Kommentti: Kari Jalonen on karmeassa tilanteessa – kädet on sidottu

Kari Jalonen pettyi Tshekin esitykseen: "Pitää sen kanssa elää" 0:32
Näin Kari Jalonen kommentoi Tshekin MM-kisapettymystä.

Tshekin jääkiekkoliiton puheenjohtaja Alois Hadamczik on jo sitonut Kari Jalosen kädet maajoukkueen päävalmentajana. Suomalainen on keskellä arvotonta näytelmää, ja on paikallaan kysyä, onko hänen mielekästä jatkaa pestissään, MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen kirjoittaa.

Leijoniakin takavuosina luotsannut Kari Jalonen hyppäsi Tshekin päävalmentajaksi vuosi sitten keväällä vuoteen 2024 ulottuneella sopimuksella. Hän koutsasi joukkueen komeasti heti MM-pronssille. Se oli Tshekin miesten ensimmäinen arvokisamitali kymmeneen vuoteen.

Pikakelaus nykyhetkeen. Tshekki hävisi puolivälierän Yhdysvalloille ja jäi MM-kisoissa kahdeksanneksi. Kaikki on mennyttä. Tshekin jääkiekkoliitto pui Jalosen asemaa ja suomalaisen jatko on vaakalaudalla.

Jalosen jatkosta oli määrä äänestää jo torstaina, mutta liitossa halutaankin vielä lisätietoja. GM Martin Havlatia ja Jalosta pyydettiin laatimaan yksityiskohtainen suunnitelma Tshekin askelmerkeistä kohti Tshekissä ensi vuonna järjestettäviä MM-kisoja. Raportin on oltava valmis 20. kesäkuuta.

Ei tarvitse olla kiekkoprofessori ynnätäkseen, että luottamus ei ole vahvalla pohjalla. MTV Urheilun MM-turnauksessa saamat tshekkiviestit kertoivat, että Jalonen ei kauniisti sanoen ole Tshekin jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi viime kesänä valitun Alois Hadamczikin suosiossa.

Hän on kaiken lisäksi sitonut jo Jalosen kädet, vaikka suomalainen saisi jatkaa. Hadamczik lateli Isport-sivuston mukaan, että Tshekin vision on muututtava ensi vuodeksi niin, että Tshekin kiekko olisi "aggressiivisempaa ja lennokkaampaa” ja katsojat tuntisivat, että ”Tshekki on valtavan sitoutunut ja halukas saavuttamaan maksimaalisen tuloksen".

Viesti on siis se, että Jalosen peli ei puheenjohtajalle vetele, vaikka hän toi aiempina vuosina liian yksilöpitoisena näyttäytyneeseen Tshekin maajoukkuekiekkoon tarvittua rakennettua ja selkänojaa. Suomalaisen strukturoitu rytmikiekko, luovilla tshekkimausteilla ryyditettynä, johti vuosi sitten Tshekin parhaaseen saavutukseen vuosikausiin. 

Miten mielekästä Jalosen olisi ylipäätään jatkaa, jos hänelle näytettäisiin vihreää valoa? Hänelle aletaan jo sanella, miten Tshekin on pelattava ja tähän saakka viljelty pelillinen prosessi on hienovaraisten säätöliikkeiden sijaan heivattava tyystin roskiin. Sopii miettiä, miten palava meritoituneen ja syvällisesti jääkiekkoa ymmärtävän konkarivalmentajan into on, kun hän ei saa koutsata parhaaksi katsomallaan ja parhaiten osaamallaan tavalla, vaan pitää pelata pomopeliä. 

Ovat tulevat puheet millaisia tahansa, luottamus on jo näillä epäluottamuslauseilla murennettu. 

Tuorein MM-turnaus olisi kyllä voinut mennä hengettömältä Tshekin joukkueelta paremmin ja Jalosella on mietittävää pelaajien sitouttamisessa joukkueen arvoihin. Kokenut huippuvalmentaja ansaitsee kuitenkin yhtä lailla parempaa kuin ympäristön, jossa häntä roikotetaan viikkokaupalla löysässä hirressä hänen kykynsä kyseenalaistaen.

Lue myös:

    Uusimmat