”Kesäpeniksestä” turpeisiin nilkkoihin – näin helle vaikuttaa kehoon päästä varpaisiin

9:26

Helle vaikuttaa nestehukan ja väsymyksen lisäksi kehoon sitä muuttaen. The Sun listasi, miten elimistö reagoi lämpöön.

Videolla asiantuntijat vinkkaavat, miten viilennät niin itsesi kuin asuntosi.

Kerroimme äskettäin ”kesäpeniksistä” – siis siitä, että korkea lämpötila saattaa vaikuttaa miehen erektioon sitä suurentaen. Lämpöaalto muuttaa kehoa muillakin tavoilla, jotka eivät ole sukupuolesta riippuvaisia.

Paksut nilkat

Kuumuudessa verisuonet laajenevat, jotta veri pääsisi virtaamaan lähemmäs ihon pintaa. Näin veren on tarkoitus viilentyä.

Verisuonten laajetessa myös tietyt kehonosat laajenevat – kuten nilkat ja jalat. Nilkoissa ja jaloissa turvotuksen huomaa herkästi, sillä verisuonten laajenemisen lisäksi ne voivat paisua kannatellessaan koko kehon painoa koko päivän. Nilkoissa ja jaloissa on tyypillisesti myös hyvin vähän rasvaa, mikä edesauttaa paisumisen huomaamista.

Turvotusta aiheuttaa myös kehon reaktio varastoida vettä kuumalla ilmalla. Nestehukkaa ehkäisevä reaktio näkyy ikävänä pöhötyksenä.

Hiertymät

Hiertymiä ilmestyy ihon ärsyyntyessä toistuvasta hankauksesta. Ihon ollessa helteillä hikinen, kehonosat liimautuvat tavallisesti helpommin yhteen ihmisen liikkuessa. Lämpimät kesäsäät tarkoittavatkin monelle ihohiertymiä esimerkiksi kainaloissa, nivusissa ja reisien sisäpinnoilla.

Atooppisen ihottuman paheneminen

Helteet voivat pahentaa atooppista ihottumaa, sillä kuuma ilma saattaa kuivattaa ihoa ennestään. Lämpö haihduttaa nimittäin ihosta kosteutta, mikä voi tehdä atooppisesta ihottumasta erityisen kutiavan ja ärsyyntyneen.

Myös helteillä valuva hiki voi pahentaa ihottumaa, sillä hien suolat saattavat kirveltää tulehtunutta ihoa.

Astma

Helle voi pahentaa astmapotilaiden oireita. The Sun siteeraa teoriaa, jonka mukaan kuuman ilman hengittäminen voi supistaa hengitysteitä johtaen yskimiseen ja lyhyeen hengitykseen. Myös tuulettimen runsas käyttö voi pahentaa astman oireita.

The Sunin haastattelemat lääkärit muistuttavat, että astmapotilaiden on tärkeää muistaa helteillä ottaa lääkkeensä ja kantaa jatkuvasti mukanaan inhalaattoria.

Lämpöhalvaus

Kaunis kesäsää voi pahimmassa tapauksessa viedä hengen: jos keho lämpenee liikaa, voi seurauksena olla vaarallinen lämpöhalvaus.

Lämpöhalvauksen oireita ovat ruumiinlämmön nousun lisäksi kuiva iho. Muita oireita voivat olla heikotus, pahoinvointi, ripuli tai sekavuus. Myöhempiä oireita ovat ihon sinistyminen sekä nousu kananlihalle, näköhäiriöt ja tajunnan menetys.

Vakavaa tilaa voi ennaltaehkäistä rajoittamalla auringossa viettämäänsä aikaa, suojautumalla paisteelta, käyttämällä keveitä ja väljiä vaatteita, jotka sallivat hikoilun, sekä välttämällä raskasta fyysistä rasitusta. Runsas juominen on välttämätöntä helteillä.

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja