Kiinteät ja lihaksikkaat pakarat ovat myös terveyshyöty

Pakaralihakset ovat ihmisen voimakkain lihasryhmä – tai ainakin niiden pitäisi olla. Runsaskaan kuntoliikunta ei korjaa toimistotyöläisen liikkumattomuutta.

Kiinteät sekä sopivan lihaksikkaat pakarat ovat korkealla monen kuntoilijan tavoitelistalla. Pakaralihakset ovat ihmisen voimakkain lihasryhmä, tai ainakin niiden pitäisi olla. Runsas istuminen ja fyysisen passiivisuuden kasvu johtavat kuitenkin helposti pakaralihasten veltostumiseen.

Jos lihakset ovat työpäivästä 80–90 % täysin passiivisina, ei runsaskaan kuntoliikunta riitä takaamaan riittävää voimatasoa, lihasmassaa ja kiinteyttä pakaralihaksissamme.

Pakaralihakset ovat suurin voimantuottaja monessa liikuntamuodossa, kuten juoksussa, hiihdossa, pyöräilyssä ja monissa pallopeleissä. Lisäksi pakaralihaksilla on suuri esteettinen merkitys. 

Pinnallisen, ison pakaralihaksen lisäksi myös lantion stabiliteetista ja alaraajan linjauksesta huolehtivat syvemmät loitontaja- ja kiertäjälihakset on syytä huomioida lihaksistoa harjoiteltaessa.

– Pakaralihaksia treenattaessa perusasiat kannattaa nostaa jalustalle. Voit hankkia itsellesi vahvat ja kiinteät pakarat omaksumalla muutaman perusliikkeen. Jalkakyykky, askelkyykky ja maastaveto ovat pakaratreenin kuningasliikkeitä, joita voidaan haluttaessa varioida sekä täydentää erilaisilla eristävillä lonkan ojennus- ja loitonnusliikkeillä, Riku Aalto kertoo.

Aalto on ollut mukana kirjoittamassa Treenaa voimakas ja kiinteä pakara -kirjaa. 

– Pelkkä kyykkääminen ei kuitenkaan tee kesää, eikä ainakaan niskat nyrjäyttävää rantatakamusta. Tarvitaan myös istumisen välttämistä sekä runsaasti muutakin aktiivisuutta. Ruokavaliollakin on oma vaikutuksensa kehonmuokkaustavoitteen saavuttamisessa. Terveellinen, puhtaista raaka-aineista koostettu, runsasproteiininen ja kulutukseen oikein suhteutettu ruokavalio sulattaa rasvaa ja saa treenin muokkaamat lihakset näyttävästi esille. 

Kaipaatko treenivinkkejä?


Lue myös:

    Uusimmat