Brittiläisessä Kolumbiassa lopetetaan muutamaksi vuodeksi huumeiden käyttäjien rankaisu – tarkoituksena torjua Kanadan huumeongelmaa

8:53
Pitäisikö huumeiden käyttämisen rangaistavuudesta luopua? Näin asian näkevät Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi ja THL:n johtava asiantuntija Tuukka Tammi.

Kanadan läntisimmässä provinssissa lopetetaan kovien huumeiden käyttäjien rankaisu väliaikaisesti aluetta riivaavan huumeongelman helpottamiseksi. Kyseisten vuosien aikana huumeiden käyttö katsotaan rikollisuuden sijasta kansanterveydelliseksi kysymykseksi.

Brittiläisen Kolumbian provinssissa lopetetaan eräiden huumausaineiden kuten kokaiinin, MDMA:n ja opioidien hallussapidosta rankaisu, jos vähäinen ainemäärä on omaa käyttöä varten. Aineet ovat yhä laittomia, mutta jos täysi-ikäisellä henkilöllä on niitä enintään 2,5 grammaa tätä ei enää pidätetä tai syytetä rikoksesta. Aineita ei myöskään takavarikoida.

Brittiläinen Kolumbia on Kanadan yliannostuskriisin keskus. Sen vuoksi provinssi pyysi Kanadan hallitukselta ennennäkemätöntä lakia tilanteen helpottamiseen.

Käyttäjien rankaisun lopettamisella Kanada tavoittelee huumeiden käyttöön liittyvän stigman vähentämistä ja tehdä huumeita käyttäville helpommaksi lähestyä lainvalvontaa ja muita viranomaisia avun saamiseksi. Toimenpiteestä toivotaan uutta työkalua yliannostuskuolemien vähentämiseen.

Laki tulee voimaan helmikuun alussa vuonna 2023 ja päättyy tammikuun lopussa 2026. Tuona aikana poliisi tarjoaa kohtaamilleen huumeiden käyttäjille rangaistusten sijaan tietoa saatavilla olevasta avusta käyttäjille. Muutoksen seurauksia tarkkaillaan ja tarvittaessa lakia hienosäädetään.

Nykyiselläänkin lakiin on suunniteltu poikkeuksia, eikä se olisi voimassa esimerkiksi lentokentillä, kouluissa ja Kanadan asevoimissa.

Otsikkoa päivitetty 31.5.2022 kello 23.45: Tarkennettu provinssi myös otsikkoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja