Kannattaako ruokaostoksilla käyttää kertakäyttöhanskoja? Mikrobiologi tyrmää idean: ”Enemmän harmia kuin hyötyä”

Näin riisut kertakäyttöiset hanskat oikein: yksi oleellinen asia unohtuu monelta! 0:51
Videolla näytetään, kuinka kertakäyttöiset hanskat riisutaan oikeaoppisesti.

Hanskojen käyttö ruokakaupassa tai julkisilla paikoilla voi luoda valheellisen turvallisuuden tunteen. Muovihanskat kun levittävät pöpöjä siinä missä paljaat kädetkin. Tärkeintä on muistaa hyvä käsihygienia ja välttää kasvojen koskettelua likaisilla käsillä oli niissä sitten hanskat tai ei.

Pelko koronatartunnasta saa yhä useamman vetämään käsiinsä kertakäyttöhanskat esimerkiksi kaupassa asioidessaan. Mutta onko niiden käytöstä mitään hyötyä?

Valitettavasti ei juurikaan. 

– Ne voivat aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä, sanoo Men’s Health -sivuston haastattelema mikrobiologi Kelly Reynolds Arizonan yliopistosta.

Reynolds sanoo, että suojahanskat voivat luoda ihmiselle valheellista turvallisuuden tunnetta. Tällöin käsienpesu ja kasvojen koskettelun välttäminen saattavat unohtua, ja suojahanskat levittävät pöpöjä paljaita käsiä tehokkaammin. 

Koronavirus elää myös kertakäyttöhanskojen pinnalla

Koronaviruksen on huomattu pysyvän elossa elottomilla pinnoilla muutamista tunneista päiviin. Viruksen selviytysaika riippuu materiaalista, johon se on päätynyt. Muovipinnoilla koronavirus säilyy jopa 72 tuntia.

Jos hanskojen peittämillä käsillä koskettelee saastuneita esineitä, voi tapahtua ristikontaminaatiota. Pöpöt siis leviävät hanskojen kautta esimerkiksi puhelimeen. Kun ihminen sitten kirjoittaa viestejä ja puhuu puhelimeen, hän tulee välikäden kautta levittäneensä pöpöt kasvoilleen, mitä kautta ne pääsevät elimistöön tauteja aiheuttamaan.

Erityisesti, jos hanskoja käyttää useammin kuin kerran, ne voivat toimia "viruslinkoina". Turvallisinta on heittää hanskat roskiin heti kaupassa asioimisen jälkeen ja ennen kännykän tai auton ratin koskettamista. 

Käytännössä suojahanskojen käytön voi korvata hyvällä käsihygienialla ja kasvojen koskettelun välttämisellä. Mutta jos suojahanskat muistuttavat ihmistä olemaan koskettamasta kasvojaan ja henkilökohtaisia tavaroitaan, niistä voi olla hyötyä.

Näin riisut kertakäyttöhanskat turvallisesti

Yksi ongelma kertakäytöhanskojen kanssa on se, että moni ihminen ei osaa riisua niitä oikein. Näin se tehdään:

  1. Nappaa kiinni hanskasta sisäranteen kohdalta.
  2. Vedä hanska pois kädestä niin, että se päätyy sisäpuoli ulospäin. Älä koske hanskaa paljaalla kädellä vaan pidä sitä muovihanskalla peitetyssä kädessä.
  3. Ujuta paljaat sormet toisen hanskan alle ranteen kohdalta ja vedä se pois kädestä niin, että sekin päätyy sisäpuoli ulospäin.
  4. Heitä hanskat välittömästi roskakoriin ja pese tai desinfioi kätesi.

Hanskat tulisi ottaa pois vasta, kun ihmisellä on mahdollisuus pestä kätensä. Siihen asti käsiä tulee pitää likaisina, vaikka hanskoja olisikin käyttänyt kaupassa asioidessaan.

Voitko kertakäyttöhanskoja käyttää kahdesti?

Turvallisinta on käyttää kertakäyttöhanskoja niiden nimen mukaisesti vain kerran.

Muista myös, että villaiset tai muusta materiaalista tehdyt ulkoiluhanskat tulisi pestä aina sen jälkeen, kun niitä on käyttänyt ”suojahanskoina” esimerkiksi kaupassa asioidessaan.

Lue myös:

    Uusimmat