Jukka Jalonen paljasti uutta tietoa Leijoniin liittyvästä Mikael Granlundista – "Ymmärtääkseni…"

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue on hävinnyt neljä ottelua peräkkäin, mutta arvokilpailuissa viime vuosina erinomaisesti menestyneelle joukkueelle tappioputki ei ole poikkeuksellisen pitkä. Edellinen neljän peräkkäisen tappion jakso osui vuoteen 2020.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Suomi–Itävalta to 16.5. klo 17.20. Studio käyntiin jo klo 16.30!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Edellisestä neljän peräkkäisen tappion jaksosta juuri ennen arvokilpailuja on vierähtänyt jo yhdeksän vuotta. Myös vuonna 2013 Leijonien MM-kotikisoihin valmistautumisen loppusuora sujui tuloksellisesti heikosti, mutta päävalmentaja Jukka Jalonen ei tuijota historiaan, ei viime ja toissa viikon EHT-otteluihin eikä yhdeksän vuoden taakse, jolloin hän luotsasi Suomea ensimmäistä jaksoaan.

Tämän vuoden MM-kilpailuissa kiekko putoaa jäähän Helsingissä ja Tampereella perjantaina.

–  Uudet pelit alkavat ja uudet kujeet. Noilla peleillä ei ole enää mitään merkitystä, Jalonen paalutti torstain jääharjoituksen jälkeen Tampereen areenan uumenissa.

Odotukset alas taivaista

Suomi lähti vuoden 2012 MM-kotikisoihin hallitsevana maailmanmestarina, mutta jäi Ruotsin kanssa jakamissaan kisoissa neljänneksi. Sama kohtalo odotti myös seuraavana keväänä, jolloin mitalipelit pelattiin Helsingin sijaan Tukholmassa. Unelma ensimmäisestä kotikisamitalista siirtyi jälleen eteenpäin.

Nyt Suomi on tuore olympiavoittaja. Paineita on kasattu hartioille ja lipunmyyntiä vauhditettu myös vuoden 2019 maailmanmestaruudella ja viime vuoden MM-hopealla. Jalonen on valmentanut joukkueensa finaaliin jo kolmissa peräkkäisissä arvokilpailuissa, joten Leijonien päänahka on haluttu.

Poistivatko MM-kilpailujen alla tulleet tappiot paineita tai pienensivätkö ne odotuksia?

–  En usko, että se poisti paineita. Yleisön odotuksia se ehkä vähän laski, etteivät nekään ihan taivaissa ole, Jalonen vastasi ja nosti katseensa ylöspäin.

–  Kyllä tässä hävitäkin voi, jos ei pelata riittävän hyvin.

"Hänellä on kaikki eväät olla meille huippuvahvistus"

Viime viikolla MM-leiriryhmässä oli vielä 33 pelaajaa, joista lähes jokainen pääsi kaukaloon EHT-otteluissa. Viisikot, maalivahdit ja erikoistilannemiehitykset vaihtuivat ottelu ottelulta, kun Jalonen ja muu valmennusjohto testasivat pelaajia.

Myöhään sunnuntai-iltana ryhmä puristettiin 26:een. Keskiviikkona maailmanmestari Henri Jokiharjun ja olympiavoittaja Miro Aaltosen kerrottiin jättävän joukkueen. Jokiharju sairastaa oireetonta koronaa, mutta Aaltonen pyyhittiin pois NHL-konkari Mikael Granlundin tieltä.

Granlund on vuoden 2011 maailmanmestari ja Jalosen luottomies myös edellisistä kotikisoista. Arvokilpailuissa hyökkääjä pelasi edellisen kerran MM-jäillä 2018.

Granlund ei ehtine vielä perjantain Norja-otteluun, mutta lauantain Latvia-ottelu on mahdollinen.

–  Ymmärtääkseni hän tulee huomenna (perjantaina) ja pelaa lauantaina, Jalonen sanoi.

Kuinka paljon yhteisestä historiastanne on apua?

–  On siitä aina etua niin pelaajan kannalta kuin valmentajankin kannalta. Tiedämme ja tunnemme toisemme eikä tarvitse miettiä ja opetella toisten tapoja. Hän tietää varmaan pitkälti, mitkä meidän pelimme perusperiaatteet ovat ja miten toimimme. Hän on sopeutunut siihen ja sopeutuisi muutenkin. On siitä pieni etu.

Taitaa olla mieluinen vahvistus?

–  Ei käy kieltäminen. Hän on erittäin monipuolinen pelaaja. Ylivoima, alivoima, sentteri, laituri, Jalonen luetteli.

–  Hänellä on kaikki eväät olla meille huippuvahvistus.

Jääharjoituksien jälkeen edessä olivat jännittävät tunnit. Ensimmäisten kisapassien leimaaminen odotti alkuillasta.

–  Ne, jotka leimataan tänään, pelaavat huomenna, päävalmentaja ennakoi.

Lue myös:

    Uusimmat