Synnytyksen jälkeiset kolme kuukautta vaikeaa aikaa tuoreille äideille – näin moni tuntee olonsa ahdistuneeksi

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto hyväksyi lääkkeen synnytyksen jälkeiseen masennukseen 2:01
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto hyväksyi lääkkeen synnytyksen jälkeiseen masennukseen

Haastattelututkimuksen mukaan noin 40 prosenttia 18–34-vuotiasta naisista tuntee olonsa ahdistuneeksi tai masentuneeksi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana synnytyksensä jälkeen. Asiasta uutisoi muun muassa Daily Mail ja Yahoo.

Synnytyksen jälkeistä masennusta on tutkittu viime vuosina sen eri kulmista. Vastasyntyneen lapsen äidin lisäksi myös isien on todettu kokevan samankaltaista synnytyksen jälkeistä masennusta, eikä brittitutkimuksen mukaan isien mielenterveydestä huolehdita riittävällä tasolla.

Mitä naisiin tulee, tutkimustulosten valossa on todettu, että yli puolet synnyttäneistä naisista kokevat olonsa masentuneeksi muutaman päivän ajan heti synnytyksen jälkeen.

Daily Mailin uutisoima haastattelututkimus ei tuo auringonpaistetta tähän risukasaan. Tulokset osoittavat, että jopa noin 40 prosenttia 18–34-vuotiaista äideistä kärsii masennuksen oireista ensimmäisen kolmen kuukauden ajan synnytyksen jälkeen.

Luku oli huomattavasti suurempi, kun äitejä tarkasteltiin suuremmalla ikähaarukalla: lähes 60 prosenttia alle 45-vuotiaista naisista ilmoitti tuntevansa ahdistusta tai kokevansa itsensä masentuneeksi heti synnytyksen jälkeen.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 1 200 naista, joista 900 oli äitejä. Tutkimus toteutettiin Floridassa, Orlando Health Winnie Palmer -nimisessä sairaalassa.


Masennus on monen asian summa

Uskotaan, että tuoreiden äitien apea mieli johtuu osiltaan siitä, että äiti haluaa asettaa vastasyntyneen vauvan tarpeet omiensa edelle. 

Vajaa 40 prosenttia 18–34-vuotiaista nuorista äideistä myönsi, ettei heillä ole tarkkaa kuvaa siitä, miten he voivat tuoreina äiteinä pitää huolta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

Kolmannes tutkimukseen osallistuneista naisista kertoi, että raskauden ja synnytyksen aikaansaamat muutokset kehossa aiheuttavat heissä epävarmuutta.

Moni nainen luetteli mieltä painaviksi asioiksi myös synnytyksen jälkeiset kivut, epänormaalin ja pitkäkestoisen verenvuodon sekä imetysongelmat.

Myös sosiaalinen paine ja oletukset siitä, millainen on hyvä äiti, kasasivat tuoreille äideille kohtuuttoman suuria paineita. 

Masennusta voi ja kannattaa hoitaa

Synnytyksen jälkeisen masennuksen mahdollisia syitä:

 • Tiedon puute
  Moni nainen ei tiedä, miten huolehtia omasta terveydestään vauva-arjen keskellä.
 • Sosiaalinen paine
 • Vertaistuen puute
  Moni kokee häpeää ja syyllisyyttä, eikä siksi uskalla hakea apua. 
 • Hormonitoiminnan muutokset
 • Kehon muutokset
  Esimerkiksi painonnousu, raskausarvet, jalkojen ja/tai nenän suureneminen, epämääräinen vuoto, imetysongelmat
 • Aiempi masennus tai muu psykiatrinen sairaus

Tohtori Megan Gray peräänkuuluttaa vertaistuen voimaa. Kun tuoreet äidit jakavat raskauden ja synnytyksen aikaisia sekä niiden jälkeisiä kokemuksiaan, he huomaavat, etteivät ole ongelmiensa tai ajatuksiensa kanssa yksin.

Myös terveysalan ammattilaisten apu kannattaa ottaa vastaan tarvittaessa. Alan ammattilaiset auttavat mielellään tuoreita äitejä sopeutumaan kaikkiin synnytyksen jälkeisiin fyysisiin ja henkisiin muutoksiin.  

Tohtori Gray myös toivoo, että lääkäreiden ja kätilöiden koulutuksessa otetaan tulevaisuudessa tarkemmin huomioon synnytyksen jälkeiset kriittiset kuukaudet sekä lapsen että äidin hyvinvoinnin takaamiseksi.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

  Uusimmat