Kolme yleistä silmäsairautta yhteydessä dementiaan – suurin riski tällaisilla ihmisillä

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Mistä tietää, onko muistiongelmien taustalla dementia? Videolla kerrotaan, millaisista oireista kannattaa hakeutua lääkäriin.

Useat yleiset silmäsairaudet voivat liittyä suurentuneeseen riskiin sairastua dementiaan, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys koskee silmänpohjan ikärappeumaa, kaihia ja diabetekseen liittyvää silmäsairautta.

British Journal of Ophthalmology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 12 000 potilaan yksitoistavuotiseen seurantaan, jonka aikana 2 300 potilasta sairastui dementiaan. Osallistujat olivat 55–73-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Silmänpohjan ikärappeumaa potevat sairastuivat dementiaan 26 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit, joilla ei ollut silmäsairauksia. Kaihia potevien riski oli noin 10 prosenttia ja diabeettista silmäsairautta sairastavien 60 prosenttia suurempi kuin verrokkien. Glaukoomaan ei liittynyt dementiariskiä.

Myös diabetes, sydän- ja verisuonitaudit ja masennus liittyivät suurempaan dementiariskiin, mikä on havaittu aiemminkin. Jos potilaalla oli lisäksi silmäsairaus, heidän sairastumisriskinsä oli vielä suurempi.

Osa yhteydestä selittyi muilla sairauksilla

Silmäsairauksien ja dementian yhteys näkyi riippumatta muista sairauksista, mutta osa yhteydestä selittyi diabeteksella, kohonneella verenpaineella, sydän- ja verisuonitaudeilla, aivoverenkiertohäiriöillä ja masennuksella. Tämä koski etenkin potilaita, joiden sairaudet todettiin vasta seurannan aikana.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin. Tulokset voivat auttaa lääkäreitä paremmin tunnistamaan potilaat, joiden riski sairastua dementiaan on erityisen suuri.

Noin 100 000 suomalaista potee lievää ja melkein yhtä moni pitemmälle edennyttä dementiaa.

Silmälääkäri: Likinäköisyys lisää näkövammaisuuden riskiä 0:52
Video: Tiesitkö, että likinäköisyys lisää näkövammaisuuden riskiä?

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat