Kanada aikoo tarjota ilmaisen ehkäisyn naisille – koskettaa noin yhdeksää miljoonaa ihmistä

Kanadan hallitus aikoo tarjota ilmaisen ehkäisyn kaikille lisääntymisikäisille naisille, joita on yhteensä noin yhdeksän miljoonaa. Asiasta kertoi apulaispääministeri Chrystia Freeland lauantaina.

Terveydenhuoltojärjestelmän uudistukseen sisältyy myös diabeteslääkkeiden kustannusten korvaaminen.

Kyseessä on terveydenhuoltojärjestelmän suurin muutos vuosikymmeniin ja siihen sisältyy myös diabeteslääkkeiden kustannusten korvaaminen.

Ilmaisiin ehkäisymenetelmiin kuuluvat uudistuksessa muun muassa kierukat ja ehkäisypillerit.

– Naisilla pitäisi olla mahdollisuus valita tarvitsemansa ehkäisy ilman kustannushuolia. Täten teemme ehkäisymenetelmistä ilmaisia, pääministeri Justin Trudeau kirjoitti X-viestipalvelussa.

Uudistuksen aikataulua tai sen kokonaiskustannuksia ei ole vielä ilmoitettu. Uudistus vaatii myös Kanadan eri aluehallintojen hyväksynnän. Provinsseista Alberta ja Quebec ovat jo ilmoittaneet, etteivät ne aio osallistua uudistukseen.

Uudistukseen aiotaan lisätä myös muita lääkkeitä sen edetessä lähivuosien aikana. Uudistuksen taustalla on Trudeaun liberaalipuolueen tekemä sopimus sitä tukevan Uuden demokraattisen puolueen kanssa, joka lupasi tukea vähemmistöhallituksessa olevia liberaaleja vuoden 2025 syksyyn saakka. Ehtona tuen antamiselle oli, että hallitus aloittaa lääkeuudistuksen välittömästi.

Brittiläisessä Kolumbiassa esimerkiksi ehkäisypillerit ja kierukat ovat olleet maksuttomia jo viime vuodesta lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat