Isän masennus tarttuu tyttäreen? Isän kokema synnytyksen jälkeinen masennus on vakava ongelma, tutkijat muistuttavat

Tuore brittitutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan myös tuoreiden isien mielenterveydestä olisi huolehdittava entistä paremmin. Tutkimuksesta kertovat muun muassa Science Daily -tutkimusportaali sekä brittilehti The Guardian.

Yli 3000 brittiperhettä osallistui tutkimukseen, joka osoitti isän kokeman synnytyksen jälkeisen masennuksen nostavan syntyneen tyttären riskiä masennukseen. 

Yksi kahdestakymmenestä brittiläisestä isästä kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa perheitä seurattiin lapsen syntymästä siihen asti, kunnes tämä oli täyttänyt 18 vuotta. Täysi-ikäisinä nuoret kertoivat mielenterveydestään tutkijoille haastattelussa.

Isän masennus nosti vain tyttären masennusriskiä

Isän kokema masennus näytti olevan yhteydessä syntyneen lapsen kohonneeseen masennusriskiin – mutta vain, jos lapsi sattui olemaan tyttö.

JAMA Psychiatry -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa ei havaittu samanlaista yhteyttä isän synnytyksen jälkeisen masennuksen ja poikalapsen masennusriskin välillä. Syy saattaa tutkijoiden mukaan olla yhteydessä isän ja tyttären väliseen suhteeseen läpi nuoruuden.

On myös mahdollista, että isien masennus aiheuttaa stressiä koko perheelle, sanoi tutkimusta tehnyt Paul Ramchandani The Guardianin mukaan.

Tutkijat toivovat, että isien kokemaan synnytyksen jälkeiseen masennukseen keskityttäisiin esimerkiksi neuvolakäynneillä aiempaa enemmän. Ongelmana saattaa olla, että monelle miehelle tunteista ja mielenterveydestä puhuminen saattaa tuntua vieraalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja