Mainos

Kiviä ja kumiluoteja: Lähes 200 loukkaantui Katalonian viimeöisissä yhteenotoissa

Lähes 200 ihmistä loukkaantui viimeöisissä poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa Kataloniassa. Separatistit heittelivät kiviä ja ilotulitteita kohti poliiseja, jotka vastasivat kumiluodeilla ja kyynelkaasulla.

Taistelutantereeksi muuttuneessa Barcelonassa loukkaantuneita oli yli 150, ja muualla Kataloniassa loukkaantui useita kymmeniä ihmisiä.

Maanantain jälkeen mielenosoituksissa loukkaantuneiden määräksi on ilmoitettu yli 500.

Sisäministeriön mukaan viime yönä otettiin kiinni yli 80 ihmistä. Ennen perjantain mielenosoitusta kiinniottoja oli tehty lähes 130.

Separatistien liikehdintä alkoi maanantaina, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Mielenosoittajat marssivat keskiviikosta asti viidestä eri Katalonian kaupungista kohti Barcelonaa, ja perjantaina kaupunkiin kerääntyi yli puoli miljoonaa ihmistä vastustamaan tuomiota. Kyseessä oli suurin maanantain tuomiota seuranneista kokoontumisista.

Nähtävyydet kiinni ja lentoja peruttu

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan tilanne kiristyi viime yönä, kun nuorten mielenosoittajien ryhmiä kokoontui mellakoimaan poliisiaseman läheisyyteen.

Yhteenotot kiihtyivät myös Plaza de Catalunyan lähellä La Ramblan kävelykadulla, jossa poliisi yritti hajottaa satojen mielenosoittajien joukkoa vesitykillä.

Suurin osa marssijoista on osoittanut mieltään rauhallisesti.

Vapausmarssit ovat näkyneet vahvasti paikallisten arjessa ja taloudessa. Mielenosoittajat ovat tukkineet valtateitä, ja perjantaina Kataloniaan julistettiin yleislakko.

Barcelonan kaupunginvaltuuston mukaan jo yhteenottojen ensimmäiset kolme päivää tulivat maksamaan kaupungille noin 1,57 miljoonaa euroa muun muassa tuhotun omaisuuden vuoksi.

Barcelonassa useat kaupat, tiet sekä nähtävyydet ovat olleet suljettuina ja metrot ja junat ovat kulkeneet harvennetulla aikataululla. Lentokentällä peruttiin perjantaina yli 50 lentoa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja