Kaventuuko vyötärö oikeasti hulavannetta pyörittämällä? Näin kävi tavallisten naisten testissä: "Yllätyin, kuinka nopeasti hulaaminen näkyi keskivartalossa"

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41
Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme

Panimme tavalliset naiset hulaamaan painotetulla hulavanteella kuuden viikon ajan. Kaventuiko vyötärö?

Hulavanne kaventaa vyötäröä tehokkaasti. Tähän tulokseen tuli professori Hannele Yki-Järvinen tutkimuksessaan, johon osallistui noin 50 keskivartalolihavaa naista.

Tutkimuksessa havaittiin, että vyötärönympärys pieneni keskimäärin kolmella sentillä, kun painavalla hulavanteella harjoiteltiin keskimäärin 13 minuuttia päivässä kuuden viikon ajan. Mutta voisiko kokeen tuloksen toistaa toimistotyöläisellä?

Panimme tavalliset naiset hulaamaan painotetulla hulavanteella kuuden viikon ajan.

Näin testattiin!

Hulausta harrastettiin joka arkipäivä. kuuden viikon ajan. Testissä pyöritettiin 1,2 kilon painoista Laubr Sport -vannetta. Jos osanottaja ei ollut ennen hulannut ja hulaaminen tuntui raskaalta, testi tuli aloittaa minuutista ja nosta aikaa vähitellen 13 minuuttiin.

Jos pystyi heti hulaamaan 13 minuuttia ja se tuntui kevyeltä, annettiin lupa lisätä aikaa vapaasti esimerkiksi 20 minuuttiin. Maksimiaikaa jatkettiin haasteen loppuun asti. Vyötärönympärys mitattiin haasteen alussa ja lopussa.

Näin testi vaikutti – lue tulokset alta!

Nainen, 32, hulannut viimeksi lapsena

  • Vyötärö testin alussa: 85 cm
  • Vyötärö testin lopussa: 80 cm

"Hulahaaste kuulosti sopivan helpolta, mutta tutkitusti tehokkaalta. Ajattelin, että tämä on hyvä lisä, kun aloitin samoihin aikoihin lihaskuntotreenin muutenkin.

Vaikeinta oli itse hulaaminen. En onnistunut pitämään ensimmäisinä viikkoina hulavannetta vyötäröllä viittä sekuntia kauempaa. Turhauduin aika nopeasti koko hommaan.

Yllätti, miten hankalaa hulaaminen oli. Ja miten pitkä aika 13 minuuttia on, jos pelkästään hulailee, eikä tee muuta samalla. Se yllätti myös, että vaikka ensimmäiset viikot menivät ihan pieleen, niin yhtäkkiä opinkin hulaamaan!

Pääsin viimeisellä viikolla 13 minuuttiin – tosin en aktiivisesti sitä edes yrittänyt aiemmin. Omalta osaltani olisin voinut aloittaa haasteen virallisesti vasta viimeisellä viikolla. Huomasin, että treenaaminen oli kyllä tehokasta. Sain myös isoja mustelmia vanteen pyörittämisestä (minulle tulee niitä muutenkin tosi herkästi). Hulaamiseen jäi kyllä vähän koukkuun jopa.

Haaste pisti ehkä kaikista eniten miettimään omaa asennetta. Turhauduin hulaamiseen jo alussa, koska en osannut sitä heti. Olisi vaan pitänyt joka päivä kokeilla niin kauan, että se alkaa sujua. Sen sijaan pidin välipäiviä, kun ei inspiroinut hulata, koska en osannut.

Aloitin samoihin aikoihin haasteen kanssa myös personal trainerin suunnittelemat lihaskuntotreenit kaksi kertaa viikossa. Tulokseni johtuvat siis pääosin siitä, uskoisin. Mutta ei hulaamisesta varmaan haittaakaan ollut! Nyt tekisi mieli ostaa hulavanne kotiin."

Nainen, 38, hulannut viimeksi lapsena

  • Vyötärö testin alussa: 83,5 cm
  • Vyötärö testin lopussa: 82 cm

"Osallistuin haasteeseen, koska halusin nähdä, voisiko vyötärö oikeasti kaventua. Hulaaminen toimistossa oli äärettömän tylsää. 13 minuuttia tuntui toooosiii pitkältä ajalta. Alaselkä jäykistyi. Ehkä telkkarin ääressä olisi toiminut paremmin. Hulaamiseen piti keskittyä tosi tarkasti, sillä jos vähänkin liikahti tai alkoi ajatella liikaa muuta, ”rytmi” alkoi mennä sekaisin.

Pääsin 13 minuuttiin. Aloitin tekemällä ensin kaksi päivää kahden minuutin ajan, kolmantena kolme minuuttia, neljäntenä viisi ja viidentenä kuusi. Seuraavalla viikolla tein kahdeksan, 10 ja 12 minuuttia ja vihdoin yhdeksännestä päivästä eteenpäin koko loppuajan 13 minuuttia päivässä.

Pohkeet ja jalkapohjat kipeytyivät hulaamisen aikana ja olivat toisen hulaviikon alussa jumissa. Hulaaminen sattui vyötärölle ensimmäiset kolme viikkoa, mutta mustelmia tuli ainoastaan pari ihan pientä lähelle lantiota. Kun aloin tehdä toisen viikon lopulla joka toinen päivä koko hulauksen aina eri suuntaan, alaselkä jäykistyi ja kipeytyi.

Aluksi toiseen suuntaa hulaaminen vaati todella paljon ”töitä”. Toiseksi viimeisellä testiviikolla ”väärän suunnan” hulaaminen alkoi vihdoin sujua jo hyvin!

Haasteessa yllätti, että vyötärö oikeasti kaventui edes vähän, vaikka viikonloput olivat aina taukoa hulaamisesta, eli hulasin vain maanantaista perjantaihin.

Hulaaminen vaikutti ihan kohtuullisen tehokkaalta, mutta olin silti helpottunut, kun haaste vihdoin päättyi. Se ei ollut mielestäni niin mukavaa, että jaksaisin jatkaa hommaa vielä myöhemminkin. Tulosten saaminen vaatisi kuitenkin jatkuvaa ja säännöllistä harjoittamista."

Nainen, 33, ei aiempaa kokemusta hulaamisesta

  • Vyötärö testin alussa: Noin 94 cm
  • Vyötärö testin lopussa: Noin 90 cm

"En ole koskaan osannut hulata ja toisena päivänä vanne pysyikin vyötäröllä huimat kolme sekuntia putoamatta. Aivot eivät pystyneet käsittämään, mitä pitäisi tehdä, että vanne ei putoaisi… Ilmeisesti öisin alitajunta kuitenkin askaroi asian parissa, sillä neljäntenä päivänä vanne pysyi pyörimässä jo 20 sekuntia.

Lantio oli täynnä mustelmia ensimmäiset kaksi viikkoa, koska vanne hakkaa lanteessa aina pyöriessään samaan kohtaan. Se tekee pyörittämisestä kipeää. En pystynyt vaihtamaan suuntaa, koska silloin vanne ei pysy ylhäällä sitäkään vähää!

Toisella viikolla kaksi päivää meni flunssassa ja kolmantena pyörittäminen sattuikin sitten kunnolla. Yritys kuitenkin palkitaan, neljäntenä päivänä vanne pysyi jo minuutin!

Kolmosviikolla ei pyörittely enää sattunut, mutta lanne on edelleen täynnä mustelmia. Vanne pyöri kevyesti neljä minuuttia, mutta putoili välillä. Nelosviikolla kuuden minuutin pyöritys ei tuntunut enää miltään, ja torstaina menikin jo 11 minuuttia helposti. Jalat alkoivat kipeytyä, ehkä se johtuu asennosta.

Mitään logiikkaa treenissä ei tunnu olevan: toisina päivinä vanne pysyi pyörimässä minuutteja putkeen ja toisina se putoili puolen minuutin välein, vaikka vaatteet olisivat olleet molempina päivinä samat. Se turhautti.

Viidennen viikon keskiviikkona pääsin 13 minuuttiin. Syy hitaaseen edistykseen ei oikeastaan ollut hulaamisen vaikeus, vaan se, että hulavanteilu on maailman suurin huijaus. Mielikuva siitä on mainosmaisen ihana: nauravat lapset pyörittävät hulaa pihalla, aurinko paistaa ja kaikilla on hauskaa ja kivaa.

Tosiasiassa hulaaminen paikallaan työpisteen vieressä on hiton tylsää. Samalla ei voi tehdä mitään, ei selata puhelinta eikä tehdä töitä, koska vanne putoaa saman tien, jos keskittyminen hetkeksi herpaantuu. Ehkä nykyihmisen keskeytyksiin tottuneet aivot eivät kestä tällaista keskeytyksetöntä suorittamista?

Lisäksi hulatessa ei voi vetää syvään henkeä, koska vanne putoaa, jos hengittää keuhkot täyteen. En tiedä, teinkö jotain väärin, vai mistä tämä johtui.

Kuudennella viikolla pari päivää jäi välistä, koska töissä oli kiire ja hulaaminen on niin tylsää, ettei se oikeastaan vetänyt puoleensa. Lopun vyötärönmittaus kuitenkin paljasti, että vyötärö on kaventunut useita senttejä! Tämä on yllätys, sillä en ole hulannut 13 minuuttiin kovinkaan usein oman laiskuuteni vuoksi. Testin alussa olin juuri palannut kesälomalta ja kuntosaliharrastuskin oli ollut tauolla, ehkä arkeen paluu on oikea syy kadonneisiin sentteihin…

Hulaaminen katkaisi työpäivän kivasti, se hengästytti pikkuisen ja hulaamaan on mahdollista oppia parissa viikossa. Hulavanteilu oli siis mielestäni mukava välijumppa, mutta 13 minuuttia on ainakin minulle aivan liian pitkä aika vemputtaa tätä monontonista rinkulaa. En varmaankaan ole hulaajatyyppiä."

Nainen, 27, hulannut viimeksi lapsena

  • Vyötärö testin alussa: 71 cm
  • Vyötärö testin lopussa: 68 cm

"Keskivartalolle(kin) on alkanut kertymään senttejä, jotka haluaisin kovasti pois. Suomalaistutkimus hulaamisen tehosta kiinnosti kokeilemaan. Lisäksi toimistotyöläisenä on kiva saada takapuolta välillä nostettua penkistä.

Aluksi oli haasteita saada hulavanne edes pysymään ylhäällä. Kun hulaamisliike alkoi olla takaraivossa, huomasin, että hulaaminen toimistoympäristössä on todella tylsää. Ehkä telkkaria katsoessa olisi mukavampi pyöritellä lanteitaan.

Parin viikon jälkeen pääsin 13 minuuttiin. Ensimmäisellä viikolla hulasin neljän minuuttia ja toisella kahdeksan minuuttia.

Kehossa huomasin miellyttäviä muutoksia. Yllätyin, kuinka nopeasti hulaaminen näkyi keskivartalossa. Peiliin katsoessa vyötärö näytti kapeammalta ja vatsalihakset näkyivät selkeämmin.

Työpäivän aikana hulaaminen tuntui välillä 'ajan hukkaamiselta' ja kuten mainittu, hyvin tylsältä. Hulaaminen toi hien pintaan, mikä oli tavallaan viileässä toimistossa mukavaa, mutta toisaalta kiusallista.

Kyllä ajattelin ostaa hulavanteen kotiin, jossa sitä voi pyöritellä telkkaria katsoessa! Tulokset olivat kuitenkin mielestäni selkeitä ja näkyivät ehkä mittanauhaa enemmän peilikuvassa ja itsetunnossa."

Lue myös:

    Uusimmat