Tämä mies on ykkössuosikki Leijonien seuraavaksi pääkäskijäksi – nämä nimet voidaan unohtaa: "Luottoni ei ole korkealla"

Sihvosen videokolumni: Nämä olivat Liigan, Mestiksen ja MM-kisojen puheenaiheet kaudella 2022-2023 – Leijonista kova väite 12:04
Nämä olivat Liigan, Mestiksen ja MM-kisojen puheenaiheet kaudella 2022-2023 – Leijonista kova väite

Leijonien päävalmentaja on vaihtumassa ensi kauden jälkeen. Nämä Suomi-kiekon kärkikäskijät MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kutsuisi työhaastatteluun paikasta Jukka Jalosen työn jatkajana.

Jukka Jalosen toinen päävalmentajajakso Leijonissa päättyy tämän hetken tiedon mukaan keväällä 2024. Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen kaikkien aikojen menestynein valmentaja jättää valtavat saappaat täytettäviksi.

Kahden ajanjakson aikana Jalonen on tähän mennessä voittanut kolme maailmanmestaruutta ja olympiakullan. Saldo saattaa komistua vielä keväällä 2024.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen linjasi potentiaalisimmat nimet Leijonien seuraavaksi päävalmentajaksi. 

Mukana ovat myös spekulaatioissa pyörivät nimet, jotka Sihvonen sivuuttaisi Leijonien päävalmentajarekrytoinnissa.

Tervetuloa haastatteluun:

Jussi Tapola

Merkittävimmät saavutukset päävalmentajana: Neljä SM-kultaa, CHL-mestaruus

– Hän on selkeästi ylitse muiden kandidaattien. Alkaa karisma ja näytöt riittämään. Tapola on vienyt Jalosen peluuttaman lätkän astetta pidemmälle Tapparassa, Sihvonen kehaisee.

Tapola on takonut SM-liigassa järisyttävää tulosta. Tapparan peräsimessä valmentajavelholla on ollut käytössään useana vuonna sarjan paras materiaali. 

Leijonien rosteri ei MM-tasolla usein yllä aivan piikkipaikalle. Tämä loisi Tapolalle uudenlaisen haasteen. Sihvonen tosin luottaa ulkomaille todennäköisesti ensi kaudeksi suuntaavan mestarivalmentajan mukautumistaitoihin.

– Tapola ymmärtää, että Meidän pelin mallia on riisuttava altavastaajakiekoksi Leijonissa. Materiaalin rajallisuus on kuitenkin sudenkuoppa. 

Kari Jalonen

Merkittävimmät saavutukset päävalmentajana: Neljä SM-kultaa, kaksi Sveitsin mestaruutta, MM-hopeaa ja -pronssia

Leijonissa päävalmentajana kaksi kautta vuosina 2014–2016 toiminut Jalonen olisi Sihvosen mielestä riskitön ratkaisu. "Kojon" sopimus Tshekin maajoukkueen peräsimessä päättyy samana keväänä kuin Jukka Jalosella Leijonissa. 

Tshekki jäi kevään MM-kisoissa puolivälierään ja Jalonen on saanut paljon kritiikkiä epäonnistumisen jälkeen. Hän tosin palautti maan mitalikantaan vuosi sitten, kun Tshekki nappasi pronssin.

– Hänen valintansa olisi varman päälle pelaamista. Jalonen tietää, miten MM-kisoissa ja EHT:llä valmennetaan. Tätä kokemusta ei Tapolalla ole, Sihvonen avaa.

– Jalonen saattaa saada sopivaan paikkaan potkutkin. Viimeistään ensi kauden jälkeen olisi kuitenkin käytettävissä. 

Antti Pennanen

Merkittävimmät saavutukset päävalmentajana: SM-kultaa, U20 MM-hopeaa ja -pronssia

Ilvekseen viime syksynä Jouko Myrrän kohupotkujen yhteydessä siirtynyt Pennanen on toiminut Jukka Jalosen apuvalmentajana Leijonissa. Hän on toimi myös kaksi kautta Nuorten Leijonien päävalmentajana. 

– Pennanen tulee jaloslaisesta perinteestä. Häntä mitataan nyt Ilveksessä. Hän vähän suli arvojensa kanssa viime keväänä SM-liigassa. Vaikka nostan Pennasen tähän, ei hän ole mikään Tapolan tasoinen kandidaatti, Sihvonen perustelee.

Maajoukkuepestiä mutkistanee se, että Pennasella on sopimus Ilveksen kanssa kevääseen 2025 asti. 

Ei tällä kertaa:

Mikko Manner

Merkittävimmät saavutukset päävalmentajana: Suomen mestaruus

Leijonissa vuosikaudet apuvalmentajana toiminut Manner on seissyt maajoukkueen penkin takana jo Lauri Marjamäen aikakaudella. Kärpistä Ruotsiin lähteneen käskijän tähti on kuitenkin Sihvosen mielestä laskusuunnassa.

– Sanon tämän hyvin henkilökohtaisesti: luottoni ei ole korkealla. Manner on peluuttanut lähinnä kokeilulätkää Kärpissä ja Ruotsissa.

Sihvonen nostaa esiin Mannerin taipumuksen ylitsepursuavaan julkiseen itsekritiikkiin. Manner on sekä Kärppien että Brynäsin peräsimessä sättinyt itseään kovin sanoin mediassa. 

– Leijonien päävalmentaja ei voi olla mikään julkisuudessa uhriutuja, Sihvonen laukoo.

Tommi Niemelä

Merkittävimmät saavutukset päävalmentajana: U18 MM-kultaa, SM-hopea

Pelicansin upeasti SM-hopealle valmentanut Tommi Niemelä joutuu Sihvosen papereissa odottamaan vuoroaan. Uuden polven valmentaja ja ihmisjohtaja olisi pestattava ensin kakkosviulun varteen. 

– Niemelällä polun on kuljettava apuvalmentajuuden kautta, Sihvonen tiivistää. 

Toni Söderholm

Merkittävimmät saavutukset päävalmentajana: MM-kisojen 4. sija, DEL2-liigan vuoden valmentaja

Kolmet MM-kisat ja yhdet olympialaiset Saksan päävalmentajana toiminut Toni Söderholm ei Sihvosen mielestä sovellu leijonaperinteen jatkajaksi. Söderholm valmentaa ensi kaudella seuratasolla DEL-liigan suurseuraa EHC Müncheniä.

– Söderholmin pitäisi valmentaa ensin SM-liigassa, jotta hän perehtyisi siihen, mitä on Meidän peli. Saksan kanssa se oli vain Meidän pelille flirttailua. Tämän takia hän putoaa pois, sanoo Petteri Sihvonen. 

Lue myös:

    Uusimmat