Kasvojen hiplaaminen saattaa levittää pöpöjä, mutta miten pinttyneestä tavasta pääsee eroon? Tässä vinkit

0:53
CNN: Koronavirusepidemia näkyy myös hääpukujen menekissä!

Moni koskee kasvoihinsa hermostuessaan tai jännittyessään, ja täysin tiedostamatta. Miten kasvojen hiplaamista voisi vähentää?

Koronaviruksen ja muidenkin flunssakauden tautien välttelyssä tärkeää on paitsi käsien peseminen, myös kasvojen koskettelun lopettaminen, muistuttaa Huffington Post.

Pöpöt pääsevät kehoon usein silmien tai nenän kautta

Kasvojen hiplaaminen käsin saattaa levittää pöpöjä sormista kasvojen iholle. Taudinaiheuttajat pääsevät kehoon usein silmien tai nenän kautta.

Kun kasvojaan koskee, voi tulla samalla hieroneeksi virusta kasvojen alueelle. Mutta miten kasvojensa näpräämisen voisi lopettaa? Helpommin sanottu kuin tehty!

Vuoden 2015 pienikokoisessa selvityksessä kuvattiin 26 opiskelijaa, joista jokainen koski kasvoihinsa tunnin aikana keskimäärin 23 kertaa. Usein ihminen ei edes tajua näpelöivänsä kasvojaan! Näin voit yrittää opetella alitajuisesta tavasta eroon.

Tiedosta, että koskettelet kasvojasi

Tapojaan ei voi muuttaa ennen kuin niistä tulee tietoiseksi. Moni hieroo silmiään, sivelee huuliaan, puree kynsiään ja nojailee kämmeneensä oikeastaan edes tajuamatta sitä.

– Avainasemassa on käyttää päivä kirjaten ylös aikoja ja paikkoja, joissa koskettelet kasvojasi. Niin voi käydä, kun luet, ajat, olet ajatuksissasi tai stressaantunut, kuvailee kliininen psykologi Paul DePompo.

Koskettele jotakin muuta

Jos käsillä ei ole tekemistä, saatat alkaa näprätä kasvojasi. Näin käy esimerkiksi television edessä tai lukiessa.

Anna käsillesi jotakin muuta tekemistä; neulo, kudo, puristele stressipalloa tai näpelöi jotakin televisiota katsoessasi. Jos kätesi tekevät jo jotakin, et voi kosketella kasvojasi. Jos käytät esimerkiksi stressipalloa, muista myös puhdistaa se säännöllisesti!

Estele itseäsi

Käytä esimerkiksi hanskoja, joilla kasvojen koskettaminen ei tunnu yhtä hyvältä. Erään selvityksen mukaan meikki saattaa estää naisia koskemasta kasvojaan; myös silmälasit ovat tehokas keino estää silmien hierominen!

Ripusta kyltti

Aseta työpöydällesi lappu, jossa lukee suurin kirjaimin "älä koske naamaasi!". Kun katsot lappua, muistat ohjeen. Pyydä ystävääsi muistuttamaan sinua lupauksestasi olla koskematta kasvoihisi.

Rentoudu!

Moni koskee kasvoihinsa nimenomaan hermostuessaan tai jännittyessään: hiusten hipelöinti tai käden painaminen kasvoille rentouttaa hermostuttavassa tilanteessa.

Opettele muita rentoutusmetodeja! Keskity esimerkiksi hengitykseesi ja hengitä syvään sisään 4–5 sekunnin ajan ja sitten ulos 4–5 sekunnin ajan. Anna vatsasi pullistua ja rentoutua hengityksen tahdissa.

Rankaise tai palkitse

DePompo kehottaa kokeilemaan harjoitusta kasvojen koskettelun jälkeen.

– Kun huomaat koskettelevasi kasvojasi, venytä käden kaikki sormet erilleen kahdeksi ja puoleksi tai kolmeksi minuutiksi. Se on epämukavaa, mutta ei haitallista. Näin opit olemaan hyvin tietoinen käsistäsi ja opit lyhyessä ajassa pitämään ne kurissa, hän sanoo.

Voit myös palkita itseäsi, kun olet onnistuneesti koskettelematta naamaasi. Voit esimerkiksi hankkia uuden kynsilakan ja nitistää kaksi kärpästä yhden hinnalla: pahanmakuinen lakka voi ehkäistä kynsien pureskelua!

Hyväksy, ettet luultavasti onnistu täydellisesti

Tapojen muuttaminen vie aikaa ja vaatii vaivaa. Älä turhaudu, jos et kykene lopettamaan kasvojesi hipelöintiä heti! Älä yritä lopettaa koskettelua täysin, vaan esimerkiksi vähentää se puoleen, tai edes tulla tietoiseksi hetkistä, joina kosket kasvojasi.

Voit lohduttautua esimerkiksi sillä, että somekäyttäjätkin ovat jo huomanneet, miten huomaamaton ja pinttynyt kasvojen hipelöinnin tapa on.

– Se, että pandemia-asiantuntijat käskevät lopettamaan kasvojen koskettelun, on oiva tapa saada tietää, että sinähän rakastat kasvojesi koskemista. En saa siitä tarpeekseni, Patrick Monahan vitsailee Twitterissä.

– Näemmä ihoni tunnustelu on asia, jota himoitsen päivät pitkät. Ainoastaan bagelit saavat minut unohtamaan sen, nimimerkki Astrolabe vastaa.

– Miehenä, joka pureskelee kynsiään, on kiva tietää, ettei minulla ole paljoa elinaikaa jäljellä, nimimerkki Brens heittää.

"Aina, kun luen jostakin, etten saisi koskea kasvojani, olen juuri koskettelemassa kasvojani". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tee se, minkä voit – eli pese kädet!

1:15
Videolla ohjeet oikeaoppiseen käsihygieniaan.

Pese käsiäsi huolellisesti pitkin päivää saippualla ja vedellä, ja kuivaa ne hyvin. Peseminen on avainasemassa, kun halutaan estää tautien leviäminen, joten jos et voi lopettaa kasvojesi hiplaamista, ainakin voit pestä kätesi kunnolla! Suorita pesu aina, kun tulet kotiin, käyt vessassa, tai ennen kuin syöt.

Huolehdi itsestäsi myös muilla tavoilla: nuku tarpeeksi, syö hyvin ja liiku. Muista, että flunssakaudella voit tehdä vain oman osasi – et enempää. Yritä siis välttää liiallista stressaamista, vaikka se vaikeaa onkin!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja