Ketkä auttoivat mellakoitsijat sisään kongressiin? Tämä Washingtonin tapahtumista tiedetään nyt

5:13
Trump avasi suunsa liittyen viime aikaisiin tapahtumiin – Tuomitsi väkivallan

Mellakoitsijat tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressitaloon viikko sitten keskiviikon ja torstain vastaisena yönä Suomen aikaa. Mellakat vaativat viiden ihmisen hengen. 

Jälkipuintia on käyty ja presidentti Donald Trump sai tapahtumien johdosta jo toisen virkarikossyytteen. 

Suuri kysymys on vieläkin auki: miten joukko onnistui tunkeutumaan yhteen Yhdysvaltojen vartioiduimmista rakennuksista?

Edustajainhuoneen jäseniä mukana?

Mitään suurempaa kapinointia ei ole tapahtunut Yhdysvalloissa lähihistoriassa. Mutta viime aikoijen tapahtumien valossa moni on jo väläytellyt sanaa "sisällissota".

Poliisien ja kongressitalon sisällä olleiden Yhdysvaltain luottohenkilöiden uskotaan auttaneen mellakoitsijoita.

Tämä vain pahentaa maassa kytevää epävarmuutta ja pelkotilaa. 

CNN:n mukaan, ainakin yksi protestin järjestäjistä on myöntänyt olleensa yhteyksissa kolmen edustajainhuoneen republikaanin kanssa. 

Oikeistosalaliittoteoreetikko Ali Alexander on väittänyt, että hän suunnitteli mellakan kolmen edustajainhuoneen republikaanijäsenen kanssa. He ovat Paul Gosar ja Andy Biggs Arizonasta sekä Mo Brooks Alabamasta. 

Alexander on myös Stop the Steal -mielenosoitusten järjestäjä. 

Mo Brooks kehotti Trumpin kampanjatilaisuudessa aiemmin kannattajia "ottamaan nimiä ylös ja potkimaan p*rseitä".

Brooks kertoo puhuneensa kuvainnollisesti ja sanoo, että hänellä ei ollut mitään tekemistä mellakan kanssa. Brooks on julkaissut lausunnon väitetystä osallistumisestaan mellakkaan. 

Gosar on aiemmin yhdistetty salaliittoteoreetikko Alexanderin ryhmään.

Biggs sanoo, ettei ole koskaan tavannutkaan häntä. 

Alexanderin mukaan hyökkäyksen tarkoituksena oli estää Bidenin voiton varmistaminen. 

Entinen edustajainhuoneen republikaani Charlie Dent kertoi CNN:n televisio-ohjelmassa, että näiden kolmeen republikaanin "tulee hommata asianajajat ja nopeasti". 

Mellakoitsijoita "luokkaretkellä" kongressissa?

Newjerseyläinen demokraattiedustaja Mikie Sherrill puolestaan aiheutti hämminkiä tiistaina väittäessään ilman todisteita, että jotkut republikaaniedustajat olisivat päästäneet mellakoinnin organisoijia "tiedustelumatkalle" kongressiin päivää ennen mellakoita.

Väitteitä ei ole kyetty vahvistamaan eikä tiedossa ole, tarkoittaako Sherrill Gosaria, Biggsia ja Brooksia. 

Sherrill kertoo nähneensä edustajainhuoneen jäseniä edellisenä päivänä esittelemässä kongressitaloa "tutustumisryhmille", mikä tietenkin pandemian aikana herätti huomiota. CNN on ottanut yhteyttä Sherrillin toimistoon ja kysynyt lisätietoja, mutta ei ole saanut niitä. 

Sherrillin kerrotaan olevan hillitty jäsen demokraattipuolueessa, eikä hän yleensä kerro perättömiä syytöksiä. Eilen hän sanoi pyytäneensä tutkintaa asiasta ja tietyistä republikaaniedustajista. 

Sormen osoittelun kohteeksi on joutunut myös republikaaniedustaja Lauren Boebert, joka tviittasi Nancy Pelosin poistuneen rakennuksesta, kun protestoijat olivat vielä sisällä. Boebert on yhdistetty aiemmin QAnon-liikkeeseen. 

Tviittiä on pidetty pahana siksi, koska väkivaltaisuuksien puhjettua  Pelosin olinpaikkaa yritettiin pitää salassa. 

Kiihottamista kansanryhmää vastaan ja salaliittoja

Yli 70 ihmistä on jo syytettynä hyökkäykseen liittyen. Suurin osa syytteistä kohdistuu itse protestoijiin. 

Tutkinta on vasta alkumetreillä ja syytteitä on tulossa lisää. 

Syyttäjä Michael Sherwin kertoi eilen, että tutkinnan alla ovat törkeät rikokset, jotka koskevat kansankiihottamista ja salaliittoja. Hän ei kertonut, onko edustajainhuoneen jäseniä tai poliiseja tutkinnan kohteena. 

Sherwinin mukaan tapausta tutkimaan on koottu tiimi, joka koostuu kokeneista kansallisen turvallisuuden asiantuntijoista. 

Vaikka syyttäjä pysyy vaitonaisena, kaksi kongressia suojelevaa poliisia on jo pidätetty virastaan. CNN kertoo myös, että ainakin kymmenen muun poliisin osallisuutta hyökkäykseen tutkitaan. 

Poliisin osallisuus mellakoihin aiheutti heti keskustelua. Videoiden perusteella, osassa rakennusta mellakoitsijat pääsivät kulkemaan hyvinkin vapaasti. Yksi mellakoitsijoista otti vielä selfienkin poliisin kanssa. 

Mellakoihin osallistui myös nykyisiä ja entisiä Yhdysvaltain armeijan jäseniä. Yksi senaattiin tunkeutuneista miehistä oli entinen ilmavoimien everstiluutnantti. 

35-vuotias nainen, Ashli Babbit oli yksi mellakoissa kuolleista. Poliisi ampui hänet, kun hän yritti tunkeutua edustajainhuoneeseen. Hän oli ilmavoimien veteraani, joka armeijan jälkeen sotkeentui salaliittoteorioihin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja