Sairaanhoitaja varoittaa suojahanskoista – valheellinen turvallisuuden tunne voi kostautua: "Siinä ei ole mitään järkeä"

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Videolla neuvotaan, miten pestä kädet oikein.

Yhdysvaltalaisnainen havainnollistaa yli miljoona katselukertaa keränneellä videollaan, kuinka pöpöt leviävät käsien kautta, vaikka ihminen käyttäisi suojahanskoja.

Uutiskanava CNN:n haastattelema Molly Lixey kertoo huomanneensa kauppareissullaan, että moni ruoanostaja oli peittänyt kätensä suojahanskoilla. Idea oli hänen mielestään hyvä, mutta toteutuksessa oli parantamisen varaa. Lixey järkyttyi kaikesta näkemästään ristikontaminaatiosta. Termillä tarkoitetaan pöpöjen siirtymistä suoralla kosketuksella tai välillisesti esimerkiksi käsien kautta.

Tällaista välillistä saastumista on hankala havaita paljaalla silmällä, minkä vuoksi sen huomioiminen on vaikeaa. Suuren suosion saavuttaneella Facebook-videollaan Lixey osoittaa, kuinka nopeasti ja helposti pöpöt leviävät ruokakaupassa suojahanskoista huolimatta. Ne kun eivät korvaa hyvää käsihygieniaa.

– Minua kammottaa, että ihmiset luulevat olevansa turvassa vain, koska he pitävät suojahanskoja tiedostamatta, että he voivat silti vahingoittaa itseään ja muita, Lixey sanoo CNN:lle.

Lixey on entinen päivystyssairaanhoitaja ja työskentelee nykyisin lääkärin vastaanotolla.

Suojahanskatkin saastuvat

Videollaan Lixey esittää menevänsä kauppaan. Tunnetun pöpöpesäkkeen, älypuhelimen, virkaa toimittaa pahvinpala. Ruokakaupan tuotteista löytyviä pöpöjä Lixey havainnollistaa maalilla.

Kun Lixey on tarttunut kuvitteelliseen vessapaperipakettiin, hänen hanskojensa peittämät sormenpäänsä ovat kuorrutetut pöpöillä. Seuraavaksi nainen esittää kaivavansa esiin puhelimensa ja lähettävänsä sillä viestin. Ja näin pöpöt leviävät saastuneista sormenpäistä puhelimeen – vaikka käsissä on suojahanskat. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lixey jatkaa ostosreissuaan yhä saastuneet hanskat kädessään. Hän esittää koskettelevansa eri tuotteita ja hierovansa nenäänsä. Leikkipuhelin soi ja Lixey vie aiemmin hänen käsistään saastuneen luurin korvalleen. 

– Mutta ei se haittaa, minulla on suojahanskat käsissäni. Olen niin turvassa hanskoissani, Lixey sanoo ironisesti videolla.

Päästyään takaisin autolle Lixey esittää viskaavansa käytetyt suojahanskat roskiin ja koskee paljailla käsillään jälleen kerran leikkipuhelimeensa. Hänen kasvonsa ja kätensä ovat täynnä maalia eli pöpöjä. 

– Tätä kutsutaan riskikontaminaatioksi. Ei ole mitään järkeä käyttää suojahanskoja, jos et pese käsiäsi joka kerta jotain koskettuasi. Siinä ei ole mitään järkeä, toverit, Lixey sanoo.

Huolellinen käsihygienia ja säännöllinen käsienpesu on tärkeää suojahanskoista huolimatta.

Riski saada korona pintojen kautta pieni mutta mahdollinen

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana ihmisen yskiessä tai aivastaessa. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että koronavirus voi pysyä elossa pinnoilla ja ilmassa useista tunneista jopa päiviin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan pintojen osuus viruksen leviämisessä ei ole merkittävä, sillä koronavirukset eivät säily pinnoilla tartuttavina pitkään. THL:n mukaan riski tartunnan saamiseen pintojen kautta on olennainen lähinnä sairaalassa, missä on paljon sairaita ja oireilevia potilaita.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat