Kokeile vaikka vappupiknikillä: Italialainen parmankinkku taipuu myös leivonnaisiin

Aito italialainen parmankinkku on piknikin kruunupää ja taipuu myös leivonnaisiin.

Parman seudulla Italiassa valmistettava parmankinkku tuo kesäisille piknikeille, brunsseille ja kepeisiin juhliin täyteläisiä makuelämyksiä. Kruunumerkillä varustetut parmankinkut ovat saaneet kypsyä vähintään 12 kuukauden ajan. Pitkä kypsytysaika syventää parmankinkun makua, joka muodostuu puhtaasti sianlihan, suolan ja ilman yhteisvaikutuksesta.

Parmankinkku sopii loistavasti niin perhejuhliin, piknik-koriin, brunssipöytään kuin juhannuksen leppoisaan herkutteluun mökillä. Maku tulee parhaimmillaan esiin huoneenlämpöisenä, joten tarjoilussa ei tarvitse huolehtia kylmäsäilytyksestä samalla tavalla kuin monien muiden lihatuotteiden kanssa. Se onkin säilyvyytensä kannalta mitä mainioin raaka-aine keväälle ja kesälle.

Kinkun maku perustuu sikojen hyvinvointiin

Parmankinkun salaisuus ulottuu sikojen valintaan asti. Italialaisten rotusikojen tulee painaa vähintään 140 kiloa teurastushetkellä ja niiden ruokavalio ja hyvinvointi ovat tarkan valvonnan alla. Itse kinkun valmistukseen tarvitaan lihan ja suolan lisäksi ainoastaan ilmaa ja aikaa. Suolaamiseen tarvitaan todellista asiantuntijuutta, jotta saadaan aikaiseksi kinkulle ominainen mieto, pehmeä ja makeahko maku. Täyteläisestä maustaan huolimatta proteiinipitoinen parmankinkku on suhteellisen vähäkalorinen, eikä siinä ole juuri kolesterolia.

Parmankinkun suosio on kestänyt vankkumattomasti ruokamaailman trendien vaihtelut. Parmankinkkua valmistetaan ainoastaan tietyllä alueella Parman kaupungin läheisyydessä, Italiassa.

Parmankinkku valloittaa myös suolaisissa leivonnaisissa

Parmankinkku on piknik-korin hallitsijoita sellaisenaan, mutta sitä voi käyttää myös leivonnassa. Esimerkiksi kesäinen parmankinkku-punasipulipiiras sopii erinomaisesti piknikille tai pieniin juhlahetkiin arjen keskelle. Kokeile itse!

Kesäiset parmankinkku-punasipulipiiraat kahdelle

150 g lehtitaikinalevyjä

1 muna

2 keskikokoista punasipulia

½ ruokalusikallista oliiviöljyä

3 ruokalusikallista balsamico-viinietikkaa

1 ½ ruokalusikallista fariinisokeria

4 siivua parmankinkkua

tuoretta rosmariinia

50 g fetajuustoa

1 viikuna

suolaa ja pippuria

Aloita valmistelemalla lehtitaikinalevyt. Leikkaa lehtitaikinalevyistä noin 2 x 12 cm kokoisia neliöitä. Leikkaa kahdesta neliöistä sydämen muotoisia. Paina kevyesti veitsellä sydämen ympäri ulkoreunaan lovi noin 0,5 cm reunasta. Pistele haarukalla reikiä sydämen sisäosaan ja voitele sydän rouhitulla mustapippurilla maustetulla kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kauniin väriseksi.

Ota sydämet pois uunista ja paina kevyesti veitsellä aikaisemmin merkattua lovea seuraillein jälki niin, että saat varovasti kuorittua ylimmän kerroksen taikinaa pois. Näin sinulle jää sydämen muotoinen lehtitaikinarasia.

Täyte:

Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä, kunnes ovat saaneet väriä. Lisää balsamico-viinietikka ja fariinisokeri. Paista, kunnes sipuli on karamellisoitunut ja lisää suola sekä pippuri.

Aseta parmankinkkua piiraiden pohjalle ja lisää sipulit. Ripottele päälle tuoretta rosmariinia ja fetajuusto. Laita uuniin noin kymmeneksi minuutiksi tai kunnes juusto alkaa tummua.

Valmista sillä aikaa viikunalisäke leikkaamalla viikuna neljään osaan ja asettamalla se uunipellille. Kostuta jäljelle jääneellä balsamicolla ja fariinisokerilla ja mausta mustapippurilla. Paista viikunoita uunissa 5–6 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

Tarjoa vihreän salaatin ja balsamicon kanssa.

(MTV – AKVAMARIINI)

Lue myös:

    Uusimmat