Kari Jalonen kestämättömässä tilanteessa – Tshekin liitolta pöyristyttävä temppu: "Tuo tyyli on suorastaan karmea"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen hämmästelee Kari Jalosen saamaa kohtelua ja Tshekin jääkiekkoliiton toimia erikoisessa päävalmentajajupakassa. 

Jalosen, 63, pesti Tshekin miesten maajoukkueen päävalmentaja käynnistyi upealla tavalla vuosi sitten, kun suomalainen johdatti maan MM-mitaleille (pronssi) vuosikymmenen kestäneen kuivan kauden jälkeen. 

Tämä tuntuu kuitenkin unohtuneen nopeasti, sillä nyt Jalonen on ison potku-uhan alla Tshekin jäätyä tänä keväänä MM-puolivälieriin. Suomalaisen nykysopimus jatkuu ensi vuoden Tshekin MM-kotikisoihin saakka.

Kari Jalonen pettyi Tshekin esitykseen: "Pitää sen kanssa elää" 0:32
Näin Kari Jalonen kommentoi Tshekin MM-pettymystä tuoreeltaan: "Pitää elää sen kanssa."

Jokin tässä yhtälössä ei täsmää. 

– Kari Jalosta roikutetaan löysässä hirressä. Tässä osoitetaan poikkeuksellista epäluottamusta Jalosta kohtaan. Alan olla sitä mieltä, että vaikka he haluaisivat savustaa Jalosta ulos – että hän tekisi itse johtopäätökset – voisi olla myös Jaloselta oikea ratkaisu lähteä, asiantuntija Petteri Sihvonen aloittaa. 

– Ihmettelen nyt sitä, että mitä raportteja Jalosen pitäisi antaa, mitä asioita pitäisi luvata ja selvittää. Tuo on aika arvoton näytelmä kaiken kaikkiaan. 

Sihvonen hämmästelee myös Tshekin liiton ratkaisua puida asiaa julkisesti. 

– Jalosen hakeminen tuohon (päävalmentajaksi) näytti olevan raikas tuulahdus, mutta selvästi joku kansallinen lajitunto on iskenyt vastaan. Eihän se noin saa mennä tai voi mennä, että tällaisista asioista esiinnytään julkisuuteen näin ja sitten ratkaisu ei kuitenkaan ole selkeä. Jos kerran noin on, niin miksi ei ole sitten heti annettu potkuja? Todella sekavaa toimintaa.

– Tuo tapa ja tyyli on suorastaan karmea. Ihan käsittämätön prosessi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Sihvonen uskoo, että päätös Jalosen erottamisesta on jo olemassa, mutta liitto voi haluta ratkaisun tulevan Jalosen puolelta. Tshekin jääkiekon rahapulasta on uutisoitu viime aikoina, ja esimerkiksi video maalivahtilegenda Dominik Hasekista keräämässä varusteitaan maan jääkiekkomuseosta oli imagollinen takaisku. 

Malttaako Jalonen odotella liiton päätöstä? 

– Ihan paikallaan, vaikka odottelisikin, Sihvonen naurahtaa viitaten sopimusrahoihin.  

Asiantuntija uskoo, että ulkomaalainen päävalmentaja joutuisi kotimaista luotsia kovemman arvioinnin kohteeksi myös Leijonissa, mutta Suomessa asiat hoidettaisiin kauttaaltaan tyylikkäämmin. 

– Vähän on tekemätön paikka ulkomaalaiselle valmentajalle koko ajan onnistua tuloksen puolesta, ja tuoda sitten myös sisällöllisiä muutoksia, joita Jalonen yrittikin tuoda. 

– Sen viestin Tshekki ainakin lähettää, että vaikka olisi minkä kaliiberin ulkomaalainen valmentaja, ei kannata lähteä tuohon karmeaan leikkiin mukaan. 

Kari Jalonen on saavuttanut päävalmentajaurallaan muun muassa neljä SM-kultaa, kaksi Sveitsin mestaruutta sekä MM-hopean Leijonissa. 

Lue myös:

    Uusimmat