Mainos

Jukka Jalonen: Selänne ei voinut kieltäytyä

Mikko Koivu oli Jukka Jalosen Leijona-uran tärkein NHL-vahvistus, mutta Teemu Selänteen tapaus saa edelleen hymyn huulille.

Leijonien ensimmäinen MM-leiriryhmä on julkistettu, ja pian suunnataan odottavat katseet NHL:ään. Maajoukkueen entiset päävalmentajat – Pentti Matikainen, Hannu Aravirta ja Jukka Jalonen – muistelevat omien aikojensa NHL-vahvistuksia.

Jukka Jalonen

A-maajoukkueen päävalmentaja 2009-2013

Eräs murrosvaihe Suomi-kiekon historiassa oli 2010-luvun vaihde. Vuonna 2009 NHL:ssä esiintyi ennätysmäärä suomalaisia, peräti 43 pelaajaa. Pari vuotta myöhemmin määrä oli laskenut alle 30:n. Samalla NHL-vahvistuksiakaan ei enää irronnut MM-kisoihin edellisvuosien malliin.

– Kyllähän siinä kävi luonnollinen muutos, koska viime vuosien aikana Suomesta on lähtenyt kohtuu vähän pelaajia NHL:ään. Nyt tietenkin tilanne on taas muuttumassa. Silloin oli aika monet arvokisoja käyneitä pelaajia, joilla alkoi takki tyhjenemään. MM-kisat eivät enää kiinnosta veteraaneja joka vuosi, se on ihan ymmärrettävää, Jalonen kertoo.

– Suomalaisten sukupolvi on nyt nuorentumassa NHL:ssä, joten sieltä on varmaan enemmän pelaajia käytössä.

"Erittäin vähän kieltäytymisiä"

Jalosen viimeisellä päävalmentajakaudella hän sai MM-kisoihin vain kaksi NHL-pelaajaa, joista toinen hyppäsi kelkkaan vasta kesken kisojen. Edellisen kerran Leijonat oli saanut yhtä vähän apuja vuoden 1998 kisoihin.

– Erittäin vähän tuli minun aikanani kieltäytymisiä, vaikka moni on varmasti sitä spekuloinut, Jalonen huomauttaa.

– Ainahan sitä haluaa parhaat pelaajat mukaan. Siellähän meidän parhaat pelaajat on, kuitenkin puhutaan maailman parhaasta sarjasta. Ilman Suomen kärkipelaajia on vaikeaa pärjätä.

Joskus Jalonen saattoi närkästyä, kun media innokkaasti uteli häneltä vapautuvista NHL-pelaajista. Kuka tulee, milloin tulee, miksi ei tule?

– [GM Jari] Kurrin kanssa aina tiedettiin - kuten varmasti nykyäänkin tiedetään - että ketkä pelaajat pääsevät keväällä ja ketkä ei. Siitä ei vain voi puhua julkisuuteen. Minun aikanani tuli vain pari-kolme yllätystä, kun odotimme saavamme jonkun pelaajan, ja sitten ei saatukaan. Ne tapaukset olivat todella harvinaisia.

Kurri haki Selänteen kotiovelta

Jalosen valmentajauran huippuhetki koitti keväällä 2011, kun Leijonat juhli MM-kultaa Bratislavassa. Silloin Suomen kapteenina oli Minnesota Wildin hyökkääjä Mikko Koivu, jolla oli valtaisa merkitys joukkueen menestyksen kannalta.

Jalonen pitääkin Koivua hänen aikansa tärkeimpänä yksittäisenä NHL-vahvistuksena, mutta korostaa myös Tuomo Ruudun ja etenkin Jussi Jokisen vaikutusta. Elämänsä parasta kiekkoa kaudella 2009-10 pelannut Jokinen jäi Vancouverin olympiajoukkueen ulkopuolelle, mikä synnytti aikanaan ison kohun.

– Vancouverin olympialaisten jälkeen Jokinen oli aina valmis MM-kisoihin, mikä ei ollut itsestäänselvyys, koska pelaaja saattaa helposti ajatella, ettei saman valmentajan alaisuuteen tarvitse sitten enää mennä.

Monenmoista ehti tapahtua Jalosen kaudella, mutta suurimmalla lämmöllä hän muistelee Teemu Selänteen tuloa Kanadan MM-kisoihin vuonna 2008. Silloin Jalonen toimi Doug Sheddenin apuvalmentajana, mutta oli isossa roolissa kasaamassa joukkuetta.

– Halifaxin kisoihin Teemu ei ollut alunperin tulossa. Tehtiin niin, että Kurri lähti hakemaan Teemua. Hän lensi itärannikolta länsirannikolle ja meni pimpottamaan ovikelloa. "Nyt Teemu lähdetään". Hän ei voinut kieltäytyä, Jalonen nauraa.

– Se oli kova juttu silloin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja