Karmivia tapauksia urallaan nähnyt palopäällikkö ei koskaan unohda pikkulasta, jonka isoisä vei sylissään junan alle: "Pojan pelastuminen oli ihme"

Isoisä vei lapsenlapsensa junan alle, palopäällikkö pitää pojan pelastumista ihmeenä 6:18
Isoisä vei lapsenlapsensa junan alle, palopäällikkö pitää pojan pelastumista ihmeenä – katso haastattelu

Kesäisenä päivänä kesäkuussa 2012 Vantaalla tapahtunut junaonnettomuus ei ole 10 vuoden jälkeenkään unohtunut paikalla pelastustoimintaa johtamassa olleen palomestari Ari Koivun mielestä. Tapaus oli traaginen, koska isoisä vei 2-vuotiaan tyttärenpoikansa raiteille ja asettui yhdessä lapsen kanssa junan alle.

Juttu on julkaistu alun perin 9.9.2022 

Hätäkeskus sai hälytyksen ihmisen jäämisestä junan alle aamupäivällä 26. kesäkuuta vuonna 2012. Kun pelastajat olivat matkalla paikalle, tiedot tarkentuivat ja selvisi, että junan alle on jäänyt kaksi ihmistä.

Onnettomuus tapahtui noin sadan metrin päässä Myyrmäen asemasta. Lähijuna oli juuri lähtenyt kohti Louhelaa.

– Kun pääsimme perille, silminnäkijät ja poliisit huusivat ja ohjeistivat meitä oikeaan paikkaan. Lähijuna oli pysähtynyt raiteille ja junan alla oli aikuinen ja taaperoikäinen lapsi, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen nykyinen palopäällikkö Ari Koivu muistaa.

Noin kuusikymppinen mies ja 2-vuotias lapsi olivat kumpikin erittäin vakavasti loukkaantuneet, mutta he olivat hengissä. Mies ei ollut tajuissaan ja poikakin vaipui tajuttomuuteen pelastushenkilöstön läsnä ollessa.

Kumpikin hätäsiirrettiin junan alta ja kuljetettiin eri ambulansseilla sairaalahoitoon. Mies kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.

Sivullinen todisti tapahtumia

Ari Koivu työskenteli tuona päivänä päivystävänä palomestarina ja toimi tilanteessa pelastustoiminnan johtajana. Pelastustehtävän jälkeen hänelle selvisi, että isoisä oli vienyt lapsenlapsensa tahallaan sylissään junaraiteille.

– Sivullinen näki, kun mies nosti lapsen rattaista ja kiipesi aidan yli junaraiteiden lähelle.

Mies jäi odottamaan seuraavaa junaa sähköpylvään taakse piiloon. Kun juna lähestyi, mies konttasi lapsi sylissään raiteille. Junan kuljettaja ei ehtinyt pysäyttää junaa, mutta hän ennätti nähdä miehen ja lapsen raiteilla ennen törmäystä.

Poliisi ei koskaan päässyt kuulemaan isoisää teon motiivista ennen tämän kuolemaa. Kaksivuotias poika joutui täysin ilman omaa syytään onnettomuuden uhriksi ja loukkaantui vakavasti.

Poliisitutkinnassa selvisi, että isoisä oli kirjoittanut jäähyväiskirjeen. Tiedosto oli luotu päivää ennen tragediaa.

Kirjettä tai sen sisältöä ei koskaan julkistettu, joten isoisän motiivi teolle jäi myös pimentoon.

Poika toipui hengenvaarasta

Palopäällikkö Ari Koivu kohtasi pienen pojan äitinsä kanssa muutama kuukausi tapahtuneen jälkeen. Tuolloin juuri 3 vuotta täyttänyt poika pääsi käymään palolaitoksella. 

– Kohtaaminen oli lämmin. Oli mukava nähdä, että poika oli virkeä ja toipumassa vakavasta onnettomuudesta, vaikka hän oli ollut todellisessa hengenvaarassa.

Pieni poika on jäänyt ikuisesti Koivun mieleen. 

– Tuo tapaus kosketti syvästi omaa henkilökohtaista sisintäni, varsinkin kun selvisi, mitä onnettomuudessa oli tapahtunut. Pojan pelastuminen oli ihme.

Katso yllä olevalta videolta, millainen Ari Koivun kohtaaminen pienen pojan kanssa oli ja miksi juuri tämä onnettomuus on yksi Koivun uran mieleenpainuvimmista työkeikoista.

Lue myös:

    Uusimmat