Päänsärky orgasmin jälkeen ja muut lääkärin vastaukset kysymyksiin kivusta

Fysiatri, Kuntoutus Orton Oy:n Kipupoliklinikan ylilääkäri Jukka Pekka Kouri vieraili Studio55.fi-ohjelmassa ja vastasi sen jälkeen verkkovieraana katsojien kysymyksiin kivusta. Alta voit lukea verkkovierailun aikana esitetyt kysymykset ja Kourin vastaukset.

Hei. Kysyisin miksi lääkärit jatkuvasti vähättelevät potilaan kaularankarappeuman tuomia kipuja niin kaularangassa, niskassa, kädessä kuin lavan alueellakin? Näitä ei oteta olleenkaan vakavasti, vaan todetaan vain, että nämä eivät vaivaa elämää rajoittavasti. Tosiasiassa kivut ovat jatkuvia, kovia ja elämää rajoittavia joka suhteessa. Myös eläkeyhtiöiden lääkärit toteavat potilaan täysin työkykyiseksi. Itselläni kivut ovat olleet jo todella pahana viimeiset 10 vuotta.

T:Kaarina

Valitettavasti pitää usein paikkansa. Syytä en tiedä. Koulutuksen puute?

Olen fibromyalgikko. Onko löytynyt mitään uutta lääkitystä tai hoitomenetelmää fibron hoitoon?.T:arleen

Periaatteessa on, duloksetiini, pregabaliini tai gabapentiini ovat uusimmat lääkeideat. Kannattaa jutella omalääkärin kanssa.

Hei! Minulla on niskat ja hartiat jumissa ja myös hyvänlaatuinen asentohuimaus. Tätä on nyt ollut pian 10 kk, ja olen käynyt fysiatrilla,mutta ei mitään kovin edistystä ole tapahtunut, koska en voi tehdä asentoliikkeitä kovin rajusti... Tämä on tuonut minulle aikoinaan paniikkihäiriön myös. Ja nyt todella tuntuu, että en voi mihinkään oikein lähteä tai edes ajaa autoa. Iältäni olen 48 vuotta. Mistä nyt saisi jonkinlaisen avun, muuten menee kyllä hermot? Vai onkohan kyseessä MS-tauti tai jokin vakavampi sairaus?

T:Mummi

Kannattaa käydä asentohuimaukseen erikoistuneella fysioteraopeutilla ja tehdä liikkeet hänen kanssa yhdessä. Voit myös harkita että kävisit lääkäriasiantuntijalla (esim. Tapani Rahko Tampereella tai Mikael Ojala Helsingissä).

Minulle on tehty -07 oikean käden etusormen reamputaatiio. Kipuihin olen ottanut akupunktiota, josta olen saanut helpotusta. Mutta en taida koskaan päästä eroon aavesärystä? Vai kuinka? SE on joskus aika sietämätöntä, enkä halua syödä Lyricaa, jota minulle aina tarjotaan. Onko muuta keinoa? Olen 54-vuotias nainen.

T:aprillipila

Akupunktio on hyvä hoito. Triptyliä kannattaa yrittää. Selkäydinstimulaatio on myös yksi vaihtoehto. Kipulääkärin kantaa kannattaa kysyä.

Onko olemassa kipuun liittyviä potilasjärjestöjä joita lääkäri voi suositella?

T:Vertaisapua tarvitseva

Suomen Kipu ry, Reumaliitto ja Selkäliitto ainakin.

Onko kipulääkkeillä aina sivuvaikutuksia?

Onko kipulääkkeillä aina sivuvaikutuksia?

T:maija

Ei aina ja ei kaikilla potilailla. Pienemmät sivuoireet kestää, jos on kuitenkin apua vaikeaan kipuun.

Minulla tulee polttava kipu, kun istun pidemän aikaa, noin 15 minuuttia. Kipu helpottaa jonkin verran kun lähden liikkeelle. Käytän Lyrika hermokipulääkettä. Kipu on kestänyt usean vuoden ajan.

T:Kärsivä

Lyrica sinänsä on ihan hyvä lääke. Polttava kipu viittaa hermovauriokipuun.

Olen nuoresta asti kärsinyt selkäkivusta, armeija oli vaikea. 30v selkä paukahti, välilevypullistuma molemmin puoleinen, leikkaus josta ei apua, uusi leikkaus ei apua. Lääkitys voimakas esim. abalgiin 30 mg, jossa meinas käydä hullusti, sit löyty morfiini depolan, joka toimii.Mut sitten oli onni käydä Ortonissa, ja sain sähkökipuhoidon ja toimii, KIITOS. Olen 53v mies lääkitys depolan.

T:steffu kokkola

Mukava kuulla, stimulaattorihoito on toisilla erittäin hyvä ratkaisu.

Minulla on ollut kauan rintaranka- sekä vatsakipuja, pahoja sellaisia. Nyt magneetissa todettiin kaularangassa C 5-6 valissä paha välilevynpullistuma ja medullavaurio, lisäksi juuriaukkot kaventuneet keskivaikeasti samalla alueella. Voivatko ylävartalon hankalat kivut käsien hermostuneisuuden ja sormien pistelyn lisäksi johtua tuosta kaularangasta?

T:Eriitäin kipeä

Kyllä voi. Asia vaatisi neurologin tai fysiatrin jatkotutkimuksia ja käyntejä, ehkä neurokirurgin konsultaatiota myös.

Olen 55-vuotias nainen. Kantapääni on ollut kipeänä jo useamman viikon. Käveleminen on tosi hankalaa. Korkkareilla kipu ei tunnu niin paljon... Voisiko olla joku tulehdus ja mitä pitäisi tehdä? Töissä joudun jatkuvasti olemaan "jaloillani" tosi pitkiä päiviä 10-14 tuntiin.

T:Mirkku

Kuulostaa kantapään kalvon eli plantaarifaskian tulehdukselta. Suositan käyntiä fysiatrilla tai ortopedilla. Kantapääkorotus, korkkarit usein auttavat. Kortisonipistos voi myös auttaa paljon.

Miksi orgasmi aiheuttaa päänsäryn?

Miksi orgasmin yhteydessä tulee melkein aina hirveä päänsärky, kohta en uskalla moiseen puuhaan ryhtyä? Aikaisemmin moista ongelmaa ei ollut.

T:nainen 60v

Voi olla hyvänlaatuinen orgasmiin liittyvä päänsärky. Ei kannata huolestua. Tarvittaessa käy neurologilla.

Margit Porista hei. 2005 vaikea välilevyn pullistuma, joka leikattiin Porissa. Sen jälkeen kokeiltu kaikkia mahd. rokotteita. Muist. 06 laitettiin Ortonilla ensin ruotsalainen kipustimulaattori koekäyttöön, josta sain aika hyvän vasteen. Kun sitten laitettiin varsinainen suomalainen versio ihon alle, se ei toiminut alkuunkaan. Lukuisia kertoja kävin kipulääkärillä Simo Järvisellä Ortonilla säätämässä, mutta ei saatu toimimaan. Vuoden kuluttua se sitten poistettiin. Kysymys kuuluu, onko minulla mahdollisuus ja onko mitään mieltä kokeilla nyt uusilla paremmilla laitteilla, jotka voisivat auttaa? Kipulääkkeiden varassa olen siitä asti pyrkinyt käymään työssä. Kiitollinen vastauksesta.

T:Margit

Uudet laitteet ovat parempia. Suosittelisin sitä, että kävisit joko Seppo Villasella Porissa keskussairaalan kipupolilla tai sitten Simolla Ortonissa uudessa arviossa.

Mistä kertoo jatkuva päänsärky? Onko syytä huoleen?

T:pirkko

Monta syytä, suositan neurologin konsultaatiota.

Voiko reumakivusta päästä kokonaan eroon?

T:Liisa

Useinkaan ei, mutta kipua voi lieventää. Tulehduskipulääkkeet, opioidit, kipukynnyslääkkeet keinoina. Samalla reuman mahdollisimman tehokas hoito.

Oikean jalan etureisi on ollut yli kuukauden todella kipeä. Kävely on hankalaa. Lääkäri sanoi sen olevan heijastekipua pakaran krampissa olevasta lihaksesta. Toinen sanoi sen olevan alaselästä johtuvasta kivusta, joka myös heijastaa jalkaterän ulkosyrjään. Tulehduskipulääkkeet eivät auta. Mikä tämän aiheuttaa?

T:Jatkuvaan kipuun kylllästynyt

Suosittelisin fysiatrilla käymistä. Mahdollisesti myös enmg-tutkimus tarpeen. Hoidollisesti usein fysioterapia auttaa.

Kuinka pitkälle kipu voi heijastua? Onko normaalia että ranteesta kipu säteilee ihan olkapäähän asti? Mitä sille voi tehdä?

T:eila

Rannekipukin esim. karpaalitunnelioireistossa voi säteillä olkavarteen saakka eli on normaalia. Suositan lääkärin tutkimusta.

Huimaus jatkunut kesästä asti

Hei, Kesällä heräsin yhtenä aamuna oli tosi huono olo ja huimausta, sitä on jatkunut siitä lähtien välillä parempia päiviä välillä huonompia. Olen hierottanut hartoita ja käynyt fysioterapiassa. Kysyisin voiko tämä johtua samasta syystä, kun käsi heitti heinäkuun alussa toimimasta sekin tapahtui yöllä, nyt on selvinny että hermot on halvaantuneet kädestä?

T:Axuleena

Todennäköisesti kyseessä on asentohuimaus. Hoitona fysioterapia asiaan perehtyneellä fysioterapeutilla.

Polveeni laitettiin uusi kokoproteesi 9.12.2010. Nyt alkanut hirvittävä raastava kipu öisin. Onko kyseessä kiinnittyvät hermoradat? Mitä lääkettä kannattaisi asiaan ottaa? Polvi on myös aika turvoksissa päivän jälkeen sekä särkee "kiristävän pannan" myötä

T:ikki

Todennäköisesti hermokipu. Käynti ortopedilla tai fysiatyrilla voi selvittää asiaa.

Hei, minulla tiettävästi oikean olkapään nivelrikko. Perjantaina magneettikuvaus, mutta kaikki tutkineet ortopedit sitä mielä. Olkapää meni 20 v sijoiltaan, leikattiin 2004 ja pysyi paikallaan 23.12.10 asti. Tällöin meni sijoiltaan kaaduttuani, ja käsivarsi meni mustaksi. Sain lääkkeeksi Naproxen Mylan 500 mg2kpl vrk ja Panacod 3x pv. Panacod huimaa, ja otan vain yöksi. En ole nukkunut kuin 3h yöunia onnettomuuden jälkeen kovien kipujen vuoksi. Onko tehokkaampaa lääkettä? Jahkailen onko vielä mentävä lääkäriin! Kiitos

T:Mimmi 49v

On tehokkaampia lääkkeitä. Suositan, että kävisit fysiatrilla tai ortopedilla.

Mitä eroa on Triptyl ja Lyrica lääkkeillä ja sivuvaikutuksilla kivun hoidossa?

T:ystävä

Aika isot erot. Sovitetaan yksilöllisesti, mikä on sopiva lääkehoito.

Olen käynyt vuosia kuntoutuksessa ja puudutuksissa siellä Ortonissa. Nyt puudutus ei enää toimi. Taustalla useampi tapaturma. Seurauksena 3 tyraa kaularangassa, vaikea, kivulias Si-nivelvamma, selkärangan, olkapään nivelrikkoa, kudosvaurioita, hermokipua. Mitä seuraavaksi? Lääkitys: Arthryl 2 tabl. ja Neurontin 600 2 tabl.päivä. Mata ja Kela tarvitsevat lausuntoja haittaasteesta: vammojen ja nivelrikkojen vaikeudesta ja laajuudesta.

T:mamma53

Vaikea tilanne. Harkittava radiofrekvenssiä, lääkityksen koventamista jne... Suosittelen uutta vastaanottokäyntiä.

Hei, ICD-tautiluokituskoodi M76.0 Intertitis trochanterica cum laesio partialis tendo musculus gluteus l.dx. Kipuun: Temgesic 0,2 mg. Vamma tuli jo 1989 Jyväskylän junaturmassa, mutta lääkärit eivät löytäneet tai uskoneet kipuuni silloin. Nyt sanotaan että vamma on jo niin vanha ettei sille voi tehdä mitään, onko näin? Kiitos

T:kipu aina kanssani

Uskon, että vamma on kyllä ihan todellinen syy kipuusi. Ultraäänitutkimus usein hyödyksi, samoin MRI. Mutta kannattaisi käydä kipulääkärillä tai fysiatrilla.

Minulla on ollut nyt 3kk aikana vasemmassa polvessa kipua. Polven oikealla puolella. Kyykystä noustessa sattuu, kiristää, polttaa ja särkee. Olen huomannut, että rasitus lisää kipua ja töissä päivän seisominen. Onko nivelrikosta kyse?

T:pirjo

Voi olla muukin syy, esim rasituskipu. Jos jatkuu, suositan ortopedilla käyntiä.

Valitettavasti muutamaan jäljelle jääneeseen kysymykseen ei ole aikaa vastata tässä verkkovierailussa. KIITOS kaikille hyvistä kysymyksistä!

Lue myös:

    Uusimmat