Antti Kaikkonen valittu keskustan puheenjohtajaksi: "Hei tunnetteko kuinka vauhti kiihtyy!"

Antti Kaikkonen valittu keskustan puheenjohtajaksi: "Hei tunnetteko kuinka vauhti kiihtyy!" 10:50
Katso Antti Kaikkosen voittopuhe tästä.

Keskusta on valinnut odotetusti uudeksi puheenjohtajakseen pitkäaikaisen kansanedustajan ja ex-puolustusministeri Antti Kaikkosen, 50. Kaikkonen voitti Jyväskylässä puoluekokouksessa pidetyssä äänestyksessä vastaehdokkaansa, kansanedustaja Tuomas Kettusen äänin 1368–308. Yksi äänesti tyhjää.

Kaikkonen tuuletti villisti voittoaan valintansa jälkeen. Lavalla Kaikkonen intoutui toistamaan puoluekokouksessa soinutta Matin ja Tepon sekä Portion Boysin Vauhti kiihtyy -kappaletta.

– Hei tunnetteko te, kuinka vauhti kiihtyy? hän heitti.

Kiitospuheessaan Kaikkonen kiitti perheensä ja puoluekokousväen lisäksi myös vastaehdokas Kettusta siitä, että puheenjohtajakilpailu pysyi rehtinä ja "puukot pidettiin tupessa".

–  En ole ihmemies, en ole poppamies, en ole sateentekijä. Pikemminkin olen aika tavallinen pulliainen, mutta haluan, että Suomi pärjää ja että keskusta pärjää, linjasi Kaikkonen valintansa jälkeen puheessa.

Varsinaisen linjapuheensa hän pitää huomenna.

"Keskustan aurinko vielä nousee"

Ennen valintaansa Kaikkonen innosti puoluekokousväkeä lupaamalla, että keskustan aurinko vielä nousee, mikä kirvoitti puoluekokouksessa raikuvat aplodit.

Hän myös totesi keskustan talon tarvitsevan remonttia, mikä viitannee puolueen tarpeeseen uudistua.

– Ystävät, laitetaan keskustan talo kuntoon. Pidetään kivijalka kunnossa. Laitetaan seinät leveälle ja katto korkealle, mutta kaikki yhteisen pöydän äärelle. Pistetään hieman uuttakin maalia pintaan. Lisää itseluottamusta, innostusta ja iloa puoluetyöhön, Kaikkonen sanoi.

Kaikkosen kanssa kisannut toisen kauden kansanedustaja Kettunen piti puolestaan puoluekokousväelle humoristisen puheen, jossa vitsaili altavastaajan asemastaan toteamalla, että moni kokouksessa voi ihmetellä, kuka puhujapöntössä edes seisoo.

Kettunen valittiin kuitenkin puolueen varapuheenjohtajaksi. Kettusen lisäksi valittiin Markus Lohi ja Hilkka Kemppi. Eniten ääniä keräsi Kemppi.

Keskustan kirkastettava linjaansa

Työtä keskustan puheenjohtajalla riittääkin kannatusalhossa olevan puolueen nostamiseksi. Ensimmäinen testi tulee jo vuoden 2025 kunta- ja aluevaaleissa.

Keskustassa toivotaan, että uusi puheenjohtaja saisi päivitettyä ja kirkastettua puoleen viestiä äänestäjille. Keskustan murheenkryyni on ollut erityisesti Etelä-Suomi ja vielä tarkemmin maan suurin vaalipiiri Uusimaa, josta puolue sai viime vaaleissa vain kaksi kansanedustajaa.

Uudenmaan tuntemusta pidetäänkin Tuusulassa kasvaneen ja nykyisin Sipoossa asuvan Kaikkosen etuna. Eräs keskustavaikuttaja tiivisti ennen puoluekokousta Kaikkosen "tuntevan Uudenmaan paremmin kuin 80 prosenttia keskustalaisista".

Moni on myös sitä mieltä, ettei keskustan ahdinko ratkea vain puheenjohtajaa vaihtamalla vaan puoluetta on perusteellisesti uudistettava, jotta sen viesti uppoaa myös nykyaikana.

Pystyykö Kaikkonen siihen? Tästä moni STT:n ennen puoluekokousta haastattelema keskustavaikuttajakaan ei ollut täysin varma.

Kaikkonen on kuudennen kauden kansanedustaja. Kaikkonen pyrki puheenjohtajaksi myös vuonna 2019 mutta jäi tuolloin äänestyksessä toiseksi, kun puheenjohtajaksi valittiin Katri Kulmuni.

Kaikkonen on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 15.6.2024 kello 18.08.

Lue myös:

    Uusimmat