Mainos

Autoliitto: Ministeriö haluaa valtaa ilman vastuuta – suomalaiset eivät sulata suunniteltuja tiemaksuja

Autoliiton mukaan suomalaiset vastustavat jyrkästi liikenne- ja viestintäministeriön kaavailemaa tieveroa. Hanketta ajetaan silti voimakkaasti eteenpäin ilman, että julkisuuteen annetaan asiasta tarkempia tietoja, Autoliitosta kerrotaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee ministeri Anne Bernerin johdolla valtion liikenneinfrastruktuurin siirtämistä uudelle yhtiölle. Yhtiö alkaisi suunnitelmien mukaan kerätä tienkäytöstä maksua.

– Suunnitelmasta ei ole vieläkään annettu mitään konkreettista tietoa, vaikka tavoitteena on uuden yhtiön ja maksujärjestelmän käyttöönottaminen jo vuoden päästä eli vuoden 2018 alusta. Näin suuren hankkeen salamyhkäinen valmistelu ei ole omiaan herättämään luottamusta kansalaisissa, Autoliiton tiedotteessa jyrähdetään.

Asia nousi jälleen esiin, kun Berner kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että uudistuksen myötä kaikkiin Suomen teillä ajaviin autoihin asennettaisiin sim-kortti tai jokin järjestelmä, joka kertoisi paljonko autolla ajetaan.

Suunnitelmille tyrmäys suomalaisilta

Autoliitto teetti Taloustutkimuksella tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten mielipidettä moottoritiemaksuihin sekä paikannukseen perustuviin maksuihin tieliikenteessä. Tutkimus tehtiin 10.11.–2.12. välisenä aikana eli ennen tuoreinta uutisointia aiheesta. Tutkimukseen haastateltiin 1028 iältään 15–79-vuotiasta henkilöä eri puolilta Suomea.

Tutkimuksen mukaan 65 prosenttia suomalaisista pitää melko tai erittäin huonona ehdotuksena sitä, että moottoriteillä otettaisiin käyttöön tietullit.

– Tiemaksujen vastustus moottoriteille oli yksiselitteisen selvä. Kun huomioidaan, että vain osa suomalaisista käyttää säännöllisesti moottoriteitä, oletettavasti koko tieverkkoa koskevaa maksu- tai verojärjestelmää vastustaisi vielä suurempi joukko, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

Kysyttäessä kantaa satelliittipaikannukseen perustuviin lisämaksuihin, jotka riippuvat mihin aikaan vuorokaudesta ja missä ajetaan, oli vastustus vielä jyrkempi. Peräti 69 prosenttia vastusti tällaisia suunnitelmia ja 45 prosenttia piti niitä erittäin huonoina.

– Satelliittiperusteisen maksun vastustuksesta voi päätellä, etteivät suomalaiset halua millään tekniikalla toteutettavaan seurantaan perustuvien tieverojen käyttöönottoa. Into tieverojen keräämiseen näyttäisi olevan poliittinen hanke, jota liikenne- ja viestintäministeriö ajaa kansalaisten mielipiteistä välittämättä. Se on suorastaan käsittämätöntä, Nieminen sanoo.

"Asiasta lobataan etukäteen julkisuuteen vain positiivisia asioita"

Kolme vuotta sitten Jorma Ollilan työryhmän esittämä satelliittipaikannukseen perustuva tieverosuunnitelma haudattiin sen saaman vastustuksen jälkeen. Nyt samankaltaista suunnitelmaa ollaan ajamassa Autoliiton mukaan väkisin läpi.

– Liikenne- ja viestintäministeriö tuntuu oppineen edellisestä yrityksestä sen, että nyt asiasta lobataan etukäteen julkisuuteen vain positiivisia asioita, mutta koko suunnitelma jää kertomatta, tiedotteessa ruoditaan.

Niemisen mukaan liikenneverkkoyhtiötä perustellaan muun muassa sillä, että se mahdollistaa erilaisten palveluiden syntymisen sekä tiestön paremman kunnossapidon.

– Ihan niin kuin liikenteen palveluita ei syntyisi ilman väylien yhtiöittämistä. Tiestön rahoitus on puolestaan poliittisista päättäjistä kiinni. Vaikuttaa siltä, että LVM haluaa käyttöönsä maksun, joka toisi poliittista ohjausvaltaa ilman poliittista vastuuta. Sellaista ei perustuslaki tunne. Keskeistä on varmistaa parlamentarismin toteutuminen jatkossakin, Nieminen painottaa.

Lähde: Autoliitto

***

1:49


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.