Kirja: Entisen Ilves-kapteenin loppu jäi ikuiseksi arvoitukseksi – "Vilkaisen sen auton löytöpaikkaa joka kerta, kun menen mökille”

Ilveksen entinen kapteeni, Suomen mestaruudenkin jääkiekkourallaan voittanut Veikko Suominen päätti elämänsä 30-vuotiaana joulukuussa 1978. Hänen loppunsa jäi ikuiseksi arvoitukseksi, kerrotaan Olli Mustosen kirjoittamassa uutuuskirjassa Tuntematon huoltaja ja muita Ilves-tarinoita 1970–2020 (K-Print).

Ilveksen kakkosvalmentajana toimineen Markku Hakasen kuvaillaan olleen Suomisen kanssa parhaita ystäviä. Hyökkääjänä pelanneen Suomisen viime hetket jäivät askarruttamaan häntä.

– "Veka" kävi niihin aikoihin leipomolla. Mulla oli perkeleesti töitä ja Veka oli sen näköinen, että sillä on jotain asiaa, mutta ei saanut suustaan ulos, Hakanen kertoo kirjassa.

– Sitten oli ensimmäiset reenit joulun jälkeen ja Veka soitti, että mahassa on jotain ja pitäisi mennä lääkäriin. En muista enää, kuka oli lääkäri, mutta hommasin sen sitten sinne reeneihin. Vekaa ei näkynyt.

Hakanen lähti huolestuneena Suomisille, mutta kotona ei ollut ketään. Hän odotteli tunnin ajan pihalla autossa, että Suomisen vaimo tuli töistä kotiin.

Poliisi kutsuttiin paikalle. Etsinnät käynnistyivät, ja lentokonekin oli apuna.

Musertava tieto saatiin lopulta Ilveksessä pelanneen Seppo Hiitelän isältä. Suominen oli löytynyt autostaan Sahalahdelta läheltä heidän mökkiään. Auto oli ajettu sivutielle kohti metsää.

– Vilkaisen sen auton löytöpaikkaa joka kerta, kun menen mökille. Tie on jo ruohottunut. Ja mitään syytä ei ole löytynyt. Vuosienkaan päästä, myöhemmin seuraa valmentanutkin Hiitelä kertoo.

Ruumiinavauksessa ei löytynyt mitään piikkeavaa, eikä psykologien joukkueelle tekemissä testeissä oltu havaittu mitään erikoista. Henkinen valmentaja Hans Lukanderkin oli ihmetellyt tapausta, koska hän oli pitänyt Suomista henkisesti poikkeuksellisen vahvana.

Numero 24 poistui käytöstä

Raumalla 1948 syntynyt Suominen pelasi Ilveksessä vuosina 1971–78 ja kantoi kapteenin kunniatehtävää kolmella kaudella. Suomen mestaruuden 1971–72 voittanut Suominen saavutti tamperelaisseurassa myös kaksi pronssia.

Ilves on kunnioittanut Suomisen muistoa niin, ettei numero 24 ole enää joukkueessa kenenkään käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja