Koko kehon treeni vai jalka- ja käsipäivä? Asiantuntija kertoo, kumpi kannattaa kuntosalilla

2:33
Treenaa reidet, pakarat ja core kuntoon! Personal trainer Sari Uski näyttää, miten treenaat koko kroppaa helposti kotona.

Kannattaako salilla pitää erillinen "jalkapäivä"? Asiantuntijan mukaan koko kehon treeni sopii suurimmalle osalle ihmisistä parhaiten.

Kannattaako salilla pitää käsi- ja jalkapäiviä, vai pitäisikö koko kehoa treenata kerralla? Popsugar-sivusto päätti kysyä asiantuntijoilta, millainen treeni on parasta.

Kehotreeni säästää aikaa

Liikuntafysiologi Tom Hollandin mukaan koko kehon treeni sopii suurimmalle osalle ihmisistä parhaiten siksi, että aikaa säästyy.

– Kun aika on ihmisten ykkössyy sille, miksi he eivät treenaa, tämä on paras lähestymistapa, Holland sanoo.

Kun ihminen treenaa niin sanotusti kaiken kerralla, yksi treenikerta riittää. Suurin osa peruskuntoilijoista haluaa salilta vahvemmat lihakset ja parempaa voimaa arkeen. Tällöin koko kehon treeni antaa eniten.

Hollandin mukaan jokaista lihasryhmää tulisi treenata kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Koko kehon treeni hoitaa samalla tämän tavoitteen.

2:30
Tehokas kotitreeni pakaroille, reisille ja vatsalle, osa 2

Käsi- ja jalkapäivät sopivat tavoitteelliseen treeniin

Hollandin mukaan käsi- ja jalkapäivät sopivat ihmiselle, joka treenaa tavoitteellisesti: jos ajatuksena on esimerkiksi nostaa paljon painoja tai vahvistaa tiettyä lihasryhmää, lihasryhmille varatut päivät voivat auttaa tavoitteen saavuttamisessa.

– Hajautetut treenit vaativat enemmän aikaa ja päiviä, joina päästä salille, jotta niistä saisi samat hyödyt kuin koko kehon treenistä, Holland sanoo.

Muista levätä

Kunto-ohjaaja Jeff Monaco huomauttaa, että myös lepo on tärkeää.

– Kehon täytyy saada tarpeeksi lepoa ja palautumisaikaa sopeutuakseen stressiin, jota se treenin aikana kokee, Monaco sanoo.

Hän suosittaisi aloittelijalle kahta koko kehon treeniä viikossa. Myöhemmin mukaan voi lisätä vielä yhden. Treenipäivät eivät saisi olla peräkkäin.

Treeni kannattaa aloittaa hitaasti, ja lisätä painojen ja toistojen määrää myöhemmin. Muina päivinä voi keskittyä syketreeniin. Lihasten kasvua tulee myös tukea oikeaoppisella syömisellä.

– Tämä voi kuulostaa paljolta muistettavaksi, joten teemme siitä yksinkertaisempaa: jos et aio nostaa painoja joka päivä, tee koko kehon treeniä, Popsugar neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja