ellei säilöntäaineiden käyttöön ole mahdollisuuksia.
  • Lähde: Wikipedia

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat