Komissaariehdokas Virkkuselle puolustuskomissaarin pesti? "Ei edes tiedetä, onko sellaista salkkua tulossa"

Komissaariehdokas Virkkuselle puolustuskomissaarin pesti? "Ei edes tiedetä, onko sellaista salkkua tulossa" 22:33
Katso Orpon ja Virkkusen yhteinen tiedotustilaisuus.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo esittää Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi odotetusti europarlamentaarikko Henna Virkkusta. Orpo julkisti asian linjapuheessaan kokoomuksen puoluekokouksessa tänään Tampereella.

Orpo sanoi, että ratkaisu ei tule yllätyksenä, sillä Virkkunen tunnetaan osaavana ja työteliäänä sekä kotimaassa että Brysselissä.

Orpon mukaan Suomella onkin hyvät mahdollisuudet saada seuraavassa komissiossa painava salkku, sillä Virkkunen on pätevä monella saralla. Hän toppuutteli esimerkiksi oppositiopuolue SDP:n ylläpitämää intoa puolustuskomissaarin salkkuun. Orpon mukaan vielä ei edes tiedetä, onko sellaista salkkua edes tulossa ja mitä se pitäisi sisällään.

– Todennäköisesti se olisi puolustusteollisuuskomissaarin salkku, sanoi Orpo linjapuheen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Myös Virkkusen mielestä kannattaa pitää mielessä, että puolustuspolitiikka on jäsenmaiden toimivallassa oleva asia ja kun puhutaan puolustuskomissaarin salkusta, puhutaan ennen kaikkea puolustusteollisuuden kysymyksistä.

– Siinä onkin iso työ Euroopan unionilla ajaa ylös meidän puolustusteollisuutta, sen tutkimusta, tuotekehitystä ja yhteisiä hankintoja, Virkkunen sanoi.

Pitkältä ajalta tuttuja

Orpo sivuutti tiedotustilaisuudessa kysymyksen siitä, oliko hänellä Virkkusen lisäksi muita meppejä mielessään missään vaiheessa. Myös kokoomuksen ääniharavaksi hieman ohi Virkkusen eurovaaleissa kiivennyt Ulkopoliittisen instituutin entinen johtaja Mika Aaltola oli ilmoittanut olevansa kiinnostunut komissaarin paikasta.

Teoriassa on mahdollista, että komissaariksi pitäisi valita mies tasapainon vuoksi. Orpo sanoi, että sitä mietitään sitten, jos joku sellaista vaatii. Hän ei siihen uskonut, koska ennemminkin jäsenmailla on ollut tapana tarjota liikaa miesehdokkaita.

Virkkunen valittiin viime sunnuntaina kolmannelle kaudelle EU-parlamentissa. Hän on toiminut myös opetusministerinä sekä hallinto-, kunta- ja liikenneministerinä.

Orpo tuntee Henna Virkkusen pitkältä ajalta. Hän muisteli istuneensa Virkkusen vieruskaverina eduskunnan takarivissä molempien aloittaessa kansanedustajina vuonna 2007.

Kilpailukyky ja sisämarkkinat kiinnostavat

Sekä Orpo että Virkkunen nostivat esiin, että painavia salkkuja on tarjolla myös kilpailukyvyn ja sisämarkkinoiden kehittämisen alueelta. Orpo luetteli lisäksi osaamisen, liikennepolitiikan, energian ja kasvun. Virkkunen lisäsi vihreän siirtymän.

– Minusta meidän kannattaa katsoa vähän laveammin tässä vaiheessa varsinkin, kun emme edes tiedä, onko puolustuskomissaarin salkkua edes tulossa, Orpo totesi.

Hänen mielestään pitäisi myös tietää, toisiko salkku Suomelle Naton ohella lisäarvoa ennen kuin pistetään koko lobbauskone käyntiin sen eteen.

Komission tuleva puheenjohtaja tekee ehdotuksen komissaarisalkkujen jaosta. Vahvoilla tehtävään on nykyinen puheenjohtaja Ursula von der Leyen, johon sekä Orpolla että Virkkusella on hyvät välit.

Kansainvälisiä osaajia tarvitaan

Linjapuheessaan pääministeri oli huolissaan siitä, että jos Suomi ei saa tavoittelemiaan investointeja, seuraa kuihtumisen kierre ja usko tulevaan karkaa. Hän sanoi siksi käynnistävänsä nyt hallituksen sisällä työn, jonka tavoitteena on hakea uusia keinoja Suomen vetovoiman kasvattamiseksi ja investointien vauhdittamiseksi.

Orpon mukaan niin sanottu kasvun kiihdytyspaketti tarvitaan hallituksen puoliväliriiheen ensi keväänä ja hän odottaa, että se tulee näkymään uutisina uusista investoinneista tulevan vuoden aikana.

– Me tarvitsemme kansainvälisiä osaajia tekemään työtä, yrittämään ja rakentamaan elämäänsä Suomeen, Orpo sanoi myös.

Pakettiin ei hänen mukaansa ole kuitenkaan käytettävissä lisää rahaa, ennemminkin kyse on uusista ideoista.

Puolue ei ole ajelehtiva laiva

Orpo kukitettiin laamupäivällä jatkamaan kokoomuksen puheenjohtajana jo viidennelle kaudelle. Hänellä ei ollut vastaehdokkaita puoluekokouksessa.

Aamupäivän esittelypuheenvuorossaan hän painotti puolueen johtamisen olevan ennen kaikkea vaalien välisten aikojen johtamista, mikä on hänen mukaansa kovaa ja arkista työtä.

– Eivät nämä asiat itsestään tapahdu, ei puolue ole ajelehtiva laiva, joka vain ajelehtii suotuisissa tuulissa kohti seuraavia vaaleja, hän sanoi.

Kokoomus on Orpon johdolla voittanut kuudet vaalit peräkkäin. Onnistuminen on puheenjohtajan mukaan vaatinut johtamista, valintoja ja kykyä selvitä kriiseistä eteenpäin. Työ ei ole koskaan valmis.

– Esimerkiksi eurovaalien jälkeisenä aamuna perhe ihmetteli, mitä sinä siellä varhain aamulla kirjoittelet, etkö voisi levätä. Minä kirjoitin ajatuksiani siitä, mitä tehdään seuraavaksi, miten mennään eteenpäin.

Kokoomuksen puoluekokous jatkuu Tampereella huomiseen asti.

Tampere-talossa järjestettävään puoluekokoukseen odotetaan lähes 1 400 osallistujaa, joista noin 850 on äänivaltaista edustajaa.

Analyysi kokoomuksen puoluekokouksen annista 5:24
Analyysi kokoomuksen puoluekokouksen annista

Lue myös:

    Uusimmat