Ex-linnanvouti järkyttyi: Näin vaatimaton on Linnan asuinosa

Studio55.fi jututti presidentin kanslian entistä linnanvoutia Erkki Ahokasta. Ahokas toimi kolmen eri presidentin linnanvoutina vuosina 1990–2006. Muistelmateoksen hän julkaisi vuonna 2010.

Presidentin linnanvouti vastaa muun muassa presidentille kuuluvista kiinteistöistä. Erkki Ahokkaan aloittaessa linnanvoutina Mäntyniemen rakentaminen oli vielä pahasti kesken.

– Kun aloitin vuonna -90, Mäntyniemessä oli tehty vasta runkovalu. Minun kontolleni jäi saattaa rakennusprojekti loppuun. Olin puheenjohtajana kymmenissä ja taas kymmenissä kokouksissa, joissa käsiteltiin talon sisustusta ja monia muita eri asioita.

– Ammatti-ihmisiä eri sektoreilta oli mukana jatkuvasti. Ikävä puoli oli se, että kustannukset nousivat jatkuvasti. En tarkoita, etteikö siitä lopulta olisi tullut onnistunut rakennus.

Linna oli vanhanaikainen

Presidentinlinna oli Ahokkaalle ensi näkemältä järkytys.

– Kun sinne ensimmäisen kerran menin, Koivistot asuivat siellä, sillä Tamminiemeä oli alettu muuttaa museoksi Kekkosen kuoleman jälkeen, eikä Mäntyniemi ollut vielä valmis. Linna on todella vaatimaton virka-asunto presidentille. Asuintiloina siellä oli kolme huonetta ja keittiö, ja wc oli erillisen käytävän päässä. Kodiksi sitä ei voinut hyvällä tahdollakaan nimittää.

Ahokas piti Mäntyniemen rakentamista välttämättömänä juuri Linnan vanhanaikaisuuden takia.

– Lisäksi Tamminiemi ei olisi enää täyttänyt moderneja asuinvaatimuksia, mutta se ei siis tullut kysymykseen myöskään muista syistä.

Kultaranta myös Ahtisaaren suosiossa

Presidentin kesäasunto Kultaranta sijaitsee Naantalissa. Se on iso: alue kattaa yhteensä 54 hehtaaria.

– Siellä on yllättävän paljon rakennuskantaa, mutta myös paljon puistoalueita. Puistoalueet ovat ylipuutarhurin vastuulla. Joka vuosi suoritettiin suunnitelmallisesti joitain korjauksia ja urani loppuaikana myös suurempia. Putkiremontti tehtiin, ja kuuleman mukaan jälleen on isompi remontti tulossa. Kultaranta työllisti minua yllättävän paljon.

Kultaranta miellytti Ahokasta suuresti.

– Vietin siellä paljon aikaa silloin, kun presidentti oli siellä. Viihdyin erittäin hyvin.

Presidentit olivat Ahokkaan mukaan varovaisempia ottamaan kantaa rakennusten paremmuuteen.

– Mäntyniemi uutena rakennuksena tietysti miellytti, toisia enemmän kuin toisia. Presidentti Ahtisaari viihtyi Kultarannassa erityisen hyvin. Hän nautti sen luonnosta ja rauhasta.

Turvallisuuden merkitys kasvoi jatkuvasti

Linnanvoudin vastuulla olevat kiinteistöt eivät ole mitä tahansa kohteita. Turvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota kaikissa päätöksissä.

– Turvallisuuden merkitys kasvoi jatkuvasti. Se on tärkeä asia kun on merkittävästä henkilöstä kyse, ja valtionpäämies on ehkä koko valtion merkittävin henkilö puolisoineen ja perheineen.

– Turvallisuusalan ihmiset ovat tietysti pääasiassa näiden asioiden kanssa tekemisissä, mutta kyllä turvallisuutta parannettiin paljon minun aikanani. Olen siitä saanut myös myöhemmin kiitosta. Turvallisuuden suhteen tapahtui merkittäviä parannuksia.

– Mäntyniemessä uudenlainen turvallisuusajattelu voitiin ottaa alusta asti huomioon. Muissa rakennuksissa piti huomioida vanhat rakenteet, jotka aiheuttavat jatkuvasti erilaisia pulmia. Niissäkin saatiin silti paljon aikaan.

Studio55.fi/Pekka Torvinen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja