Kaksi supermassiivista mustaa aukkoa ovat törmäämässä toisiinsa: Näin avaruuden "hirviö" tulee saamaan alkunsa

Tähtitieteilijät ovat havainneet kaksi supermassiivista mustaa aukkoa, jotka ovat sulautumassa yhdeksi "hirviömäiseksi" mustaksi aukoksi.

Business Insider kertoo tiedesivuillaan, että parivaljakko sijaitsee 89 miljoonan valovuoden etäisyydellä Maasta galaksissa nimeltä NGC 7727. Suurempi musta aukko vastaa massaltaan 154 miljoonaa Aurinkoa. Pienempi pari on massaltaan "vain" hieman yli kuusi miljoonaa Aurinkoa.

Mustat aukot - avaruuden salaperäisin ilmiö 8:10
Mustat aukot – avaruuden salaperäinen ilmiö

Kyseisiä mustia aukkoja on havainnoitu Atacaman autiomaassa sijaitsevalla VLT-teleskoopilla (Very Large Telescope, eli Erittäin suuri teleskooppi).

Havaintojen mukaan mustat aukot ovat 1600 valovuoden päässä toisistaan, eli avaruuden mittakaavassa sangen lähekkäin. Australialaisen Queenslandin yliopiston professori Holger Baumgardt toteaa, että havaintojen mukaan mustat aukot ovat sulautumassa yhteen seuraavien 250 miljoonan vuoden aikana.

Kyseessä on Maata lähimpänä oleva mustien aukkojen pari, joita on onnistuttu havainnoimaan.

Strasbourgin Observatorion tähtitieteilijä Karine Voggel huomauttaa tviitissään, että vaikka kyseiset mustat aukot ovat tähtitieteellisessä mittakaavassa lähellä meitä, niin ne ovat silti todella kaukana eivätkä ne aiheuta huolta.

Lue myös:

    Uusimmat