Pitääkö ruokaostokset desinfioida? Asiantuntija vastaa kysymyksiin, jotka saattavat nyt askarruttaa keittiössä

Nainen ruokaostoksilla
Shutterstock, 06photo

Ruokaostosten tekemiseltä ei voi välttyä koronapandemiankaan aikana. Mielessä voi käydä, pitäisikö elintarvikkeiden kanssa noudattaa erityisen tarkkoja varo- ja hygieniatoimenpiteitä.

Koronavirus on saanut ihmiset varovaisiksi ja kiinnittämään entistä enemmän huomiota hygieniaan. Voi olla vaikea arvioida, ovatko omat hygieniatoimenpiteet riittäviä. Ajatuksia saattaa herättää esimerkiksi ruokaostokset, jotka ovat kaupoissa kaikkien ulottuvilla.

Food52 haastatteli Clemson yliopiston elintarvikeosaston johtajaa Kimberly Bakeria aiheesta. Baker jakoi viisi neuvoa siihen, miten keittiössä kannattaa nyt toimia.

Pidä kiinni normaaleista hygieniarutiineistasi

Keittiön työtasot, tiskiallas ja ruoanlaittovälineet on hyvä pestä ja desinfioida säännöllisesti. Luultavasti puhdistat keittiön pinnat normaalissakin arjessa, joten tältä osin rutiineihin ei tarvita suurta muutosta.

Pese kädet ennen ruoanlaiton aloittamista. Lisäksi käsiä kannattaa pestä jokaisen ruoka-aineen välillä 20 sekuntin ajan. Kädet tulisi pestä vähintään elintarvikkeen vaihtuessa raa’asta lihasta tuoreisiin kasviksiin. Käytä eri välineitä lihaan, kasviksiin ja leipään, tai pese välineet kunnolla ruoka-aineiden välillä.

Kiinnitä huomiota helposti unohtuvien pintojen puhdistukseen

Keittiötasojen puhdistamisen lisäksi kannattaa puhdistaa pinnat, joita kosketellaan usein. Tällaisia ovat esimerkiksi ovenkahvat, laatikoiden vetimet, mikro, hana ja astianpesukone.

– Tällaisia esineitä ei puhdisteta tarpeeksi usein. Niiden huomioon ottaminen on erittäin tärkeää, etenkin näinä aikoina, Baker sanoo.

Vastaavia pintoja koskevat helposti myös ne, jotka eivät osallistu ruoanlaittoon, mutta käyvät muuten keittiössä. Tällöin henkilö ei välttämättä ole pessyt kunnolla käsiään ennen pintojen koskettelua.

Pese elintarvikkeet normaalisti

Elintarvikkeiden pesussa on syytä noudattaa normaaleja käytäntöjä. Kasvikset ja hedelmät tulee pestä ja kuoria niin kuin yleensäkin. Kypsennettäviä tuotteita, kuten lihaa tai kananmunia, ei tarvitse pestä ennen käyttöä.

Älä käytä elintarvikkeiden pesuun saippuaa, desinfiointiainetta tai muitakaan pesuaineita. Se voi vain saada sinut sairastumaan.

Pese erilaiset raaka-aineet erikseen välttääksesi saastumisen.

Ruokaostoksia ei tarvitse desinfioida

Kauppojen pintojen tai muiden esineiden osuutta ei pidetä merkittävänä koronaviruksen leviämisessä. Tiedossa ei ole tapauksia, joissa virus olisi tarttunut elintarvikkeiden välityksellä. Näin ollen elintarvikepakkauksia ei tarvitse desinfioida, eikä siitä ole nykytiedon valossa hyötyä virustartunnan ehkäisyssä.

Virus voi säilyä pinnoilla, joten jos välttämättä haluat, voit pyyhkiä pakkaukset paperilla ja desinfiointiaineella. Siirrä kuitenkin kylmässä pidettävät elintarvikkeet heti kotiin tultuasi normaalisti kylmään, jotta ne eivät pilaannu.

Seuraa viranomaistiedotteita

Viranomaistahoja kannattaa seurata siltä varalta, että suositukset elintarvikkeiden käsittelyyn muuttuvat. Suomessa virallista tietoa tarjoaa Ruokavirasto.

Tämänhetkisten tietojen mukaan elintarvikkeiden käsittely ei siis vaadi normaalista poikkeavia toimenpiteitä. Pidä huolta keittiösi puhtaudesta, ja pese elintarvikkeet niin kuin ennenkin.

Lähteet: Food52, Ruokavirasto

***

Videolla Matsmartin maajohtaja Michaela Böckelman ja Motiva Oy:n kulutuksen konsultti Elina Ovaskainen kertovat, miten vähentää ruokahävikkiä. 

Näin vähennät ruokahävikkiä 15:47

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!