Paha paikka elämälle: Juuri löydetyllä kiviplaneetalla loputon päivä tai ikuinen yö – kuorrutuksena massiivinen säteilypommitus

Tähtitieteilijät löytävät jatkuvasti uusia eksoplaneettoja, joista osa tarjoaa mielenkiintoisia näkymiä äärimmäisistä olosuhteista.

Yksi tällainen eksoplaneetta on juuri löydetty GJ 367b, joka sijaitsee vain 31 valovuoden päässä maapallosta. Kosmisessa mittakaavassa kyse on lähinaapuristamme.

GJ 367b ei todellakaan olisi leppoisa lomakohde ihmiselle. Planeetta kiertää erittäin lähellä pientä punaista kääpiötähteä. Planeetalla vuosi kestää vain alle kahdeksan tuntia.

Space.com sivusto kirjoittaa, että GJ 367b kiertää äärimmäisen lähellä emotähteään, joten se on valtavan säteilypommituksen kohteena. Tutkimusten mukaan planeetan saama säteilymäärä on noin 500-kertainen maapalloon verrattuna.

Planeetta on lukittunut emotähteensä niin, että sen toinen puoli on jatkuvasti tähteä kohti. Toisella puolella planeettaa on siis ikuinen päivä ja toisella puolella ikuinen yö. Päiväpuolella lämpötila on rapsakat 1500 astetta.

8:10
Mustat aukot - avaruuden salaperäinen ilmiö

Tutkijat pyrkivät selvittämään, miten jotkut eksoplaneetat päätyvät näin lähelle emotähtiään.

Astrofysiikan tohtori Natalia Guerrero luonnehtii, että asian selvittäminen on kuin salapoliisityötä.

– Miksi se siirtyi niin lähelle (emotähteään)? Oliko tämä tapahtumaketju rauhallinen vai väkivaltainen? Toivottavasti tämä planeetta antaa meille lisätietoa, Guerrero toteaa MIT-yliopiston tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja