Kokeile vaikka vappupiknikillä: Italialainen parmankinkku taipuu myös leivonnaisiin
Aito italialainen parmankinkku on piknikin kruunupää ja taipuu myös leivonnaisiin.
Parman seudulla Italiassa valmistettava parmankinkku tuo kesäisille piknikeille, brunsseille ja kepeisiin juhliin täyteläisiä makuelämyksiä. Kruunumerkillä varustetut parmankinkut ovat saaneet kypsyä vähintään 12 kuukauden ajan. Pitkä kypsytysaika syventää parmankinkun makua, joka muodostuu puhtaasti sianlihan, suolan ja ilman yhteisvaikutuksesta.
Parmankinkku sopii loistavasti niin perhejuhliin, piknik-koriin, brunssipöytään kuin juhannuksen leppoisaan herkutteluun mökillä. Maku tulee parhaimmillaan esiin huoneenlämpöisenä, joten tarjoilussa ei tarvitse huolehtia kylmäsäilytyksestä samalla tavalla kuin monien muiden lihatuotteiden kanssa. Se onkin säilyvyytensä kannalta mitä mainioin raaka-aine keväälle ja kesälle.
Kinkun maku perustuu sikojen hyvinvointiin
Parmankinkun salaisuus ulottuu sikojen valintaan asti. Italialaisten rotusikojen tulee painaa vähintään 140 kiloa teurastushetkellä ja niiden ruokavalio ja hyvinvointi ovat tarkan valvonnan alla. Itse kinkun valmistukseen tarvitaan lihan ja suolan lisäksi ainoastaan ilmaa ja aikaa. Suolaamiseen tarvitaan todellista asiantuntijuutta, jotta saadaan aikaiseksi kinkulle ominainen mieto, pehmeä ja makeahko maku. Täyteläisestä maustaan huolimatta proteiinipitoinen parmankinkku on suhteellisen vähäkalorinen, eikä siinä ole juuri kolesterolia.
Parmankinkun suosio on kestänyt vankkumattomasti ruokamaailman trendien vaihtelut. Parmankinkkua valmistetaan ainoastaan tietyllä alueella Parman kaupungin läheisyydessä, Italiassa.
Parmankinkku valloittaa myös suolaisissa leivonnaisissa
Parmankinkku on piknik-korin hallitsijoita sellaisenaan, mutta sitä voi käyttää myös leivonnassa. Esimerkiksi kesäinen parmankinkku-punasipulipiiras sopii erinomaisesti piknikille tai pieniin juhlahetkiin arjen keskelle. Kokeile itse!
Kesäiset parmankinkku-punasipulipiiraat kahdelle
150 g lehtitaikinalevyjä
1 muna
2 keskikokoista punasipulia
½ ruokalusikallista oliiviöljyä
3 ruokalusikallista balsamico-viinietikkaa
1 ½ ruokalusikallista fariinisokeria
4 siivua parmankinkkua
tuoretta rosmariinia
50 g fetajuustoa
1 viikuna
suolaa ja pippuria
Aloita valmistelemalla lehtitaikinalevyt. Leikkaa lehtitaikinalevyistä noin 2 x 12 cm kokoisia neliöitä. Leikkaa kahdesta neliöistä sydämen muotoisia. Paina kevyesti veitsellä sydämen ympäri ulkoreunaan lovi noin 0,5 cm reunasta. Pistele haarukalla reikiä sydämen sisäosaan ja voitele sydän rouhitulla mustapippurilla maustetulla kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kauniin väriseksi.
Ota sydämet pois uunista ja paina kevyesti veitsellä aikaisemmin merkattua lovea seuraillein jälki niin, että saat varovasti kuorittua ylimmän kerroksen taikinaa pois. Näin sinulle jää sydämen muotoinen lehtitaikinarasia.
Täyte:
Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä, kunnes ovat saaneet väriä. Lisää balsamico-viinietikka ja fariinisokeri. Paista, kunnes sipuli on karamellisoitunut ja lisää suola sekä pippuri.
Aseta parmankinkkua piiraiden pohjalle ja lisää sipulit. Ripottele päälle tuoretta rosmariinia ja fetajuusto. Laita uuniin noin kymmeneksi minuutiksi tai kunnes juusto alkaa tummua.
Valmista sillä aikaa viikunalisäke leikkaamalla viikuna neljään osaan ja asettamalla se uunipellille. Kostuta jäljelle jääneellä balsamicolla ja fariinisokerilla ja mausta mustapippurilla. Paista viikunoita uunissa 5–6 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
Tarjoa vihreän salaatin ja balsamicon kanssa.
Kokeile myös: Nokkospiirakka Ricotta-Parmankinkkutäytteellä
(MTV – AKVAMARIINI)
Uusimmat
-
23:43
Presidentti Biden kaatui ilmavoimien valmistujaisseremoniassa
-
23:26
Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja raskaan ajoneuvon kolarissa Parikkalassa
-
23:14
Stoltenberg: Putin teki virheen aliarvioidessaan Ukrainaa ja Natoa – MTV seuraa sotaa
-
22:56
Alkoholin vaikutus ajokykyyn ei ole selvää kaikille – osalla kammottava virhekäsitys
-
22:53
Mika Tommola tutustui purjekoululaiva USCGC Eagleen – "Onko tämä laivan keula vai pyrstö"
-
22:03
Cristal Snow on ollut sinkkuna 19 vuotta: "Olen vuosi vuodelta sulkeutunut enemmän"
-
21:40
Oppilaat löysivät koulun ympäristöstä sodanaikaisen ammuksen Hangossa – Luokanopettaja Jessica: "Hän tuli iloisesti huutaen..."
-
21:39
Yhdysvaltojen ulkoministeri Blinken saapui Suomeen – tapaa perjantaina Haaviston ja Marinin
-
21:21
Keihäänheitossa kauden kotimainen kärkitulos – "Suuria mahdollisuuksia"
-
21:00
Ihanat siirtolapuutarhamökit – tässä on Suomen kaunein koti: Kesämökit -kauden seitsemäs finalisti
-
20:43
Venäjä vastasi Suomen noottiin tilien jäädytyksistä, Maarianhaminan konsulaattia ei olla sulkemassa – Haavisto: "Pitää kestää vähän merivettä"
-
20:17
Jokereiden iso päivä huipentui – fanien tempaus tuotti muhkean potin
-
20:13
"Syntymämerkki" alkoikin levitä yhdysvaltalaisnaisen kasvoilla – testit paljastivat, mikä se oikeasti oli
-
20:12
Esapekka Lapilta loistava avaustykittely Sardiniassa – Kalle Rovanperältä perusvarma suoritus
-
20:00
Pariisissa neuvotellaan sitovaa sopimusta ympäristön muovikuorman suitsimiseksi – muovijätteen määrän pelätään kolminkertaistuvan
-
19:35
Kylpyläosasto, 24 kylpyhuonetta ja jotakin suomalaisille rakasta – Jennifer Lopez ja Ben Affleck ostivat uuden miljoonakodin
-
19:33
Karhu seurasi pyöräilemässä ollutta Jounia – "Minä sille vähän käskytin"
-
19:26
Povaako Blinkenin Suomen-vierailu Bidenin tuloa? Tutkija: "Tyypillistä, sitä on nähty muidenkin maiden kohdalla"
-
19:01
Tee tämä kodin pikasiivous, kun aika on kortilla – Marttojen asiantuntija neuvoo: "Kannattaa huolehtia siitä, että..."
-
18:45
Emil Ruusuvuorelle kylmää kyytiä bulgarialaiskäsittelyssä – Heliövaara ja Glasspool jatkoon
-
Lataa lisää