Näin Valko-Venäjän MM-kisakohtaloa käsiteltiin kulisseissa – René Faselin töppäys oli viimeinen tikki

Jääkiekon kevään MM-kisoja ei järjestetä Valko-Venäjällä. Asia ratkesi tänään maanantaina kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n kokouksessa. Liiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola puhui kisojen siirrosta jo syksyllä. Miksi päätös venyi niin pitkälle?

Valko-Venäjän kisaisännyys ehti olla tapetilla useiden kuukausien ajan. Aihe kiristyi entisestään Valko-Venäjän syksyn presidenttivaalien yhteydessä.

– Kun (Aljaksandr) Lukashenka ei päästänyt EU:n vaalitarkkailijoita maahan, niin ajattelin, että nyt voi tulla vaikeuksia. Sanoin jo syyskuussa, että ehkä meidän ei ole syytä lähteä tuonne, Kummola sanoi maanantain tiedotustilaisuudessa.

Kummola muistutti, että miesten MM-kisojen siirtäminen muualle ”ei ole mikään helppo prosessi”. IIHF puolestaan odotteli sitä, että Valko-Venäjän tilanne menisi parempaan suuntaan.

– Nyt totesin aika kylmästi, että ei tämä mies (Lukashenka) muutu miksikään, Kummola murahti, viitaten maanantain kokoukseen.

Kummolan mukaan IIHF:n hallitus yritti vedota siihen, että urheilua ja politiikkaa ei saisi sotkea keskenään.

– Sanoin jo syksyllä, että kukahan muu on noita sotkenut enemmän kuin Lukashenka, joka on muun muassa valinnut heidän kansainvälisen olympiakomiteansa ja jääkiekkoliitonsa puheenjohtajat sekä vaihtanut niitä mielin määrin.

Töppäys

Alun perin kisat oli tarkoitus pitää Valko-Venäjän Minskissä ja Latvian Riiassa. Minskin piti toimia pääisäntänä – eli mitalipelit olisi pelattu Valko-Venäjän pääkaupungissa.

Matkan varrella Suomen, Norjan ja Tanskan kiekkoliitot ottivat kantaa siihen, ettei kisoja pitäisi viedä Valko-Venäjälle. Kuoroon liittyi Latvia, joka ilmoitti, ettei se halua järjestää kisoja Valko-Venäjän kanssa.

Kummolan mukaan hän piti syksystä lähtien yhteyttä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa asiaan liittyen. Tuoreeltaan mukaan liittyi myös ulkoministeri Pekka Haavisto.

Mutta mikä johti lopulliseen päätökseen?

Kummola viittaa kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtajan René Faselin tuoreeseen vierailuun.

Fasel tapasi viime viikolla Valko-Venäjällä maan presidentin Lukashenkan. Tapaamisesta levisi julkisuuteen kuvia, joissa Fasel ja Lukashenka halailevat hyvinkin veljellisissä tunnelmissa.

Tämä herätti kritiikkimyrskyn.

– Meillä oli kokous tunti sen jälkeen, kun Fasel oli tullut takaisin Valko-Venäjältä Sveitsiin. Silloin Fasel varmaan tajusi, että nyt tuli tehtyä aika ihme temppu. Ne valokuvat tekivät tehtävänsä. Sanoin, että ehkä sinne ei kannata mennä. Mutta hän halusi välttämättä käydä siellä, Kummola sanoo Faselin vierailusta.

– Tänään Fasel tiesi jo, että hän on aika yksin asian kanssa. Hän otti lusikan kauniiseen käteen. Hän soitti jo ennen meidän kokoustamme Valko-Venäjän pääministerille ja heidän jääkiekkoliittoon. Hän kertoi, että näin hyvin todennäköisesti tulee käymään. Ja niin kävi.

IIHF perusteli omassa tiedotteessaan kisojen siirtoa sillä, että Valko-Venäjän tämänhetkinen tilanne ei takaa turvallisia olosuhteita Valko-Venäjälle saapuville kisavieraille.

– Jääkiekko on erityisarvossa Valko-Venäjällä. Kisoja olisi käytetty niin hallituksen kuin opposition toimesta hyväksi. Sitä kautta turvallisuusjuttu olisi ollut iso asia. Toki itse, henkilökohtaisesti, laitan ihmisoikeuskysymykset kaiken edelle, Kummola miettii.

– Tämä on sinänsä sääli, koska Valko-Venäjä on todella kova jääkiekkomaa. Siellä on hienot olosuhteet. Mutta kyllä meidän täytyy laittaa ihmisoikeudet jääkiekon ja urheilun edelle. Sen lisäksi emme saaneet missään vaiheessa luotettavia lukuja Valko-Venäjän koronatilanteesta, Kummola jatkaa päätöksen taustoista.

Se, missä kisat järjestetään, on yhä auki. Kummolan ja Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mukaan pöydällä on kolme vaihtoehtoa. Kisat järjestetään joko pelkästään Latviassa tai Latvian lisäksi joko Slovakiassa tai Tanskassa.

LUE:

Lue myös:

    Uusimmat