Kävelyä tehokkaampaa! Hauska liikuntamuoto karistaa vyötäröltä senttejä ja lisää lihasta: "Keskivartalon uudelleenmuokkaus"

Hulavanteen paluu - vyötärö kesäkuntoon hulavannetta pyörittäen 7:13
Miten sujuu hula-vanteen pyörittäminen Huomenta Suomen juontajilta?

Huomenta Suomessa maanantaina vierailivat Helsingin yliopiston professori Hannele Yki-Järvinen sekä fysioterapeutti Adéle Salonen. He kertoivat, miksi hulavanteen pyörittäminen kannattaa.

Keskivartalolihavuus on ongelma terveydelle, mutta mahdollisesti myös itsetunnolle. Liikunta vähentää vatsaontelon rasvaa, joten vyötärölihavan kannattaa laihduttaa liikuntavoittoisesti.

Kävelylenkin sijaan kapeampaa vyötäröä tavoittelevan tulisi kuitenkin mieluummin tarttua hulavanteeseen.

"Hulaaminen" nipisti senttejä vyötäröltä

Professori Hannele Yki-Järvinen kertoo tutkimuksestaan, johon osallistui noin 50 keskivartalolihavaa naista. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä harjoitteli 1,5-kiloisella hulavanteella ensin kuusi viikkoa ja käveli sen jälkeen toiset kuusi viikkoa. Toinen ryhmä harrasti liikuntamuotoja eri järjestyksessä.

Hulavanteen pyörityksen huomattiin vaikuttavan vyötärönympärykseen selvästi enemmän kuin kävelyn.

Kun painollisella hulavanteella harjoiteltiin keskimäärin 13 minuuttia päivässä kuuden viikon ajan, vyötärönympärys pieneni keskimäärin kolmella sentillä. Kävelyssä vyötärönympärys ei muuttunut miksikään. Hulavanteen huomattiin myös lisäävän lihasmassaa keskivartalossa.

– Siinä tapahtui tällainen keskivartalon uudelleenmuokkaus, Yki-Järvinen muotoilee.

Opi "hulaamaan"

Fysioterapeutti Adéle Salonen luonnehtii hulavannetta ”mahtavaksi kuntoiluvälineeksi”. Painollisella hulavanteella – jollaista tutkitut naiset pyörittivät – aloittaminen on helpompaa. Corea muokkaa paremmin hulavanne, joka ei ole täysin sileä, vaan siinä on kaarevat linjat.

Näin opit pyörittämään hulavannetta:

  1. Pidä hulavanne vaakatasossa vyötärön kohdalla. Ota hartioiden levyinen haara-asento. Pidä kyynärvarret vanteen ulkopuolella ja varpaat eteenpäin, polvet pikkuisen koukussa.
  2. Muista, että kierto lähtee ylävartalosta. Anna kämmenellä hulavanteelle hyvä vauhti ja ota heti lantio mukaan pyöritykseen. Pieni liike riittää hulavanteen pyöritykseen.
  3. Hulavanteen pyöriessä vyötäröllä, kädet voivat olla esimerkiksi ristissä hartioilla tai takaraivon takana. Hartioiden tulisi pysyä rentoina.

Katso videolta, miten ”hulaaminen” sujui Huomenta Suomen juontajilta!


Lue myös:

    Uusimmat