Kaakaota, viiniä ja pähkinöitä – näiden avulla elät pidempään

Ikääntymiseen liittyviltä sairauksilta voi välttyä, kun valitsee lautaselleen ja lasiinsa oikeanlaisia ruokia ja juomia.

Voiko vuosia saada lisää, jos valitsee oikeanlaista ruokaa? Kyllä voi. Vaihtoehtoja on monia, mutta kun noudattaa terveellistä, ravintorikasta ruokavaliota ja pysyy aktiivisena, voi ikääntymisprosessi hidastua ja monet ikääntymiseen liittyvät sairaudet, kuten osteoporoosi, diabetes ja sydänsairaudet, saattavat pysyä poissa.

Panosta terveelliseen ikääntymiseen jo nyt ja lisää ruokavalioosi seuraavat antioksidanttipitoiset ruoat ja juomat.

Oliiviöljy

Jo neljä vuosikymmentä sitten tutkijat huomasivat, että oliiviöjyn sisältämät kertatyydyttämättömät rasvahapot olivat pääosin syynä siihen, että kreetalaisilla ilmeni hyvin vähän sydänsairauksia ja syöpää. Nyt tiedetään, että oliiviöljy sisältää myös polyfenoleita, jotka saattavat ehkäistä ikääntymiseen liitettyjä sairauksia.

Jogurtti

1970-luvulla Neuvosto-Georgiassa huhuttiin olevan enemmän satavuotiaita kuin missään muussa maassa. Vanhusten salaisuuden kerrottiin piilevän jogurtissa, joka kuului suurissa määrin kaikkien ruokavalioon. Jogurtin vaikutuksia pitkään ikään ei ole todistettu, mutta siinä on paljon kalsiumia, joka auttaa estämään osteoporoosia. Jogurtti sisältää myös hyviä bakteereja, jotka pitävät suoliston kunnossa.

Kala

30 vuotta sitten tutkijat alkoivat ottaa selvää siitä, miksi syntyperäiset Alaskan inuitit eivät kärsineet sydänsairauksista. Nyt tutkijat uskovat, että se johtuu inuitien ruokavaliosta, johon kuuluu suunnaton määrä kalaa. Kalasta saa omega-3-rasvahappoja, jotka auttavat estämään kolesterolin kertymistä valtimoihin sekä suojaavat poikkeavilta sydänrytmeiltä.

Kaakao

Panamalaisen San Blasin saaren Kuna-intiaaneilla on yhdeksän kertaa vähemmän sydänsairauksia kuin panamalaisilla yleensä. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että he juovat runsaasti kaakaota sisältävää juomaa. Kaakaossa on paljon flavanoleja, jotka pitävät verisuonet terveinä ja näin madaltavat riskiä korkeaan verenpaineeseen, kakkostyypin diabetekseen, munuaissairauksiin ja dementiaan.

Pähkinät

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että pähkinöitä syövät pidentävät elämäänsä 2,5 vuodella. Pähkinöissä on paljon tyydyttämättömiä rasvoja, joten niiden terveyshyödyt ovat oliiviöljyn kaltaiset. Niissä on myös paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.

Viini

Alkoholin kohtuullinen nauttiminen suojaa sydänsairauksilta, diabetekselta ja ikääntymisestä johtuvasta muistinmenettämiseltä. Kaikentyyppiset alkoholijuomat tuntuvat tarjoavan näitä etuja, mutta punaviiniä on tutkittu eniten. Punaviinissä on resveratrolia, josta terveyshyötyjen uskotaan johtuvan ja joka saattaa aktivoida solujen ikääntymistä hidastavia geenejä.

Mustikat

Vuonna 1999 julkaistussa tutkimuksessa rotille syötettiin mustikkauutetta ihmisille kymmentä vuotta vastaavan ajanjakson ajan. Nämä rotat päihittivät tavallista ruokaa syöneet rotat vanhalla iällä tasapaino- ja koordinaatiotesteissä. Mustikan ja muidenkin marjojen sisältämät yhdisteet lieventävät tulehdus- ja hapettumisvaurioita, jotka usein yhdistetään ikääntymiseen liittyviin vajeisiin muistissa ja motorisessa toiminnassa.


(MTV3)

Lähde: Eating Well

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja