Mainos

Kissanpentujen syleily voi olla vaaraksi terveydelle

Kissanpentujen syleily lisää riskiä saada harvinaisempi kissanraapimatauti, todetaan tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa.

Kissanraapimataudin aiheuttaja on Bartonella henselae -bakteeri, joka tarttuu kissan raapaisusta tai puraisusta tai infektoituneen kirpun puremasta. Se voi myös tarttua kissan nuollessa ihmisen avointa haavaa. Tutkimuksen mukaan juurikin kissanpentujen halailu voi olla riskialtteinta, sillä poikaset saattavat raapia ihmistä leikin tiimellyksessä.

Taudin yleisimpiä oireita ovat suurentuneet imusolmukkeet, kuume, uupumus, päänsärky, pernan suurentuminen sekä ihottuma. Yhdysvaltojen terveysviranomainen kehottaa aina pesemään kädet kissojen silittelyn jälkeen, huolehtimaan siitä, ettei kissoilla ole kirppuja sekä pitämään kissat kotikissoina.

Tauti kuitenkin paranee helposti – joissain tapauksissa antibioottikuuri on tarpeen. Hoitamattomana tauti voi kuitenkin olla jopa hengenvaarallinen. Suomessa tauti on onneksi harvinainen. Tuoreen tutkimuksen mukaan tauti on kuitenkin vuosina 2005–2013 aiheuttanut kasvavasti vakavampia oireita kuin aiemmin.

Erityinen piikki sairaustapauksissa havaittiin tammikuussa. Tätä selitettiin sillä, että joulun aikaan ihmiset adoptoivat kissoja kotitalouksiin muita vuodenaikoja useammin.

Video: Tätä söpöläistä on vaikea olla halailematta!

1:40

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.