Kirjapaljastus: Haastattelun jälkeisestä unohduksesta käynnistyi tapahtumaketju, joka oli johtaa Ilves-ikonin kuolemaan

Tampereen Ilveksen huoltajaikoni Lasse Laukkanen ja kenttämies Henry Palomäki kävivät lähellä kuolemaa 1980-luvun lopulla erikoisten vaiheiden jälkeen. Tapauksesta kerrotaan Olli Mustosen kirjoittamassa uutuuskirjassa Tuntematon huoltaja ja muita Ilves-tarinoita 1970–2020 (K-Print).

Oli pelipäivä, Kouvolassa oli edessä jääkiekon SM-liigan ottelu KooKoo–Ilves. Ilveksen maalivahtia Jukka Tammea pyydettiin otteluun lähtiessä radiohaastatteluun samalla, kun muu joukkue kantoi varustelaukkujaan bussiin.

– En muistanut haastattelun jälkeen mennä hakemaan pelikassia alhaalta. Kun Kouvolassa laskeuduin bussista, mietin kummalle puolelle jätin kassini. Eikä tarvinnut kauaa miettiä. Tajusin saman tien, Tammi kertoo kirjassa.

Ilveksen huoltaja Lasse Laukkanen soitti tilanteesta kuultuaan välittömästi Hakametsään, josta hän tavoitti Pellervon kentältä tutun kenttämiehen Henry "Henski" Palomäen. Palomäki lähti tuomaan Tammen varusteita kohti Kouvolaa.

Vaikka Palomäki ehti kuin ehtikin Tammen varusteiden kanssa Kouvolaan, kakkosmaalivahti Timo Mäki pelasi ottelun. Palomäki katsoi paikan päällä Ilveksen tappioon päättyneen ottelun ja sai paluumatkalle seurakseen huoltaja Laukkasen, jotta Palomäen ei tarvinnut ajaa yksin.

Matka sai pysäyttävän käänteen. Kaksikon ajaessa pitkää, pimeää alamäkeä hieman Lahden jälkeen Palomäki huomasi yhtäkkiä hinausauton tien vasemmalla puolella.

Hinausauto oli kiskomassa oikealle ojaan ajanutta autoa ylös. Hätävilkut eivät olleet päällä, ja tien yli meni vaijeri. Sen Palomäki huomasi viime hetkellä.

Kirjassa kuvataan äkkijarrutuksen tehneen Honda Accordin solahtaneen rämisevän vaijerin ali, niin että kattomaalit pyyhkiytyivät pois.

Jos auto olisi ollut malliltaan korkeampi, jos kattopalkit eivät olisi kestäneet tai jos vauhti olisi ollut kovempi, Lassen ja Henskin elämä olisi päättynyt giljotiiniin.

Laukkanen on työskennellyt Ilveksen huoltajana peräti 50 vuotta. Ikoni aloitti tehtävässä 14-vuotiaana vuonna 1970.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja