Kiinnostaako työ presidentin kanssa? Näin linnanvoudit valitaan

Erkki Ahokas kertoo, että linnanvoudilla ei ole työaikaa. Ihan kuka tahansa halukas ei myöskään virkaan pääse.

Linnanvouti on Tasavallan presidentin kanslian henkilöstö- ja taloushallinnosta vastaava virkamies. Lisäksi hän vastaa kiinteistöjen ylläpidosta. Erkki Ahokas oli kaikkiaan kuudes presidentin linnanvouti.

– Olin ensimmäinen juristi tuossa tehtävässä, joten lakimies linnanvoudin ei tarvitse olla. Pidän sitä kuitenkin erittäin hyvänä koulutuksena tuohon tehtävään, sillä henkilöstö- ja talousasioissa kuten myös kiinteistönhuollossa tarvitaan juridiikkaa.

Ahokkaan mukaan linnanvoudiksi ei päädytä eikä työpaikkaa haeta, vaan siihen kutsutaan.

– Vuonna -90 kesäkuun alussa johtava virkamies Linnasta soitti ja kysyi olenko kiinnostunut linnanvoudin tehtävistä. Tehtävä vapautuisi vuosien 90–91 taitteessa, ja ehdokkaita olisi muitakin, puhelimessa sanottiin. Olin tuolloin Helsingin yliopiston kvestori, eli varsin korkeassa virassa, mutta vastasin, että tulen mielelläni haastatteluun.

– Loppukesälle meni aikaa ennen kuin tuli soitto, että presidentti Koivisto haluaa haastatella. Neljä tai viisi meitä ehdokkaita oli, mutta Koivisto päätyi lopulta minuun. Aloitin lokakuun puolessavälissä vuonna -90. Puolitoista kuukautta olin virallisesti harjoittelija, vaikka yksin hommia jo hoidinkin.

Väistyvä linnanvouti oli jo jäänyt vuosilomalle ja siitä eläkkeelle.

Ei virka-aikaa

Presidentin linnanvouti on virkamies, mutta tavallista virka-aikaa hän ei noudata. Toisaalta Ahokas ei myönnä, että työ olisi ollut rankkaa.

– En sanoisi työtä rankaksi, mutta virka-aikaa minulla ei ollut niin kuin normaalilla virkamiehellä. Iltatilaisuuksia oli jonkin verran, mutta yleensä ne olivat erikoisia ja miellyttäviä. Laskeskelin, että valtiovierailuja kertyi toistasataa, ja viime kädessä minulla oli vastuu, että kaikki sujuu. Sama juttu itsenäisyyspäivänjuhlien kanssa: jos joku niistä viime kädessä vastaa niin linnanvouti.

Studio55.fi/Pekka Torvinen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat