Kerrotko kumppanillesi kaiken? Tässä tapauksessa pieni määrä salaisuuksia voikin tehdä jopa hyvää parisuhteelle

Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä:"On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa" 2:34
KATSO MYÖS: Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä: "On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa"

Lähtökohtaisesti puolisolle ei kannata valehdella, mutta uuden tutkimuksen valossa joitain asioita voi pitää myös omana salaisuutenaan.

Kerrotko kumppanillesi kaikista ostoksistasi vai jääkö osa rahankäytöstäsi omaksi salaisuudeksesi?

Jälkimmäinen saattaa nimittäin olla jopa parempi vaihtoehto, mikäli uskomme Connecticutin, Indianan ja Duken yliopistojen tutkijoita.

Journal of Consumer Psychologyssa julkaistun tutkimuksen mukaan salattujen ostosten tekeminen saattaa jopa vahvistaa parisuhdetta.

Tutkimuksen perusteella jotkut salaiset ostot saavat ihmiset tuntemaan syyllisyyttä, jolloin he viettävät enemmän aikaa kumppaninsa kanssa korvatakseen salaisia kulujaan.

Lähes kaikki vastaajista olivat salailleet jotakin

Jopa 90 prosenttia tutkimukseen osallistuneista vastaajista myönsi, etteivät he ole olleet täysin rehellisiä ostotottumuksistaan, vaikka eivät uskokaan puolison välittävän siitä.

Tutkimukseen osallistunut markkinoinnin apulaisprofessori Danielle Brick Connecticutin yliopistosta kertoo Daily Mailille, että hänen suosikkilöydöksensä tutkimuksessa oli se, että puolisot salailevat toisiltaan usein samoja asioita.

– Yhden pariskunnan kohdalla kummatkin puolisoista kertoivat syövänsä salaa lihaa, vaikka heidän kummankin piti olla kasvissyöjiä. Mielestäni tästä tutkimuksesta tekee tärkeää ja hauskaa juuri se, kuinka samaistuttavaa se on, Brick toteaa.

Tutkimusprojekti sai ylipäätään alkunsa Brickin kokemuksesta kollegansa kanssa. Kollega oli kiirehtinyt kotiin kesken päivän tämän miehen sairastuttua.

– Olin huolissani, että mies on melko sairas. Sen sijaan kollega kertoi minulle, että hänen piti ehtiä ensimmäisenä kotiin "sotkemaan" paikat. Hän oli palkannut siivoojan miehelleen kertomatta, Brick kertoo.

Useimmissa aikaisemmissa tutkimuksissa on keskitytty merkittävämmän informaation salaamiseen, kuten traumojen tai pettämisen salailun negatiivisiin vaikutuksiin suhteessa. Tuore tutkimus keskittyi enemmän arkipäiväisiin salaisiin ostoksiin.

Tutkijat selvittivät, millaista kulutuskäyttäytymistä puolisot salasivat toisiltaan ja mitä vaikutuksia salailulla oli.

Yleisimmät salatut ostokset

Yleisin salailtu ostos oli jokin tuote. 65 prosenttia vastaajista kertoi ostaneensa salaisesti juurikin jonkun materiaalihyödykkeen. 

40 prosenttia vastaajista kertoi ostaneensa salaa ruokaa tai juomaa, 10 prosenttia vaatteita tai koruja ja 6,3 prosenttia terveyteen tai kauneuteen liittyviä tuotteita.

Jonkin kokemuksen oli hankkinut salaa 12 prosenttia vastaajista ja kymmenellä prosentilla oli peräti jokin salainen harrastus.

Kahdeksan prosenttia vastaajista paljasti myös tehneensä jonkin palveluksen salaa puolisoltaan. Kahdeksalla prosentilla näistä vastaajista kyseessä oli joko lahja tai lahjoitus hyväntekeväisyyteen.

Salailu saa olon syylliseksi

Tutkimuksen päätutkija Kelley Gullo Wight, joka työskentelee markkinoinnin apulaisprofessorina Kelleyn kauppakorkeakoulussa, toteaa, että vaikka monet salaisuuksista ovat melko arkipäiväisiä, niillä saattaa silti olla positiivinen vaikutus parisuhteeseen.

Tutkimuksen mukaan salaisuuksien pitäminen saa ihmiset tuntemaan pientä syyllisyyttä, mikä motivoi heitä panostamaan enemmän puolisoonsa.

Panostus saattaa näkyä esimerkiksi ystävänpäivänä, jolloin lahjaan käytetään enemmän rahaa tai kompromissina katsotaan ennemmin puolison suosikkielokuva.

Tutkijoiden mukaan tutkimuksen löydökset voisivat vaikuttaa siihen, miten yritykset markkinoivat tuotteitaan, jos ne hyödyntäisivät salailun positiivista vaikutusta parisuhteeseen.

– Olemme havainneet, että ihmiset pitävät kulutuksen yleensä salassa tietyltä henkilöltä, eivät välttämättä kaikilta. Tämä tarkoittaa, että salaiseen kulutukseen rohkaisemisen ei pitäisi estää kaikkia markkinointistrategioita, kuten suusta suuhun -strategiaa, Wight toteaa.

Katso myös: Kuinka parisuhdetta ja mielenterveyttä hoidetaan yhdessä?

Kuinka parisuhdetta ja mielenterveyttä hoidetaan yhdessä? 9:31
Haastattelussa Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja Suvi Laru ja sosiaalialan asiantuntija Laura Huuskonen.

Lue myös:

    Uusimmat