Kalervo Kummola yllättyi René Faselin hyökkäyksestä – "En tiedä, mistä hän tuommoista keksi"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja René Fasel oli viime viikolla isosti otsikoissa, kun hän vieraili Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan luona. Kohun keskellä Fasel päätti hyökätä muun muassa Suomea vastaan, kun hän puhui ”poliittisesta painostuksesta”. Kalervo Kummola hämmästelee Faselin purkausta.

Fasel vieraili Valko-Venäjän presidentin Lukashenkan luona viime viikon alussa. Tapaamisesta julkaistiin videomateriaalia, jossa Fasel halaa veljellisesti Lukashenkaa.

Ele herätti palautemyrskyn, sillä Valko-Venäjän kyseenalainen ihmisoikeustilanne on verhoutunut hyvin vahvasti presidenttiin Lukashenkaan.

Vierailun jälkeen IIHF:ssä kuohui. Jääkiekon MM-kisojen pitkäaikainen pääyhteistyökumppani Skoda ilmoitti vetävänsä sponsoritukensa pois, mikäli kisat pelattaisiin Valko-Venäjällä. Skodan kelkkaan liittyi muitakin IIHF:n isoja yhteistyökumppaneita.

Fasel päätti hyökätä vastaan.

– Kansainväliselle jääkiekkoliitolle tulee nyt poliittista painetta kaikkialta. Ennen kaikkea sitä tulee Ruotsista, Suomesta, Norjasta, Tanskasta ja Saksasta. Näiden maiden hallitukset vaativat MM-kisojen boikotoimista, Fasel sanoi venäläliselle R-Sportille.

Kummola hämmästeli kovaan ääneen Faselin väitettä.

– Ei liiton hallituksessa ole puhuttu mistään poliittisesta painostuksesta. Ei ainakaan niin, että sitä olisi tullut jäseniä tai liittoa kohtaan. Tuo tuli yllätyksenä, Kummola myöntää MTV Urheilulle.

– Fasel antaa tunnetusti erilaisia kommentteja idän tietotoimistolle kuin lännen suuntaan. Sanoisin, että nuo olivat tuollaista ”jääkiekkokieltoa”. Mutta en tiedä, että mistä hän tämmöiset poliittiset painostukset keksi.

Kummolan mukaan hän piti syksystä lähtien yhteyttä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa Valko-Venäjän tilanteeseen liittyen. Mukaan liittyi myös Pekka Haavisto, joka oli yhteyksissä eri maihin päin.

Kummolan mukaan IIHF:n maanantain kokouksen henki oli ”hyvä ja rauhallinen”. Faselin kommentit eivät nousseet tapetille.

– En viitsinyt puuttua noihin lausuntoihin, eikä hän kommentoinut niitä mitenkään, Kummola sanoo.

– Mutta se on varmaa, että minua tai Suomen jääkiekkoliittoa kohtaan ei ole tullut minkäännäköistä poliittista päätöstä. Ei missään vaiheessa, Kummola jyrähtää.

Luottamuspula?

Kummolan mukaan Fasel ”jäi yksin”, kun hän yritti puolustaa Valko-Venäjän kisaisännyyttä. Maanantain kokouksessa Fasel joutui myöntämään realiteetit.

– Hänen tehtävänsä on puolustaa kisoja, jotka on tiettyyn maahan myönnetty. Se, miksi näin kauan kesti, niin kai hän luuli pystyvänsä vaikuttamaan tähän asiaan. Hän halusi välttämättä käydä Minskissä. Lukashenka teki hänelle koiranpalveluksen kuvilla, mutta samalla hän teki palveluksen ihmisoikeuksille ja meidän lopulliselle päätöksellemme, Kummola miettii.

Se, että Fasel jäi yksin kantansa kanssa, viittaa luottamuspulaan. Kummola kuitenkin rauhoittelee tilannetta.

– Kyllä hän varmasti jatkaa liitossa. Hänellä on tukijoita ja hän jää joka tapauksessa pois ensi syksynä. Samoin kuin minä. Liitolle tulee uusi puheenjohtaja ja hallitus. Siinä mielessä Faselin asema ei ole iso ongelma.

– Eiköhän viimeiset kahdeksan kuukautta vedetä ihan tyylikkäästi, Kummola uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat