Kalervo Kummola ei ilahtunut siitä, miten IIHF toi julki Valko-Venäjä-kantansa – "En pidä"

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF perustaa asiantuntijaryhmän, joka tarkkailee Valko-Venäjän tilanteen kehitystä seuraavien kuukausien aikana. Tämän perusteella IIHF tekee päätöksiä siitä, että saako maa isännöidä ensi kevään jääkiekon miesten MM-kisoja. IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola ei täysin ilahtunut siitä, miten liitto toi asian esille.

Valko-Venäjän kisaisännyys oli tapetilla tänään torstaina IIHF:n kokouksessa. Valko-Venäjän sisäistä tilannetta on puitu viime viikkojen aikana laajojen mielenosoitusten ja kyseenalaisten pidätysten myötä. Levottomuudet käynnistyivät presidenttivaalien jälkeen. Tuolloin Aljaksandr Lukashenka valittiin jatkokaudelle, hyvin vilpillisinä pidettyjen vaalien myötä.

Valko-Venäjän on tarkoitus järjestää ensi kevään MM-kisat yhdessä Latvian kanssa. Valko-Venäjä on myös kisojen pääisäntämaa, ja turnauksen mitalipelit on tarkoitus pelata Minskissä.

Latvia on kuitenkin vastustanut asiaa. Maan pääministeri Krisjanis Karins otti IIHF:ään yhteyttä, esittäen toiveen, että IIHF ottaisi Valko-Venäjältä pois kisojen pääisännän tittelin.

Torstaina asiaa käsiteltiin IIHF:n johtoryhmässä.

– Siellä käytiin monenlaista debattia, mutta mitään päätöksiä ei tehty. Tässä on aikaa vielä marraskuulle. Silloin kuullaan lisää ja silloin on päätösten teon aika. Olivat ne päätökset mitä hyvänsä, Kummola sanoo MTV Urheilulle.

Kummola viittaa IIHF:n kertomaan aikatauluun. Kansainvälinen jääkiekkoliitto tiedotti perustaneensa asiantuntijaryhmän, joka seuraa Valko-Venäjän tilannetta. Tämän perusteella ryhmä antaa näkemyksensä siitä, onko kisoja turvallista pelata maassa.

Asiaa puidaan marraskuun seuraavassa kokouksessa.

IIHF vetosi myös ulostulossaan siihen, ettei ”IIHF ole poliittinen järjestö, eikä IIHF voi siirtää kisoja muualle poliittisten syiden takia”.

– En tietenkään pidä tuosta lauseesta, Kummola kommentoi.

– IIHF haluaa olla epäpoliittinen, mutta kyllä meidän täytyy tunnustaa tosiasiat. Odotellaan nyt marraskuulle.

– Tässä on kuitenkin monta asiaa yhtä aikaa tapetilla. Koronatilanne pahenee ja se aiheuttaa vielä enemmän keskustelua tällä hetkellä. Nyt on niin sumuista, ettei tällä hetkellä ole syytä, eikä voidakaan tehdä vielä mitään lopullisia päätöksiä, Kummola sanoo isosta kuvasta.

Minkä kannan toit esille Valko-Venäjään liittyen?

– Se nyt on sitten toinen asia. 

Haluatko avata?

– Kyllä mää olisin jättänyt tuon yhden lauseen pois tuosta, Kummola sanoo.

Jyrähditkö yhtään kokouksessa?

– No en mä nyt tiedä. Se on se jyrähdys ja murahdus. En mä ainakaan hiljaa ollut, sanotaan näin, Kummola toteaa.

Jääkiekon kevään 2021 MM-kisat on tarkoitus pelata 21. toukokuuta – 6. kesäkuuta. Leijonat on lohkossa B, joka pelaa alkusarjan pelit Riiassa.

Lue myös:

    Uusimmat