Suomeen saapuva liha kannattaisi jatkossa tutkia dna-testeillä, ehdottaa elintarviketurvallisuusvirasto Eviran luomu- ja rajavalvontayksikön johtaja Kyösti Siponen Kalevassa.
Testeillä varmistettaisiin, minkä eläimen lihasta on kyse. Kaikkea lihaa ei Siposen mielestä kannattaisi tutkia, mutta pistokokeille olisi hänen mielestään perusteita.
Siposen mielestä testauskustannukset kuuluisivat yrityksille. Yritysten tulisi myös jatkossa vaatia lihan tuojilta aitoustodistus siitä, että liha on luvattua lajia.
– Lihan tuojan kuuluu maksaa siitä, että se varmistuu, onko tuotu liha aitoa vai ei.
Siponen vertaa aitoustodistusta maahan tuotavan naudan, siipikarjan ja sian salmonellattomuustodistukseen.
– Se osoittaa, että me emme halua salmonellaa tänne. Sen seurauksena Suomi on nykyisin Ruotsin kanssa maailman kärkimaita salmonellattomuudessa, Siponen toteaa.
(MTV3 - STT)