Kaikki ihastelivat vastasyntynyttä vauvaa – karu kuva paljastaa, kuka jäi huomiotta

2:01
Yhdysvalloissa hyväksyttiin ensimmäinen lääke, joka myönnetäään puhtaasti synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Videolla kerrotaan, miksi sen saaminen on kuitenkin haastavaa.

Valokuvaajan Facebookissa jakama kuva muistuttaa, että synnytyksen jälkeen huomiota ei pitäisi kiinnittää pelkästään vastasyntyneeseen lapseen vaan myös juuri synnyttäneeseen äitiin.

Jo 195 000 reaktiota ja 169 000 jakoa kerännyt kuva on karua katsottavaa. Mustavalkoisessa otoksessa juuri synnyttänyt tuore äiti on käpertynyt kivuissaan.

Kuvan ottanut floridalainen valokuvaaja Alex Michele kertoo, että kun kaikki muut huoneessa olijat ihmettelivät vastasyntynyttä vauvaa, hän itse kiinnitti huomionsa synnyttäneeseen äitiin, joka sattuu olemaan hänen ystävänsä.

– Näin sinut äiti. Näin kivun silmissäsi, kasvoissasi ja kehossasi, Alex Michele kirjoittaa kuvan yhteydessä.

Hän haluaa muistuttaa synnytyksen jälkeisen masennuksen aikakaudesta.

Noin 50–80 prosenttia synnyttäneistä kärsii synnytyksen jälkeisestä herkistymisestä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Pari päivää kestävää baby bluesia vakavampi synnytyksen jälkeinen masennus puolestaan vaivaa arviolta 9–16 prosenttia synnyttäneistä.

Masennuksen esiintyvyys on korkeimmillaan ensimmäisen kolmen kuukauden aikana synnytyksestä. Pahimmillaan synnytyksen jälkeinen masennus voi kestää jopa vuosikymmeniä.

”Meillä on tapana unohtaa äidit”


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Ihmisillä on kuitenkin tapana kiinnittää huomionsa ennemmin vastasyntyneisiin kuin synnyttäjiin, Alex Michele uskoo.

– Kun vauvat ovat lähettyvillä, meillä on tapana unohtaa äidit. Kysymme, miten vauva voi, mitä vauva tarvitsee, voimmeko pidellä vauvaa, voimmeko ostaa jotain vauvalle, mutta entä äiti? valokuvaaja jatkaa.

Hän muistuttaa, että äidit ovat tehneet kovan työn kantaessaan lastaan sekä synnyttäessään. Kova työ ei lopu vastasyntyneen ensimmäiseen rääkäisyyn. Edessä on vanhemmuus, jota varten tuoreen äidin tulisi saada levätä ja parantua.

Alex Michele toivoo, että synnyttäneille tarjottaisiin apua. Että heille vietäisiin ruokaa, että heidän vauvaansa pideltäisiin, jotta äidit saisivat käydä suihkussa. Että joku auttaisi siivoamaan tai viikkaamaan pyykit. Vaikka kaiken tämän sivuuttaminen onkin helppoa.

– Naiset ovat uskomattoman vahvoja ja näyttävät kykenevän pitämään kaiken kasassa. Mutta he tarvitsevat apua ja lisäkäsiä enemmän kuin koskaan, kun neljäs kolmannes alkaa.

Äitien lisäksi vastasyntyneiden isiäkään ei tule unohtaa. THL kertoo, että noin kymmenen prosenttia isistä kärsii synnytykseen liittyvästä masennusoireilusta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja