MTV seurasi juhannuksen viettoa: Viisi ihmistä hukkunut

Kaksi kadonnutta löytynyt hukkuneena, poliisilla kiireinen juhannus 4:23
Poliisilla on ollut kiireinen juhannus – MTV Uutiset Live kertoo poliisitehtävien pääkohdat.

MTV Uutisten juhannusseuranta on päättynyt. Juhannuksen tapahtumia seurattiin tässä päivittyvässä artikkelissa torstaista sunnuntai-iltaan. 

22.02: Auto suistui sillalta Helsinki-Tampere -moottoritiellä

Henkilöauto suistui illalla sillalta alas tiellä numero 130 Hyvinkään kohdalla. Poliisi kertoo yhden ihmisen olleen osallisena onnettomuudessa. Hänet vietiin ensihoidon tarkistuksen jälkeen jatkohoitoon.

20.13: Mies kateissa Jyväskylässä

Poliisi kaipaa vihjeitä Jyväskylässä aiemmin päivällä Kivelänrannan uimarannalta kävelylle lähteneestä 82-vuotiaasta miehestä. Miehellä on yllään harmaa paita, hiekan väriset shortsit, vaaleanruskeat kengät sekä olkihattu. Mies puhuu vain unkarin kieltä. Kaikki vihjeet miehen liikkeistä pyydetään ilmoittamaan hätänumeroon 112.

18.22: Ihminen pelastettiin järvestä Tampereella

Silminnäköijoiden ripeä toiminta pelasti Näsijärveen vajonneen hengen Tampereella. Henkilön vajoamisen nähneet soittivat heti hätänumeroon ja opastivat pelastuslaitoksen sukeltajille tarkan kohdan, jossa henkilö vajosi pinnan alle. Pelastuslaitos löysi uponneen viiden metrin syvyydestä. Henkilö ehti olla hukuksissa lähes kymmenen minuuttia. Paikalla annetun ensihoidon jälkeen henkilö kuljetettiin Taysiin jatkohoitoon.

17.08: Häiriö rautatieliikenteessä Imatralla

Ratatöiden viivästyminen aiheuttaa illan junille ensiarviota suuremmat myöhästymiset Itä-Suomessa.

Illan junat tulevat jäämään myöhään Imatralla arviolta 30-90 minuuttia.

17.07: Häiriö rautatieliikenteessä, junat korvataan linja-autoilla Jämsä-Jyväskylä välillä

Radan tunnelityö Jämsä-Jyväskylä välillä ei ole valmistunut suunnitellusti. Tämän vuoksi illan henkilöjunat korvataan linja-autoilla Jämsän ja Jyväskylän välillä.    

16.27: Rovaniemen putkassa riitti asiakkaita - vesillä tavattiin muutama ruorijuoppo

Rovaniemen poliisi kertoo, että juhannusviikonlopuna poliisin tiloissa vietti yönsä juopuneita ja väsyneitä juhlijoita kohtuullisen paljon. Perjantain ja lauantain välisenä aikana vesillä puhallutettiin 66 venekuntaa. Kaksi kuljettajaa puhalsi yli vesiliikennejuopumusrajan.

16.07: Alaikäisen ohjaama auto katolleen Joensuussa

Alaikäisen nuoren miehen kuljettama henkilöauto suistui tieltä katolleen Joensuussa Revonkyläntiellä sunnuntaina aamuyöllä. Kuljettajalla ei ollut ajo-oikeutta. Poliisipartiolle auton suistumisen syyksi oli kerrottu jäniksen väistäminen. Alkutiedon mukaan autossa olleet eivät loukkaantuneet vakavasti, mutta lähtivät varmuudeksi tarkistettavaksi Pohjois-Karjalan keskussairaalaan. 

16.00: Italialaisryhmä liikkui rajavyöhykkeellä ilman lupaa

Juhannusaattona neljä Italian kansalaista liikkui Kuhmossa rajavyöhykkeellä vastoin lupaehtoja, kertoo Kainuun rajavartiosto. Rajavartioston mukaan seuraamuksena oli sakkovaatimus ryhmän jokaiselle jäsenelle. Rajavyöhykkeellä liikkumiseen tarvitaan lupa.

15.50: Kaakkois-Suomessa juhannus sujui poliisin mukaan maltillisesti

Kaakkois-Suomen poliisilaitos kertoo tiedotteessaan juhannuksen sujuneen suhteellisen rauhallisesti. Kaakkois-Suomen alueella ei sunnuntai-iltapäivään mennessä päätynyt yhtään henkilöä hukkumistilastoihin. Kuolonuhreja ei ollut myöskään rikosten tai onnettomuuksien yhteydessä.

Sekä perjantai- että lauantaiyönä poliisitehtäviä oli hiukan alle 200, päivisin tehtävämäärät vaihtelivat sadan molemmin puolin. Tehtävien painopiste oli liikenteessä, rattijuopumusepäilyissä sekä erilaisissa häiriötehtävissä.

13.37: Juhannuksen paluuliikenne on käynnistynyt pääteillä

Nelostiellä Lahden kohdalla autoja on tällä hetkellä jonoksi asti. Liikenne on kuitenkin sujuvaa.

13.35: Pohjanmaan poliisilaitoksen juhannus oli kiireinen

Pohjanmaan poliisilla oli tehtäviä juhannuksen aikana noin 620 kappaletta. Kiireisintä oli perjantai- iltana/yönä, jolloin poliisipartiota tarvittiin 225 kertaa. 

Rikosperusteisesti kiinniotettuja oli 17 ja päihtymyksen tai häiriökäyttäytymisen vuoksi 16.

Kokkolassa mieshenkilö uhkasi poliisipartiota kirveellä kiinniottotilanteessa. Miestä epäillään muun muassa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

13.27: Juhannuksena hukkunut ainakin viisi ihmistä

Lounais-Suomen poliisilaitos kertoo tiedotteessaan 69-vuotiaan miehen hukkuneen Paraisilla Airistontiellä olevalla uimarannalla lauantaina. Juhannuksena on hukkunut toistaiseksi viisi ihmistä.

13.10: Länsi-Uudenmaan juhannus sujui odotusten mukaisesti – poliisilla tehtäviä 597

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kertoo tiedotteessaan alueen partioiden hoitaneen torstai-illan ja sunnuntaina aamupäivän välisenä aikana yhteensä 597 poliisitehtävää. Eniten poliisia työllistivät päihtyneet henkilöt ja häiriökäyttäytymiseen liittyvät tehtävät.

Juhannuksen tehtävämäärä on ollut tavalliseen kesäviikonloppuun nähden hieman suurempi, mutta ennakko-odotusten mukainen. Tehtävämääriä verrattaessa tämä juhannus on kuitenkin sujunut edellistä vuotta rauhallisemmin. 

12.42: Ratatyöt Toijala–Tampere välillä viivästyvät – junia korvataan linja-autoilla

Juhannusviikonlopun ratatöiden valmistuminen Toijalan ja Tampereen välillä viivästyy, tiedottaa Fintrafficin rataliikennekeskus.

Raidevälin henkilöjunat korvataan tämän päivän ajan linja-autoilla.

Kyseessä on Väyläviraston ratasillan vaihtotyö, jonka piti valmistua tänään kolmelta iltapäivällä.

Työn valmistumisen uusi arvioitu valmistumisaika on kello yhden aikaan ensi yönä.

11.23 Lounais-Suomen poliisilla 497 tehtävää

Rattijuopumuksesta jäi kiinni 19 henkilöä. Näistä 11 ylitti törkeän rattijuopumuksen. 

Rauman Meren Juhannus -festivaaleilla kirjattiin 22 kappaletta huumausaineen käyttörikosta.

6.31: Itä-Suomessa poliisilla illan ja yön aikana 283 tehtävää

Itä-Suomen poliisin mukaan juhannuspäivän jälkeinen yö sujui rauhallisemmin kuin aattoyö.

Tehtäviä kertyi kello kello 17 ja aamuviiden välillä yhteensä 283 eli "tekemistä on kuitenkin riittänyt".

– Pahimmilta tappioilta ja hankalimmilta keikoilta on toistaiseksi ja toivottavasti vältetty, Itä-Suomen poliisi kirjoittaa Twitterissä.

– Tehtävät pyörivät pääasiassa päihteiden ja häiriöiden ympärillä, mutta hyvänä tai jopa erinomaisena asiana vain kahdeksan liikennejuopumusta. Tämä siis suhteutettuna aaton ja juhannuspäivän murheellisempaan tahtiin, poliisi jatkaa.

Erityisesti poliisia työllisti Tahkon alue, jossa järjestetään juhannuksena festivaali.

Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan juhannuspäivän jälkeisenä yönä tehtäviä riitti "keskivilkkaan viikonloppuyön verran".

6.23: Juhannuksen paluuliikenne alkaa

Juhannuksen paluuliikenne on tänään runsaimmillaan.

Paluuliikenne käynnistyy Fintrafficin arvion mukaan aamupäivästä ja jatkuu Etelä-Suomessa vilkkaana aina iltaan saakka.

Jonoutumista voi esiintyä etenkin valtatiellä 4 Jyväskylä–Helsinki, valtatiellä 5 Mikkeli–Lusi ja valtatiellä 9 Jyväskylä–Tampere, Fintraffic toteaa.

5.10: Helle paahtaa tänään yhä kuumempana – erittäin tukalan helteen varoitukset laajenevat idästä Etelä-Suomeen

Lauantaina mitattu tämän kesän lämpöennätys menee todennäköisesti rikki, ennakoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.

Juhannusviikonlopun helteisen sään odotetaan jatkuvan Suomessa tänään vielä lauantaitakin lämpimämpänä, ennakoi Ilmatieteen laitos.

Päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila kertoi lauantaina pitävänsä mahdollisena, että 31 asteen raja menee sunnuntaina rikki. Lauantaina mitattiin Kuopiossa tämän kesän toistaiseksi korkein lämpötila 30,5 astetta.

Ilmatieteen laitos on antanut sunnuntaille hellevaroituksen lähes koko maahan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Lisäksi erittäin tukalan helteen varoitus laajenee Itä-Suomesta maan eteläisiin maakuntiin Varsinais-Suomea ja Ahvenanmaata myöten.

Metsäpalovaroitus on sunnuntaina voimassa kaikkialla Suomessa paitsi Enontekiöllä, Inarissa ja Utsjoella. Maan pohjoisosissa voi Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmetä sunnuntaina rankkasateisia ukkoskuuroja.

Juhannuspäivä:

19.32: Neljä hukkunut juhannuksena – Kalajoella etsitty kalastaja löytyi hukkuneena

Pohjois-Pohjanmaan Kalajoella kadonnut kalastaja löytyi neljän aikaan juhannuspäivänä hukkuneena. Kalastajaa oli etsitty perjantai-iltapäivästä lähtien, kun Kalajoen keskeltä löytyi ankkuroituna ollut kalastusvene tyhjillään. Hukkuneen veneilijän löysi vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan etsintävene läheltä tyhjänä löytynyttä venettä.

18.59: Iäkäs nainen kadonnut Helsingissä

Helsingin poliisi etsii 89-vuotiasta naista. Poliisi julkaisi kadonneen kuvan Twitter-tilillään ja kehotti ilmoittamaan havainnot hätänumeroon 112.

18.39: Henkilöauto ajoi metsään Oulussa, kyydissä olleet irrotettiin leikkaamalla

Henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle ja siitä metsään kyljelleen Oulussa. Autossa oli kaksi henkilöä, jotka irrotettiin ajoneuvosta leikkaamalla. Molemmat toimitettiin jatkohoitoon. Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

18.30: Mies löytyi hukkuneena Iisalmessa Koljonvirralla

Pohjois-Savon pelastuslaitos etsi aikaisemmin lauantaina Iisalmessa veteen vajonnutta henkilöä. Itä-Suomen poliisilaitos tiedottaa sukeltajan löytäneen henkilön menehtyneenä noin 18 metriä rannasta. Poliisi jatkaa tutkintaa kuolemansyyntutkintana.

Juhannuksena on hukkunut ainakin kolme henkilöä.

17.58: Kilpisjärvellä hiihdettiin 77. kerran juhannushiihto

Hiihtäjät kokoontuivat Enontekiön Kilpisjärvellä perinteiseen juhannushiihtoon 709 metrin korkeuteen Saanatunturille. Helteestä ei ollut tietoakaan, kun lämpöasteet nousivat vain 12 asteeseen. 

Hiihdon on järjestänyt Kilpisjärven Saana-Veikot ry jo vuodesta 1946.

– Eilen oli paras keli mitä on koskaan hiihdossa ollut, vaikka minäkin olen vetänyt tätä jo 30 vuotta, naurahtaa Antti Honkonen Saana-Veikot ry:stä.

Saanatunturin rinteillä hiihdettiin juhannuksena 0:29
Tältä näyttää hiihtäminen juhannuksena.

Lue lisää aiheesta täältä.

17.25: Kuopiossa ja Liperissä mitattiin jo yli 30 astetta

Juhannusta vietetään poikkeuksellisen lämpimissä tunnelmissa. Katso alta lähipäivien sääennustus.

Suomessa ylitettiin juuri 30 astetta – ovatko tulevat päivät mukavan lämpimiä vai tukalan kuumia? 5:10

17.15: Juhannushelle vaikuttaa myös poliisikoiran työvuoroon

Oulun poliisi kertoo Twitterissä poliisikoira Möykyn keinoista viilentyä työvuoron aikana. Möykky juo runsaasti vettä ja oleskelee välillä ilmastoidussa kopissa poliisiautossa.

16.35: Yksi loukkaantui vakavasti, kun kuorma-autosta irronnut rengas osui kolmeen autoon Seinäjoella

Onnettomuus tapahtui hieman ennen puolta neljää lauantaina Pohjan valtatiellä noin viisi kilometriä Nurmon liittymästä Lapualle päin. Irronnut takarengas osui kolmeen henkilöautoon. Autoista yksi vaurioitui Pajanderin mukaan pahasti.  Onnettomuudessa oli osallisina kaikkiaan kuusi ihmistä. Vakavasti loukkaantuneen lisäksi yksi loukkaantui lievästi. 

11.34: Hätänumeroon soitettiin juhannusaattona lähes 12  000 kertaa  

Yleiseen hätänumeroon tehtiin eilen juhannusaattona yhteensä 11  700 hätäilmoitusta, Hätäkeskuslaitos kertoo viestipalvelu Twitterissä. Tehtävistä puolet välitettiin ensihoidolle, noin kaksi viidesosaa poliisille ja loput pelastuslaitoksille sekä sosiaalipäivystykseen.Eniten ilmoituksia hätänumeroon tehtiin päihtyneistä henkilöistä, ilkivallasta, häiriökäyttäytymisestä, kaatumisista ja sairastumisista.

11.25: Lounais-Suomessa rattijuopumuksia 22 kappaletta

Lounais-Suomen poliisilla oli juhannusaattoaamun- ja yön välisenä aikana 569 tehtävää. 

Raumalla järjestettävä Rauman Meren Juhannus -festivaali ei ole työllistänyt poliisia juurikaan. Poliisi suorittaa tapahtumassa ja sen ympäristössä huumausainevalvontaa.

Rattijuoppoja jäi kiinni 22, joista törkeät lukemat puhalsi 12 autoilijaa. 

8.32: Kaksi hukkunut

Eilinen juhannusaatto piti virkavallan kiireisenä eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Itä-Suomen poliisilaitokselle aattojuhlinta teetti yli 400 hälytystehtävää. Myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella poliisilla oli juhannusaattoillan ja yön aikana lähes 400 tehtävää.

Länsi-Suomen merivartiostolla puolestaan oli 15 meripelastustehtävää. Suomenlahden merivartiostolla meripelastus- tai avustustehtäviä oli kaikkiaan 11 kappaletta.

Viranomaiset ovat kertoneet tähän mennessä kahdesta juhannuksena hukkuneesta ihmisestä Suomessa. Hukkumisista toinen tapahtui eilen Laukaassa Keski-Suomessa ja toinen niin ikään eilen Ristijärvellä Kainuussa. Lisäksi Kalajoella on etsitty kadonnutta kalastajaa.

5.39: Itä-Suomessa poliisilla yli 400 tehtävää juhannusaattona

Juhannusaattona poliisilla oli Itä-Suomessa yhteensä 410 hälytys- ja valvontatehtävää. Tehtävistä 193 oli Pohjois-Savon alueella, 128 tehtävää oli Etelä-Savon alueella ja Pohjois-Karjalassa tehtäviä oli 89.

– Vuorokauden vaihduttua ihmisiä on edelleen paljon liikkeellä, joten tehtävämäärät rauhoittunee vasta aamun koittaessa, poliisi tiedottaa.

Rattijuopumuksiin liittyviä tehtäviä juhannusaaton aikana oli yhteensä 30. Pahoinpitelyihin liittyviä tehtäviä Itä-Suomessa juhannusaaton aikana oli yhteensä yhdeksän. Vesiliikenteestä tavattiin seitsemän epäiltyä vesiliikennejuopumuksesta

Juhannusaatto:

23.22 Yksi hukkui Laukaassa

Keski-Suomen pelastuslaitos kertoi perjantai-iltana ihmisen hukkuneen Laukaassa.

22.24 Hukkumassa ollut pelastettiin Savonlinnassa

Etelä-Savon pelastuslaitos kertoo, että hukkumisvaarassa ollut henkilö pelastettiin aattoiltana. Henkilö oli mennyt päihtyneenä uimaan. Samassa seurueessa ollut oli onnistunut pelastamaan hänet.

22.05 Itä-Suomen poliisilla vilkas juhannusaatto

Itä-Suomen poliisilla ollut juhannusaattona yli 300 hälytys- ja valvontatehtävää iltayhdeksään mennessä. Poliisin tiedossa ei ole Itä-Suomen alueelta yhtään hukkunutta tai onnettomuuksissa menehtynyttä, joten siinä suhteessa juhannuksen vietto on sujunut hyvin.

21.08 Kalajoella etsittiin kadonnutta

Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla pelastuslaitos etsi päivällä kalastajaa tyhjänä löytyneen veneen ympäriltä keskeltä jokea. Etsinnät lopetettiin tuloksettomina ja poliisi jatkaa kadonneen etsimistä.

20.50 Iäkäs mies menehtyi Ristijärvellä

RIstijärveläinen mies löydettiin elottomana vedestä, mahdollisesti sairaskohtauksen vuoksi. Mies oli lähtenyt saunasta uimaan ja saanut mahdollisesti sairauskohtauksen, kertoo Oulun poliisilaitos.

19.48 MTV Uutiset vieraili karjalaisten juhannusjuhlilla Helsingissä. Katso iloinen video yltä.

17.20 Junaradan varren tulipalo myöhästyttää Oulun-junaa

VR:n mukaan Helsingistä Ouluun matkalla oleva juna on myöhässä vajaat puoli tuntia radan vieressä olleen tulipalon vuoksi. Juna lähti Helsingistä kello 12.24.

16.49 Pääministeri Sanna Marin julkaisi juhannustervehdyksensä Twitterissä

16.34 Presidentti Sauli Niinistö julkaisi humoristisen juhannustervehdyksen

Sauli Niinistö linkitti juhannustervehdykseensä imitaattori Jarkko Tammisen imitaation Niinistöstä. Viime juhannuksena hitiksi nousseella videolla itsensä Sauliksi esittelevä mies soittaa luontoiltaan havainnoistaan. 

14.33: Henkilöauton ulosajo Rovaniemellä Kemintiellä

Henkilöauto ajautui tieltä ulos Rovaniemellä Kemintiellä noin 5 km Muurolasta etelään. Ajoneuvossa oli kolme henkilöä.

Pelastustyöt ovat käynnissä. Molemmat kaistat on suljettu liikenteeltä toistaiseksi pelastustöiden vuoksi.

14.28: Neljä ihmistä loukkaantunut kolarissa Porissa

Porissa Vaasantiellä neljä ihmistä on loukkaantunut kahden henkilöauton kolarissa, kerrotaan Satakunnan pelastuslaitokselta. Onnettomuus tapahtui puoli yhden aikaan iltapäivällä. 

Kaikki osalliset on kuljetettu paikan päältä jatkohoitoon.

Liikenne oli kaistalta poikki noin tunnin, mutta pelastuslaitos arvioi liikenteen palautuvan normaaliksi kahden aikaan iltapäivällä.

13.05: Etelä-Suomessa ja osissa Lappia metsäpalovaroitus

Ilmatieteen laitos on antanut juhannusaattona metsäpalovaroituksen Etelä-Suomeen sekä Lappiin Pelloon, Yli-Tornioon ja Rovaniemelle.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty. Juhannuskokot jäävät siis polttamatta näillä alueilla. 

12.33: Juhannusliikennettä riittää vielä perjantaipäivänä

Liikenne on paikoin ruuhkautunut nelostiellä Mäntsälän kohdalla aikaisemmin tapahtuneen ketjukolarin seurauksena sekä ysitiellä Tampereen Alasjärven kohdalla.

12.25: Mäntsälässä kolmen auton ketjukolari

Mäntsälässä nelostiellä tapahtui perjantaiaamupäivällä kolmen auton ketjukolari. Autoissa oli yhteensä kahdeksan henkilöä, mutta kukaan ei loukkaantunut vakavasti. 

Liikenne ruuhkautui, mutta tilanne on nyt ohi. 

11.43: Ei isoja onnettomuuksia

Juhannusaaton menoliikenne on sujunut tänään rauhallisesti, kerrotaan Fintrafficin tieliikennekeskuksesta. Liikenteessä oli aamupäivällä yhdentoista aikaan normaalin arkipäivän verran ajoneuvoja. Keskuksesta arvioidaan, että menoliikenne alkaa hiljentyä tänään puolenpäivän jälkeen.

Keskuksen mukaan menoliikenteessä ei ollut kello yhteentoista mennessä sattunut onnettomuuksia, jotka olisivat aiheuttaneet ruuhkia. Myöskään muista syistä johtuvia liikennehaittoja ei ollut keskuksella tiedossa.

Vilkkaimmillaan juhannuksen menoliikenne oli eilen torstaina. Pahimmat ruuhkapiikit nähtiin kello neljään mennessä iltapäivällä, jonka jälkeen liikenne alkoi rauhoittua.

Paluuliikenteessä piikki puolestaan näkyy juhannussunnuntaina. Tuolloin jonoutumista voi tapahtua tieliikennekeskuksen mukaan aamupäivästä iltaan saakka.

10:54: Juhannusyön aurinko 

Juhani Peltonen kuvasi 24.6. juhannusyön maisemaa Turussa. 

10.40: Hämeen poliisilla vilkas juhannuksen aloitus

Hämeen poliisi tiedottaa juhannuksen alkaneen vilkkaasti. 

Tehtäviä kertyi vuorokauden aikana lähes 300 kappaletta ja poliisin suojiin päätyi erinäisistä syistä 18 henkilöä. Poliisia työllisti niin liikenne kuin häiriökäyttäytymisetkin.

Juhannuksen liikennevirrasta poimittiin muutama todella kiireinen autoilija sekä useita päihtyneitä kuljettajia. Usealla kuljettajalla alkometrin lukemat jäivät alle rangaistavuuden.

Tammelassa poliisi otti torstai-iltana kiinni 15-vuotiaan pojan, joka ajoi ilman ajo-oikeutta traktorimönkijällä. Kuski ei noudattanut poliisin pysähtymiskäskyä. Pojan nopeus oli suurimmillaan 90 km/h, kun alueella rajoitus oli 50 km/h. Poliisi sai kuskin lopulta pysäytettyä.

Poikaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Alkoholilla ei ollut osuutta tapahtumiin.

9.15: Kuinka juhannuksena liputetaan?

Juhannuksena juhlitaan myös Suomen lipun päivää.

Sisäministeriö kertoo Twitterissä, että juhannusaattona lipun saa nostaa salkoon kello 18 ja laskea juhannuspäivänä kello 21.

5.22: Juhannusaattona helleraja rikkoutunee monin paikoin puoliltapäivin 

Juhannusaattona helleraja menee rikki suuressa osassa maata. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan Kajaanissa voidaan vielä päästä hellelukemiin, mutta sitä pohjoisempana ei helleraja vielä ylity. 

Meteorologi arvioi, että hellelukemiin päästään puoleen päivään mennessä maan etelä- ja länsiosissa.

Juhannusyöstä on tulossa suhteellisen lämmin. Yön alimmat lämpötilat ovat 15 asteen tienoilla maan etelä- ja keskiosissa.

4.50: Näin kaupat ovat auki juhannuksena

Tuttuun tapaan keskikesän juhla vaikuttaa myös eri palveluiden aukioloaikoihin. Kauppojen aukioloaikojen vapautumisen myötä kaupat voivat itse päättää, miten ne ovat auki juhannuksena.

Noin 800 S-ryhmän kauppaa pitää ovensa auki juhannuspäivänä. Osa kaupoista on auki sunnuntain aukioloaikojen mukaan, osa vielä suppeammin.

Myös K-ryhmän kaupat ovat samalla tavalla auki totuttua enemmän. Kauppakeskuksissa sijaitsevat kaupat ovat kuitenkin kiinni.

Alkon liikkeet ovat aattona auki vain kello 9–12, ja juhannuspäivän ne ovat kiinni.

4.48: Juhannusaaton aamulle odotetaan vilkasta menoliikennettä 

Tänään juhannusaattona menoliikennettä ennakoidaan olevan yhä runsaasti, tiedottaa tieliikennekeskus Fintraffic. Ajoittain liikenne saattaa jonoutua.

Fintrafficilta suositellaan lähtemään tien päälle juhannuksen menoliikenteen ruuhkaisimman ajan ulkopuolella.

Menoliikenne on tavallisesti vilkkaimmillaan aattoa edeltävänä torstaina eli eilen. Perjantaina liikennettä on yhä selvästi vähemmän, mutta silti enemmän kuin tavallisena päivänä.

Paluuliikenteen piikki puolestaan näkyy juhannussunnuntaina. Tällöin jonoutumista voi olla aamupäivästä iltaan saakka.

Torstai 23.6.

21.30: Ilmavoimilta toivottaa hyvää juhannusta Hornet-lentäjillä

Ilmavoimat julkaisi Twitterissä videon, jossa se toivottaa hyvää juhannusta varsin lennokkaalla tavalla.

20.42: Juhannuskokot pannassa varsinkin Etelä-Suomessa

Ilmatieteenlaitoksella on juhannusaattona voimassa metsäpalovaroitus suuressa osassa Etelä-Suomea, Satakunnassa ja muutamissa Lapin kunnissa. Koko juhannus tulee olemaan pääosin kuuma ja poutainen. Metsäpalovaroitus laajenee juhannusaattona ja -päivänä koskemaan myös suurempaa osaa Lapista ja isoa osaa Länsi-Suomesta.

20.20: Hämeen poliisi hyvin sujuneesta juhannusliikenteestä: "Huomenna on rauhallisempaa"

MTV Uutisten toimittaja Pyry-Jukka Peltomäki oli seuraamassa juhannusliikennettä Lahdenväylän pientareella Sysmässä.   

– Täällä valtatie 4:n varressa Sysmän puolella ei ole sen suurempia ruuhkia. Näyttäisi siltä, että pahin ruuhkahuippu on taittumassa. Olemme pitkin päivää reissanneet tätä Nelostietä ja pieniä ryppäitä on ollut nähtävissä, mutta oikeastaan ei voida puhua mistään suuremmista ruuhkista.

Myös vanhempi konstaapeli Teppo Rainio Hämeen poliisista sanoo samaa.

– Hyvin on sujunut ja nyt liikenne on rauhoittumaan päin. Muutamia ilmoituksia tullut hurjastelijoista. Onnettomuuksiakaan alueellamme ei ole ollut. 

Rainion mukaan juhannusliikenteen rauhallisuus päätieverkoilla Sysmän ja Heinolan alueilla on tavanomaista. Ruuhkajumeja tulee pikemminkin vitostiellä Heinolan Paason korkeudella, varsinkin paluuliikenteen aikaan.

MTV Heinolassa: Juhannusliikenteessä joitain ylilyöntejä – tämä on tilanne nyt 4:06
MTV Heinolassa: Juhannusliikenteessä joitain ylilyöntejä – tämä on tilanne nyt.

Peltomäki nappasi haastatteluun juhannusliikenteessä körötelleitä matkustajia. 

– Tuntuu oikeastaan ihan normaalilta viikonloppuiselta liikenteeltä. Vaimollekin sanoin monta kertää, että eihän tämä ole sen kummallisempaa, vastasi Esa Kylmälä levähdyspaikalta. 

Pasi Liukolampi puolestaan sanoi, että liikenne pysähtyi hetkeksi, muttei kovin pitkäksi aikaa.

– Positiivisesti yllättynyt, että juhannusliikenne sujuu näinkin rauhallisesti, sanoo Liukolammen matkustusseurana ollut Eija Åvall.

Vanhempi konstaapeli Rainio arvioi, että moni juhannuksen viettoon lähtenyt on valinnut torstain matkustuspäiväkseen. Se taas tietää, Rainion mukaan sitä, että "huomenna on rauhallisempaa."

19.08: Lämpimin juhannus pariinkymmeneen vuoteen? THL varoittaa tukalasta helteestä

Juhannukseksi ennustetaan yhä kovia helteitä valtaosaan maasta – jopa niinkin kovia, että luvassa saattaa olla lämpimin juhannus pariinkymmeneen vuoteen.

Lähes koko maassa sää pysyy poutaisena, sadekuurot ovat mahdollisia perjantaina pohjoisimmassa Suomessa.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että lämpötilat näyttävät yhtä korkeilta kuin viimeisimpänä helteisimpänä juhannuksena vuonna 1999.

Tuon vuoden lisäksi yli 30 asteen lämpötila on rikkoutunut vain kahtena muuna juhannuksena mittaushistorian aikana.

Kesäkuun lämpöennätys on 33,8 astetta vuodelta 1935. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen arvioi, että juhannuksena jäädään muutaman asteen päähän kaikkien aikojen ennätyksestä.

Moni nauttii lämmöstä, mutta juhannuksena on kuitenkin syytä varautua tukalaan helteeseen, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Voimakas helle on varoituksen mukaan terveysriski etenkin ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille.

Helteet aiheuttavat lämpöuupumusta, jonka oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

18.43: Manuela Bosco julkaisi yhteiskuvan juhannusheilansa kanssa

Taiteilija Manuela Bosco julkaisi hempeän yhteiskuvan puolisonsa Tuure Kilpeläisen kanssa Instagram-tilillään.

Pariskunta poseeraa yhdessä avonaisen auton takakontin lähellä, joten kuva on ilmeisesti otettu parkkipaikalla lähtötunnelmissa. 

Julkaisussa Bosco kirjoittaa: "Juhannusheila ennen juhannusta (ja toivottavasti myös sen jälkeen)"

Jos julkaisu ei näy, näet sen myös tästä

18.11: Menoliikenteen ruuhkahuippu saavutettu, arvioi Fintraffic

Juhannuksen menoliikenteen ruuhkahuippu on saavutettu, arvioitiin Fintrafficin tieliikennekeskuksesta viiden jälkeen illalla.

Aiemmin päivällä tieliikenne oli jonoutunut esimerkiksi valtatiellä 9 Alasjärven liittymässä sekä Kuusamontiellä Oulussa. Myös Uudellamaalla on ollut pienten onnettomuuksien vuoksi ajoittain ruuhkaisaa, mutta pääosin liikenne on kulkenut sujuvasti ja rauhallisesti.

Juhannuksen menoliikenteen on ennustettu olevan vilkkaimmillaan tänään. Runsaasti menoliikennettä on tieliikennekeskuksen mukaan luvassa myös juhannusaattona aamupäivällä sekä paluuliikennettä juhannussunnuntaina.

17.25: MTV tapasi sähköautolla juhannuksen viettoon lähtevän Teemun Lahdessa: "Lataaminen noin yksi viidesosa bensan hinnasta"

Liikenne tulee ruuhkautumaan tänään koko Suomessa. Bensan hinta sen sijaan ei huoleta kaikkia. Lue, mitä sähköautoileva Teemu ajattelee bensan hinnasta täältä.

17.03: Liikenne jo paikoin ruuhkautunut Tampereella ja Oulussa

Liikenne on ruuhkautunut iltapäivästä Tampereella Alasjärven liittymässä ja Oulussa Kuusamontiellä. Liikenne on kello kolmen aikaan jonoutunut valtatiellä 9 Alasjärven liittymässä sekä Kuusamontiellä Oulussa Kuusamon suuntaan.

Menoliikenne on vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa tänään kello 12–19 ja pohjoisemmassa tätä myöhempäänkin. Liikenne on iltapäivällä jo paikoin ruuhkautunut. Fintrafficin mukaan menoliikenne vilkastuu.

13.57: Hellekelit voivat singota sinileväkukinnot vauhtiin

Juhannuksen lämmin sää todennäköisesti lisää sinileväkukintojen määrää tulevina viikkoina, varoittaa Suomen ympäristökeskus.

Jos lämmin sää jatkuu pitkään, sinileväriski kasvaa tuntuvasti.

Kuluvalla viikolla sinilevähavaintojen määrä sisävesillä on lisääntynyt hieman edellisviikosta, ilmenee torstaisin julkaistavasta levätilannetiedotteesta. Merialueilla viileä vesi on pitänyt sinilevän määrän vielä melko vähäisenä.

Sinilevätilanne on nyt ajankohdalle tyypillinen, vaikka paikoitellen havaintoja niistä on tehty tavallista enemmän.

Eniten sinileväkukintoja on tavattu Etelä-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan ja Itä-Suomen vesistöiltä.

12.53: Itä-Suomen poliisilaitos julkaisi juhannuksen selviytymisoppaan

Itä-Suomen poliisi antaa vinkit Twitterissä turvallisen juhannuksen viettoon.

12.06: THL varoittaa tukalasta helteestä juhannuksena – kuumuus on riski etenkin ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille

Juhannuksena on syytä varautua tukalaan helteeseen, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Voimakas helle on varoituksen mukaan terveysriski etenkin ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille.

Myös vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevät ja urheilevat ovat alttiita kuumuuden haitoille.

Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi on syytä nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä.

Lue aiheesta lisää täältä.

11.44: Juhannuksen menoliikenteen odotetaan olevaan vilkkaimmillaan tänään – näin vältät pahimmat ruuhkat

Juhannuksen menoliikenne on Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan vilkkaimmillaan tänään. Runsaasti menoliikennettä ennakoidaan olevan myös juhannusaattona aamupäivällä sekä paluuliikennettä juhannussunnuntaina.

Menoliikenne on vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa tänään kello 12–19 ja pohjoisemmassa tätä myöhempäänkin. Liikenne saattaa paikoittain ruuhkautua.

Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen suosittelee lähtemään matkalle ruuhkaisimman ajan ulkopuolella ja suunnittelemaan reittinsä etukäteen.

– Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä ja isoja juhannustapahtumia ruuhkautuvat mitä suurimmalla todennäköisyydellä, Piilinen kertoo tiedotteessa.

Suurimpia liikennemääriä odotetaan Tampereen ja Jyväskylän välille valtatielle 9, Elimäen ja Kouvolan välille valtatielle 6, Lusin ja Mikkelin välille valtatielle 5 sekä Helsingin ja Lusin välille valtatielle 4.

Lisäksi Turun saariston lautoille voi muodostua ajoittain jonoja.

Fintraffic kertoo tiedotteessaan, että tietöiden vaikutukset juhannusliikenteeseen pyritään pitämään minimissään. Tietyöt voivat kuitenkin alentaa nopeusrajoituksia ja vähentää käytettävien kaistojen määrää, mikä hidastaa liikennettä.

Merkittävimmät liikennettä haittaavat tietyöt sijaitsevat pääkaupunkiseudulla Kehä III:n ja Koivukylän välillä valtatiellä 4 ja Kehä III:lla Juvanmalmin ja Petikon välillä.

Tarkempaa tietoa liikenteen ruuhkista, liikennetiedotteista ja tietöistä löytyy Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta.

11.29: Pekka Pouta heittää juhannuslöylyt: "Viileneminen on peruttu – ei tiedä, milloin helteistä päästään eroon"

Poudan mukaan torstaiaamuna sääkartan merkittävin sadealue lähestyy Lappia lännestä, mutta muutoin on laajalti poutaista. 

– Iltapäivällä sade jää Vaasa-Jyväskylä-linjan pohjoispuolelle. Pilvilauttaa ja -harsoa liikkuu Etelä-Suomessakin, Pouta kertoo.

Illaksi sade väistyy itärajalle.

Juhannusviikolla Etelä-Suomen järvissä voi olla jo 25 astetta lämmintä, sanoo meteorologi Pekka Pouta.

– Siitä alkaa poutainen juhannus, Pouta sanoo.

– Hellettä pukkaa. Aattona ollaan pitkälti maan keskiosaa myöten helteen puolella. Vielä perjantaina ja lauantaina korkeapaine on niin lähellä Suomea, että tuuli on aika heikkoa. Kun tuuli on heikkoa, vedet lämpenevät varsin kovaa vauhtia, Pouta jatkaa.

Vaikka juhannuksen sää on jo alkuviikosta lähtien näyttänyt helteiseltä, niin sen jälkeisen viikon ennusteessa on ollut vaihtelua. Nyt näyttää siltä, että lämpö vierailee pitkän kaavan mukaan.

– Isoin muutos on se, että keskiviikon viileneminen näyttää olevan peruttu. Ei yhtään tiedä, milloin helteistä päästään eroon, Pouta toteaa.



Lue myös:

    Uusimmat