Käykö sinullekin näin vanhempiesi kanssa? Asiantuntija: "Saattaa olla puolisolle aika ärsyttävä kokemus"

Rakkaat ja raastavat sukulaiset 10:05
KATSO MYÖS: Mistä perheen ja sukulaisten väliset riidat useimmiten syntyvät? Keskustelemassa Väestöliiton asiantuntijat Johanna Sassali ja Minna Oulasmaa.

Tapa olla vuorovaikutuksessa omien vanhempiensa kanssa saattaa olla puolisolle hyvin raskasta.

Kesällä sukulointi kiihtyy valmistujaisten, rippijuhlien ja mökkeilyn myötä ja välillä perheen kanssa on yksinkertaisesti haastavaa viettää aikaa.

Jos pariskunta vierailee toisen vanhempien luona, riitaa saattaa syntyä myös siitä, miten toinen osapuoli käyttäytyy omien vanhempiensa kanssa.

Aikuinenkin saattaa nimittäin ikään kuin taantua lapsen tasolle.

– Se saattaa olla sillä tavalla piilossa, että muuten arkisissa kohtaamisissa se aikuinen-aikuinen suhde säilyy – kuin oltaisiin hyvät työkaverit. Mutta sitten kun mennään vaikka suvun mökille, vanhoihin tiloihin, mitkä muistuttavat lapsuudesta, silloin saatetaan ikään kuin vähän romahtaa sinne lapsen tasolle. Saattaa olla puolisolle joskus aika ärsyttävä kokemus, Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Oulasmaan mukaan se ei ole varsinaisesti pois keneltäkään, jos aikuinen lapsi saa hieman "tankata" vanhempiensa seurassa ja sitten palata takaisin aikuisuuden rooliin.

Väestöliiton vanhemmuuden asiantuntija Johanna Sassali muistuttaa, että on kuitenkin tärkeää muistaa, että omat vanhemmatkin ikääntyvät ja on tärkeää olla hereillä heidän jaksamisensa rajoista.

– Kuinka paljon he jaksavat tehdä vaikka aamupalaa aikuisille lapsille tai olla lapsenvahtina lapsenlapsille.? Siitä on tärkeää käydä avointa keskustelua, missä rajat menevät, Sassali sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia rajoja sukulointiin voi vetää ja millaisista tilanteista syntyy usein riitoja.

Lue myös:

    Uusimmat