René Fasel ärähtää jääkiekon MM-kohusta: "Todella vaarallista" – sormi osoittaa myös Suomeen

5:52
Kalervo Kummola kommentoi René Faselin yllättävää esiintymistä Tulosruudulle.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja René Fasel pitää yhteistyökumppanien ympärillä vellovaa painetta vaarallisena. Hänen sormensa osoittaa asiassa myös Suomen suuntaan.

Jääkiekon MM-kisojen pitkäaikainen pääyhteistyökumppani Skoda ilmoitti lauantaina vetävänsä sponsorointitukensa pois, jos MM-kisat pidetään Valko-Venäjällä. Fasel katsoo tämän johtuvan ympärillä vellovasta paineesta.

– Poliittista painetta kansainväliselle jääkiekkoliitolle tulee tällä hetkellä kaikkialta. Ennen kaikkea sitä tulee Ruotsista, Suomesta, Norjasta, Tanskasta ja Saksasta. Näiden maiden hallitukset vaativat MM-kisojen boikotoimista, Fasel sanoi venäläiselle R-Sportille.

– Painetta meille tulee myös yhteistyökumppaneiltamme. Yhteistyökumppaneille on asetettu painetta kieltäytyä MM-kisojen tukemisesta. Tämä on todella vaarallista, koska ihmiset alkavat yksinkertaisesti boikotoida näiden yritysten tuotteita, jos nämä pysyvät Valko-Venäjän turnauksen yhteistyökumppaneina.

Skodan lisäksi Nivea on jo ilmoittanut kieltäytyvänsä tukemasta MM-kisoja, jos ne pelataan Valko-Venäjällä.

"Täysin rauhallista"

Jääkiekon MM-kisat on ollut määrä järjestää Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä ja Latvian pääkaupungissa Riiassa touko-kesäkuussa, mutta Latvia on pyytänyt IIHF:ää viemään Valko-Venäjän isännyys pois. Äänet myös IIHF:n hallituksessa MM-kisojen siirtämisestä pois Valko-Venäjältä ihmisoikeusrikkomusten takia ovat voimistuneet. Ulkopuolinen kritiikki yltyi entisestään, kun Fasel halaili tuoreeltaan Valko-Venäjän itsevaltiaan Aljaksandr Lukashenkan kanssa.

Fasel vähättelee Valko-Venäjän tilannetta. Hän sanoo uskovansa, että maassa on "täysin rauhallista".

– Tilanne Valko-Venäjällä on täysin tavallinen. Kadut ovat hyvin hiljaisia, rauhallisia, eikä ongelmia ole, hän kertoi havainnoistaan maassa vierailemisensa pohjalta.

Fasel vahvisti, että lopullinen päätös MM-kisojen sijainnista tehdään seuraavien päivien aikana. Hänen mukaansa realistinen mahdollisuus kisojen järjestämiseen on Valko-Venäjällä, Latvialla ja Tanskalla, ja sellainenkin mahdollisuus on, että osa peleistä pelattaisiin Latviassa ja osa Slovakiassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja