Kimmo Timonen yrittänyt paikata jääkiekkouran jättämään tyhjiötä – "Ei se perkele tenniksestä löydy"

Kimmo Timonen on lauantaina juhlittu nimi Helsingissä Hartwall Arenalla, kun hänen maajoukkuepaitansa jäädytetään Karjala-turnauksen Suomen ja Tshekin ottelun alla. Timonen lopetti jääkiekkouransa kolme vuotta sitten. Tämän jälkeen hän on yrittänyt paikata isoa tyhjiötä.

Timosen ura päättyi varsin ikimuistoisella tavalla. Veritulpan jälkeen takaisin NHL-kaukaloihin taistellut Timonen kaupattiin kesken kauden 2014-15 Philadelphia Flyersista Chicago Blackhawksiin.

Timonen myöntää, ettei kuvio ollut aivan sitä, mitä hän oli itse ajatellut.

– Olisin halunnut lopettaa Nashvillessä. Ympyrä olisi sulkeutunut, Timonen sanoo MTV Sportille.

Timosen NHL-ura alkoi nimenomaan Nashville Predatorsista.

– Muistan kun Flyersin GM Ron Hextall sanoi, että mene helkutti vie Chicagoon. He ovat voittaneet pari kertaa viime vuosien aikana ja heillä on hyvä joukkue. Pitää kiittää häntä joukkuevalinnasta.

Blackhawksissa kausi päättyi hetkeen, jonka Timonen muistaa elävästi.

– Kuudennen finaaliottelun aamulla Jonathan Toews (Blackhawksin kapteeni) tuli ja sanoi, etteivät he ole voittaneet aiemmin kannua kotona. Että nyt voitamme ja hän haluaa antaa pokaalin toisena minulle.

Näin myös kävi, kun Blackhawks voitti kuudennen finaalin ja varmisti Stanley Cup -mestaruuden.

– Nuo ovat niitä tarinoita, mitä itse muistan ja mitä haluan, että pelaajat muistaisivat. Arvostus. Vielä se, että tuollainen kaveri tulee sanomaan, että olet ansainnut sen.

– Se oli hieno polku Chicagossa, vaikka en kaikissa peleissä päässytkään pelaamaan. Olin kuitenkin täydellä sydämellä mukana, kun tiesin, etten ollut aivan täydessä kunnossa. Se oli ihan pirun hieno lopetus – eihän sen parempaa olisi voinut tulla, Timonen viittaa päätepisteeseen, jossa hän pääsi juhlistamaan uransa ensimmäistä Stanley Cupin voittoa.

Junioripelejä, tennistä ja ravintolatouhuja

Timonen myöntää, että jääkiekkouran päättyminen toi oman tyhjiön. 43-vuotias Timonen seuraa yhä aktiivisesti NHL:ää, minkä lisäksi kiireitä riittää myös pojan jääkiekkopeleissä.

– Lapset menevät nyt kaiken edelle. Poika pelaa juniorisarjassa ja käyn katsomassa hänen pelejään. Paljon on viikonloppuihin painottuvia reissuja. Siellä on perjantai-lauantai- tai lauantai-sunnuntai-välillä pelejä. Menen lauantaina hotelliin, otan aulabaarissa pari kaljaa ja lähden katsomaan peliä. Miltäs se kuulostaa? Timonen naurahtaa leveästi arkitarinansa perään.

Timonen yrittää liikkua viisi kertaa viikossa.

– Jos en tekisi mitään, niin äkkiä olisi 300 kiloa kropassa, huuliveikko täräyttää.

– Tennis on se juttu.

– Mutta kyllä, on tässä kaipuu jääkiekkokentille. Ei sitä tunnetta saa mistään, mitä jääkiekkoilijana saa isoista peleistä tai NHL-otteluista. Tenniskentiltä olen yrittänyt sitä saada, mutta ei se sieltä vain perkele löydy, Timonen jatkaa naureskelua.

– Ne fiilikset ja tunteet – ne ovat syitä sille, miksi me tätä hommaa tehdään, ex-puolustaja nyökyttelee.

Suomessa Timonen on suoranainen ruoka- ja juoma-alan moguli, sillä hän omistaa peräti kahdeksan ravintolaa Kuopion alueella.

– Kivahan sinne Kuopioon on mennä – saa ainakin ilmaisen oluen! Timonen jatkaa rehevää naureskelua.

Timosen mukaan hän ja koko perhe viettävät kesät Suomessa. Timosella oli pitkään suunnitelmissa myös kokonaan Suomeen paluu.

– Muistan kun jääkiekkoura loppui vuonna 2015 ja istuttiin juhannuksen jälkeen alas koko perheen kanssa. Sanoin, että ”nyt on sellainen paikka lapset, että voidaan mennä ihan minne vain maailmassa”. Että nyt te saatte päättää.

– Ei mennyt kauaa, kun he sanoivat, että eiköhän mennä takaisin Amerikkaan.

– Alun perin idea oli se, tulla tultaisiin takaisin Kuopioon, kun peliura loppuu. Ja että oltaisiin laitettu lapset kouluun täällä. Meni vain perkele vähän liikaa aikaa Amerikassa, niin kerkesi lapset kasvaa. Ymmärtäähän sen nyt. Heillä on kaverit ja koulut Philadelphiassa. Eli siellä ollaan nyt, Timonen sanoo.

Barack Obaman ele

Lauantaina Timonen on valokeilassa, kun hänen maajoukkuepaita jäädytetään. Leijonissa Timonen pokkasi olympiahopeaa, kolme olympiapronssia ja kolmesti MM-hopeaa.

– Jos jotain negatiivista kaivaa, niin vähän jäi hampaankoloon se, että tuli liian monta hopeaa. Liian monta kertaa oltiin lähellä. Olisi ollut kiva voittaa joskus, mutta kaikkea ei saa, Timonen pyörittelee.

Leijonat on ollut joka tapauksessa todella iso juttu Timoselle.

– Ihan hirveän isossa roolissa. Tulen sen myös puheessa sanomaan, että mikä fiilis mulla on siitä.

Timosen uran varrelle on mahtunut jos jonkinlaisia hetkiä. 1108 NHL-ottelua, tienraivaaja pienikokoisena puolustajana NHL:ssä, uran lopulla tulleet terveyshaasteet ja sieltä nousu loppuhuipennukseen.

Syksyllä 2015 Timonen sai hienon eleen USA:n ex-presidentiltä Barack Obamalta, kun Blackhawks vieraili Valkoisessa Talossa.

– Kimmo pääsi viimeisessä ottelussaan 40-vuotiaana viimein nostamaan Stanley Cupia. Vanhana miehenä se tuntuu hyvältä, Obama sanoi myhäillen puheensa keskellä, kääntyen Timoseen päin.

– Varmasti omassa puheessani mainitsen myös sen, että tässä on pitkään pyöritty jääkiekon ympärillä. On ollut ylä- ja alamäkiä. Hienoja voittoja, kaikennäköistä. Juuri nuo (Obaman ele) ovat niitä muistoja, jotka jäävät mieleen. Ei niinkään yksittäiset voitot tai tappiot, vaan ne jääkiekon ulkopuoliset jutut, Timonen miettii, ennakoiden jo lauantaina tilaisuutta.

Timosen paidanjäädytysseremonia alkaa Suomen ja Tshekin ottelun alla kello 17.00.

Lue myös:

    Uusimmat