Keskustelu Helsingin ruuhkamaksuista kuumensi tunteet Uutisaamussa – katso apulaispormestarin ja kunnanhallituksen puheenjohtajan kiivas väittely videolta

8:29

Kirkkonummen kunnanhallitus on sanonut jyrkän ein pääkaupunkiseudulle kaavailluille tietulleille. Aihe kuumensi tunteita MTV:n Uutisaamun keskustelussa.

Valtio on alustavien sopimusten mukaan edistämässä lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi ruuhkamaksujen käyttämisen vilkkailla pääväylillä yksityisautoilun ja sen päästöjen vähentämiseksi.

Ruuhkamaksuja on kaavailtu muun muassa pääkaupunkiseudulle ja Tampereen seudulle.

Pääkaupunkiseudulla ruuhkamaksuista sopiminen edellyttää yhteistyötä Helsingin ja sen kehyskuntien välillä.

Kirkkonummen kunnanhallitus on ilmoittanut jyrkästi vastustavansa tietulleja. Aiheesta nähtiin kiivas väittely MTV:n Uutisaamussa, sillä Kirkkonummen kunnanhallituksen puheenjohtajalla Timo Haapaniemellä ja Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäellä on sopimuksen luonteesta hyvin erilaiset näkemykset.

"Todella iso tavoite"

Sinnemäki painottaa, ettei yksittäinen kunta voi irtaantua yhdessä laaditusta, sujuvaan ja vähäpäästöiseen liikenteeseen tähtäävästä suunnitelmasta, jossa tiemaksut ovat yksi osa kokonaisuutta.

– Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Se on todella iso tavoite. Tulemme sulkemaan hiilivoimalat, hankkiudumme eroon turpeesta ja siinä samalla vähennämme liikenteen päästöjä. Emme voi valita vain yhtä sektoria, jos haluamme tavoitteeseen, Sinnemäki sanoo. 

Haapaniemen mukaan Kirkkonummi pitää pääkaupunkiseudulle kaavailtua, niin sanottua MAL-suunnitelmaa (maankäyttö, asuminen, liikenne) muuten hyvänä, mutta se kohtelee epäoikeudenmukaisesti "kehyskuntien autoa tarvitsevia ihmisiä, ihan tavallisia suomalaisia".

Haapaniemi vastustaa sitä, että autoilijoiden niskaan mätkäistäisiin nykyisen verotuksen päälle vielä lisää maksettavaa.

Kaikki yhdessä

Hänen mielestään on Helsingin seudun liikenteen (HSL) tehtävä saada joukkoliikenteestä niin hyvä ja houkutteleva, että kynnys yksityisautoiluun nousisi. Haapaniemen mukaan Kirkkonummi ei ole yksin ruuhkamaksuja vastustavan näkemyksen kanssa, vaan monet muutkin kehyskunnat ajattelevat samoin.

– Ei niin, että raippaa ja rankaisua, Haapaniemi kiteyttää näkemyksensä. 

Sinnemäki puolestaan jatkoi yhteisen sopimisen painottamista. 

– Me selvitämme näitä asioita yhdessä, eikä yksi kunta voi irtaantua yhtä sektoria (ruuhkamaksut) koskevasta asiasta.

Sohvakeskustelun loppupuolella juontaja Ivan Puopolo joutui jakamaan puheenvuoroja ja toppuuttelemaan eri linjoilla olevia haastateltavia.

Katso ruuhkamaksujen kuumentama keskustelu yllä olevalta videolta.

Juttua muokattu kello 9.12: Osassa tekstiä Haapaniemestä käytettiin virheellisesti titteliä Kirkkonummen kunnanjohtaja. Hän on kunnanhallituksen puheenjohtaja.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja