7 pahinta kuntoilun jälkeistä virhettä – älä pilaa treenisi tuloksia

Treenaaminen on aina positiivista, eikä siitä kannata ottaa turhaa stressiä. Jos olet tarkka tuloksistasi, pidä kuitenkin huolta, ettet sorru näihin virheisiin treenin jälkeen.

1. Älä skippaa loppuverryttelyä

Rankan treenin jälkeen on hyvä antaa sykkeen ja verenpaineen laskeutua kevyen loppuverryttelyn avulla. Kävele juoksumatolla tai tee kevyitä aerobisia liikkeitä siihen asti, ettet enää tunne oloasi hengästyneeksi. Näin ennaltaehkäiset tehokkaasti urheiluvammariskiä ja lihaskipuja.

2. Muista venytellä

Venyttely on tylsää, mutta todella hyödyllistä. Vältät lihasten jumiutumisen seuraavana päivänä, ja lisäksi autat lihaksiasi palautumaan raskaasta treenistä. Hyvä puoli on, että jaksat myös mennä salille uudestaan nopeasti. Jos et venyttele riittävästi, olosi on lyöty monta päivää treenin jälkeen. Näin myös seuraava treenikerta voi lykkääntyä viikon päähän. Muista siis venytellä kunnolla, ja hyvä treenirytmisi pysyy yllä.

3. Muista syödä välipala treenin jälkeen

Hyvän treenin jälkeen on kiva ihastella peilistä litteää vatsaa, ja saatat ajatella, että vältät nyt pari tuntia syömistä, jotta laihdut mahdollisimman tehokkaasti. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä. Lihaksesi palautuvat paljon nopeammin, jos annat niille oikeanlaista polttoainetta. Sopiva välipala treenin jälkeen sisältää kuitua ja proteiinia. Esimerkiksi kreikkalainen jogurtti, mustikat ja pähkinät sopivat mainiosti treenin jälkeiseksi naposteltavaksi.

4. Vaihda hikiset vaatteet pois treenin jälkeen 

Moni skippaa vaatteiden vaihtamisen treenin jälkeen ja menee hikiset treenivaatteet päällä suoraan kotiin. Kotona kun on mukavampi käydä suihkussa, eikä painavia vaihtovaatteitakaan tarvitse kanniskella mukana. Hikiset vaatteet voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia ihollesi ja pahimmassa tapauksessa hiivatulehduksen. Vaihda siis likaiset treenivaatteet pois heti  kun mahdollista.

5. Älä jätä suihkua välistä treenin jälkeen

Olet aivan loppu treenin jälkeen, ja päätät mennä vasta illalla kotona suihkuun. Treenin jälkeen kannattaa mennä saman tien edes nopeaan suihkuun, sillä hien jääminen iholle voi aiheuttaa ihottumaa ja epäpuhtauksia. Ota siis tavaksi käydä edes pikaisessa suihkussa treenaamisen jälkeen.

6. Älä mene terassille juomaan drinkkejä treenin jälkeen

Treenin jälkeen on reipas ja hyvä mieli, ja ajattelit palkita itsesi oluella terassin varjon alla. Mieti uudestaan: alkoholi kuivattaa kehoasi, hidastaa lihastesi palautumista ja lisää veren hyytymisriskiä. Jos olet jo sopinut kaverisi kanssa tapaamisen baarissa, juo ainakin reippaasti vettä ja odota tunnin verran treenin jälkeen ennen baariin suuntaamista. Näin annat kehollesi edes vähän aikaa palautua ennen alkoholin juomista.

7. Nuku hyvin treeni-illan päätteeksi

Rankan treenin jälkeen on helppoa nukahtaa illalla. Nukkuminen myös auttaa rakentamaan lihaksistoa. Nukkumalla hyvin treenipäivän päätteeksi varmistat, että lihaksesi palautuvat ja saat maksimaalisen hyödyn treeneistä. Älä siis kuku yömyöhään telkkarin ääressä, jos haluat, että lihaksesi kasvavat ja kehittyvät. 

Lue myös:

    Uusimmat