Kertaheitolla vai vähitellen? Tuore tutkimus paljastaa, miten pääset eroon tupakasta todennäköisimmin

Jos haluat lopettaa tupakoinnin, onnistumisesi on todennäköisempää, jos lopetat pahan tavan kertaheitolla, kertoo tuore tutkimus.

Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettamiseen on paremmat edellytykset, jos sen lopettaa kuin seinään. Ne vapaaehtoiset, jotka käyttivät tätä tapaa lopettamiseen olivat tupakoimattomia vielä puolen vuoden jälkeenkin 25 prosenttia todennäköisemmin kuin ne tupakoitsijat, jotka yrittivät lopettaa hiljalleen.

British Heart Foundationin rahoittamassa tutkimuksessa liki 700 000 vapaaehtoista määrättiin summa mutikassa toiseen kahdesta ryhmästä: joko hiljalleen lopettavien ryhmään tai välittömästi lopettavien ryhmään.

Puolen vuoden jälkeen 15,5 prosenttia vähitellen lopettavien ryhmästä oli irti tupakasta, välittömästi lopettaneiden ryhmästä puolestaan tupakoimattomia oli 22 prosenttia.

Tutkimusta johtanut Nicola Lindson-Hawley Oxfordin yliopistosta sanoo, että lopettaminen vähitellen voi olla vaikeaa siksi, että tupakointiin turvautuminen tarjoaa ajanvietettä.

Vaikka enemmistö tutkimukseen osallistuneista sanoi pitävänsä enemmän vähitellen lopettamisen ajatuksesta, lopettamisen onnistuminen oli silti todennäköisempää juuri välittömästi lopettaneiden ryhmässä. Lindson-Hawleyn mukaan on silti parempi edes vähentää tupakanpolttoa kuin olla tekemättä mitään asian eteen.

Kaikille tutkimukseen osallistuneille tarjottiin neuvontaa ja tukea sekä esimerkiksi nikotiinilaastareita ja -purkkaa.

Englannin terveydenhuoltojärjestelmä suosittelee valitsemaan tietyn, juuri itselle sopivan päivän lopettamiselle. Päätä lopettaa, päätä päivä ja pysy siinä. Päätä myös, ettet sorru edes yksiin henkosiin, vaan mieliteon iskiessä odotat rauhassa, että se menee ohi.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja